Η βιολογική μαγική πέτρα που έρχεται να κάνει θαύματα...
Πληθώρα εφαρμογών στη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την οικιακή χρήση, τα κατοικίδια ζώα, τα προϊόντα περιποίησης, τη διατροφή, το περιβάλλον, την ιατρική, την ιχθυοκαλλιέργεια και τη βιομηχανία υδρογονανθράκων
«Βλέπω αύξηση της παραγωγής μου και μείωση στα έξοδά μου», σημειώνει ο τεχνικός γεωπόνος
Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε, η στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ένα ορυκτό, του οποίου οι ιδιότητες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην άμεση αναζωογόνηση της γης, επιφέροντας «θαυματουργά» αποτελέσματα. Πρόκειται για τον ζεόλιθο, ένα μικροπορώδες αργιλλοπυριτικό ορυκτό, γνωστό ως «μοριακό κόσκινο» που, λόγω της πορώδους δομής του, μοιάζει ουσιαστικά με σφουγγάρι μηχανικής αντοχής και σκληρότητας, σαν αυτή των ανόργανων υλικών.
Ιστορικό
Η ονομασία του ζεόλιθου (η πέτρα που βράζει) έλκει τις ρίζες της από το αρχαιοπρεπές «ζέω» (βράζω, κοχλάζω) και τον «λίθο» (πέτρα) και ανακαλύφτηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt. Οι φυσικοί ζεόλιθοι σχηματίζονται όταν ηφαιστειακά πετρώματα και στρώματα τέφρας αντιδρούν με αλκαλικά υπόγεια νερά.
Γεωργικές χρήσειςΗ ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητές τους. Μπορεί επίσης να φιλτράρει το νερό, είναι υδρόφιλος, δεσμεύει όλα εκείνα τα επικίνδυνα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοσή τους. Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών, προσφέρει αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στην ντομάτα.
Ο ζεόλιθος συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους, μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά, όποτε απαιτείται.
Επίσης, η «μαγική πέτρα», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, όταν αυτή ζεσταθεί, αποβάλλει το νερό που έχει συγκρατήσει υπό μορφή φυσαλίδων. Βελτιώνει το αέρισμα του εδάφους και δεσμεύει την υγρασία, αυξάνοντας το διάστημα ποτίσματος. Η σημασία αυτής της ιδιότητας είναι ιδιαίτερα κομβική για την κυπριακή γαιομορφολογία, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας.
Ο ψεκασμός των φυτών με ζεόλιθο προστατεύει επίσης από διάφορα ανεπιθύμητα έντομα και παράσιτα, όπως τον δάκο, τις κάμπιες, τον περονόσπορο, τη μελίγκρα κ.ά.
Η χρήση ζεόλιθου μπορεί να γίνει και στη λίπανση δέντρων, στις γλάστρες, στην αμπελουργία κ.ά. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα του 2013 από τους Ghanbari και Ariafar, αποδείχθηκε ότι η ενσωμάτωση ζεόλιθου κατά την ξηρή περίοδο, σε καλλιέργεια πιπερώδους μέντας, βελτίωσε εντυπωσιακά την απόδοση σε αιθέριο έλαιο.
ΚτηνοτροφίαΧρήση του ζεόλιθου γίνεται και στην κτηνοτροφία υπό μορφή σκόνης. Στον συγκεκριμένο τομέα θεωρείται ως προσθετικό διατροφής. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οδηγία 70/524/ΕΟΚ (Commission Regulation (EC) No 1810/2005), έχει εγκρίνει επίσημα τη χρήση κλινοπτιλόλιθου ιζηματογενούς προέλευσης ως συνδετική και αντισυσσωματική πρόσθετη ύλη στις ζωοτροφές των πτηνών, των βοοειδών, των χοίρων και του σολομού.
Μπορεί να παρέχει μια οικονομική αλλά πρωτίστως υγιή λύση στην καταπολέμηση των οσμών και στον έλεγχο της υγρασίας σε διάφορες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι πτηνοτροφικές μονάδες και οι στάβλοι. Η δράση του καταπολεμά την επικίνδυνη για τον άνθρωπο και τα ζώα αμμωνία, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα όταν εισπνέεται. Σε επίπεδο ιχθυοκαλλιέργειας, φιλτράρει το νερό και απορροφά την αμμωνία. Η καταπολέμηση της μόλυνσης των υδάτινων πόρων, που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί μέσω της χρήσης ζεόλιθου. Ως 100% φυσικό προϊόν, είναι παντελώς ακίνδυνο, μη τοξικό και μη διαβρωτικό.
