Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Φτιάξτε ένα απλό, υγιεινό και σοκολατένιο γλυκό για τις δύσκολες ώρες

Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα για λιγότερες θερμίδες
Ο Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας λύνει το πρόβλημα για τις ώρες που
θέλουμε κάτι γλυκό, αλλά δεν θέλουμε να φάμε φρούτο ή κάποιο άλλο υποκατάστατο που θα μας αφήσει με τη λιγούρα…
Ήρθε πάλι εκείνη η στιγμή που «σκοτώνετε» για γλυκό και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί ανάμεσα σε εσάς και το κουτί με τα λαχταριστά γλυκάκια, που περιμένει υπομονετικά να το ανοίξετε στο ψυγείο. Μήπως, όμως, το παρακάνατε τελευταία με τη ζάχαρη και τα γλυκά; Μήπως πρέπει να βρείτε μια εναλλακτική, μια διέξοδο στο μόνιμο… τραγούδι των Σειρήνων;
Η βοήθεια του ειδικού
Φανταστείτε ένα επιδόρπιο που να συνδυάζει 3 αγαπημένα συστατικά: σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα τρόφιμα, χωρίς να ξεχειλίζει από ζάχαρη και λίπος. Καθένα από τα συστατικά του, έχει να μας προσφέρει κάτι ευεργετικό:
  • Τα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, παρέχοντας γλυκιά γεύση και χρώμα, με φυσικό τρόπο.
  • Οι ξηροί καρποί παρέχουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, όπως και την τραγανή υφή.
  • Η μαύρη σοκολάτα προσθέτει γεύση, χωρίς το υψηλό ποσοστό ζάχαρης της αντίστοιχης γάλακτος, παρέχοντας φλαβονοειδή που μειώνουν την πίεση του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μη σας τρομάζει η ενέργεια που δίνει, αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη ή με στέβια, θα σας δώσει περίπου 105 θερμίδες λιγότερες (δηλαδή 141 θερμίδες/κομμάτι).
Η τελευταία παραλλαγή προτείνεται ανεπιφύλακτα σε διαβητικούς ή γυναίκες με ενδοκρινολογικά προβλήματα.
Και όλα αυτά μόνο με 0,52 ευρώ ανά μερίδα!
Καλή σας απόλαυση!

Η μαύρη σοκολάτα, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι ευεργετικά και ο συνδυασμός τους... γλυκός!
ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Συστατικά
(για 7 μερίδες)
200 gr καλής ποιότητας κουβερτούρα για γλυκά,  με υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο
70 gr αποξηραμένα φρούτα επιλογής σας, κομμένα σε μικρά κομμάτια (π.χ. cranberries, σύκο, μάνγκο κ.ά.)
70 gr φιστίκι Αιγίνης (ή καρύδι ή αμύγδαλο), σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain marie. Πριν απ’ αυτό όμως, τη σπάμε σε μικρά κομματάκια για να λιώσουν εύκολα κι ομοιόμορφα.
Παίρνουμε ένα μεταλλικό σκεύος (σ.σ. μπολ) και το τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά (σ.σ. περίπου 50οC, πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο κουζίνας για να μην την κάψετε).
Πριν λιώσετε τη σοκολάτα σας, σπάστε τη σε μικρά κομματάκια
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλια, μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η θερμοκρασία της φτάσει τους 48-50 οC. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε 1,5 με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένη σοκολάτα σε κάθε κοιλότητα της φόρμας για cupcakes/muffins.
Ραντίζουμε με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, πιέζοντας τα λίγο να βυθιστούν μεσ’ τη σοκολάτα. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 20 λεπτά και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα.
Αφαιρούμε τα σοκολατάκια από τη φόρμα τους και τα φυλάμε σε αεροστεγή zip top σακουλάκια στο ψυγείο.
Διατροφική αξία (ανά κομμάτι)
Ενέργεια: 246 kcal
Πρωτεΐνη: 3,56 g
Υδατάνθρακες: 26,2 g
Λίπος: 14,47 g
Φυλλικό οξύ: 6,44 mcg
Μαγνήσιο: 61 mg
Κάλιο: 158 mg
Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
george@milessis.gr
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge


 click@Life

Ετικέτες ,