Οικιακή χρήσηΕύκολα μπορούμε να προσθέσουμε ζεόλιθο για φιλτράρισμα του νερού και για καθαρισμό των μαγειρικών σκευών από καμένα λύπη. Είναι επίσης ένα οικολογικό προϊόν καθαρισμού για πατώματα, πάγκους, ακόμα και για ρούχα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα απορρυπαντικά καθαρισμού εμπεριέχουν και ζεόλιθο.
ΙατρικήΣτην ιατρική ο ζεόλιθος χρισιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα, λειτουργεί ως φυσικό ισοτονικό, για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου. Επίσης μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας/ακτινοβολίας.
ΒιομηχανίαΟ ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Τάσος Βάρβογλης και ο καθηγητής Χάρης Βάρβογλης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ίδιου πανεπιστημίου, σε σχετική ανάλυσή τους για τις ιδιότητες του ζεόλιθου στη βιομηχανία των καυσίμων, υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται εκμετάλλευση των καταλυτικών ιδιοτήτων του ζεόλιθου για παρασκευή βενζίνης από ορυκτέλαια (διαδικασία cracking), καθώς και για παρασκευή βενζίνης υψηλού βαθμού οκτανίων από βενζίνη χαμηλού βαθμού οκτανίων. Η κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, που συντελούν στην κατακράτηση και εξουδετέρωση του νιτρικού οξιδίου (ΝΟ), είναι επίσης εφικτή, υποστηρίζουν οι καθηγητές.
Προϊόντα περιποίησης - ΔιατροφήΟ φυσικός ζεόλιθος και ειδικά ο κλινοπτιλόλιθος δρα σε μοριακό επίπεδο, έτσι η χρήση του επεκτείνεται και στην παραγωγή φυσικών προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος. Εφαρμόζεται σε ενυδατική μάσκα καθαρισμού, σε μάσκα με συνδυασμό φρούτων, σε σαπούνια, κ.ά.
Ελληνικός ζεόλιθοςΗ χρήση ζεόλιθου στην Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, αφού γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής σε όλους τους τομείς που προαναφέραμε και αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα. Συγκεκριμένα, η Θράκη είναι μια περιοχή πλούσια σε αποθέματα ζεόλιθου. «Έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης, που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή. Επιπλέον, καθώς μιλάμε για πετρώματα και όχι για μεταλλεύματα, δεν υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα κυάνωσης που καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και όλο το οικονομικό υπόβαθρο της περιοχής», παρατηρεί ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, που έδωσε δεκάδες διαλέξεις επί του θέματος.
Ζεόλιθος στην ΚύπροΖεολιθικές εξελίξεις βλέπουμε και στο νησί μας, καθώς όλο και περισσότεροι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν τον ζεόλιθο στις καλλιέργειές τους και μάλιστα έχουμε και τις πρώτες αποδόσεις. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Τεχνικός Γεωπόνος Γιώργος Αλαμπρίτης, από την Αραδίππου, δήλωσε ότι «Ασχολούμαι με τον ζεόλιθο εδώ και 2 χρόνια. Τον έχουμε δοκιμάσει σε ελιές, λαχανικά, πατάτες και αμπέλια στην Πάφο και στην ορεινή περιοχή Λεμεσού και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.
Βλέπω αύξηση της παραγωγής μου και μείωση στα έξοδά μου, αφού πλέον βάζω το μισό λίπασμα από αυτό που χρειαζόταν πριν». Ερωτηθείς από τη «Σ» κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον στην κυπριακή αγορά, ο κ. Αλαμπρίτης δήλωσε ότι ο κόσμος σιγά-σιγά αρχίζει να μαθαίνει και να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για τον ζεόλιθο. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος, το κόστος του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε μόλις 15 ευρώ τα 25kg.
Με άλλα λόγια, απολαμβάνουμε και στο νησί των Αγίων ζεολιθικά αγγουράκια, ζεολιθικά μαρούλια, ζεολιθικές πατάτες, ζεόλαδο, ζεόψωμο και άλλα ζεολιθικά προϊόντα.
<< Αρχική σελίδα