Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Σχοινόπρασο: καλλιέργεια και ιδιότητες

Το σχοινόπρασο ή chives είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού. Καλλιεργείται για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του, όπως το κοινό κρεμμύδι. Συναντάται στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική και στην Ασία. Στην Κίνα το
χρησιμοποιούσαν ως εδώδιμο εδώ και 5.000 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια το σχοινόπρασο έχει αρχίσει να παίρνει πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική κουζίνα! Ίσως η τηλεόραση, ίσως η επιθυμία για νέες γεύσεις έκαναν το σχοινόπρασο να χρισημοποιείται αρκετά συχνά στη χώρα μας.

Σχοινόπρασο: καλλιέργεια και ιδιότητες

Φυτό:
Το σχοινόπρασο είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των κρεμμυδιών με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Επιπρόσθετα τα λεπτά σωληνοειδή φύλλα του θα γίνουν καταπληκτική συντροφιά στις σάλτσες αλλά και στις ομελέτες σας, ενώ τα πανέμορφα μωβ λουλούδια του θα στολίσουν εκπληκτικά τις δημιουργίες σας.

Γλάστρα:
Μπορούμε να το  φυτέψουμε σε γλάστρα χωρητικότητας 7 λίτρων η οποία είναι υπεραρκετή για ένα φυτό μας.

Χώμα:
Μιας και το σχοινόπρασο είναι σκληρό σαν φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Επομένως ένα καλό μείγμα τύρφης με μπόλικο κομπόστ είνια ότι πρέπει για τη σωστή ανάπτυξή του. Μη ξεχάσετε να τοποθετήσετε λίγη ελαφρόπετρα στο κάτω μέρος της γλάστρας σας αν δεν είναι πάνινη για καλύτερη αποστράγγιση.

Φύτευση:
Η φύτευση του δεν διαφέρει καθόλου από κάθε άλλο βότανό μας. Ξεκινήστε βάζοντας λίγο χώμα στην αρχή ώστε το φυτό να είναι στο σωστό ύψος! Έπειτα τοποθετείστε το φυτό στο κέντρο της γλάστρας και συμπληρώστε περιμετρικά με χώμα. Αφού λοιπόν έχετε γεμίσει τη γλάτρα, με τις γροθιές σας πιέστε το χώμα για να σφίξει και συμπληρώστε αν χρειάζεται.
Θέση στο μπαλκόνι:
Μπορείτε να τοποθετήσετε σε μια θέση στο μπαλκόνι σας που να του προσφέρει κάποιες ώρες ήλιο ή και όλη την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης δεν έχει κανένα θέμα με τον αέρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα φιλικό στα βορεινά μπαλκόνια.
Πότισμα:
Στις υψηλές θερμοκρασίες θέλει τακτικό πότισμα, ενώ όσο η θερμοκρασία πέφτει πρέπει να περιορίζεται από μέτριο έως λίγο ειδικά το χειμώνα.
Λίπανση:
Αν έχετε εμπλουτίσει το χώμα σας όπως είπα παραπάνω με κομπόστ τότε το φυτό σας είναι καλυμμένο για πάρα πολύ καιρό! Εάν όχι τότε καλό θα ήταν να το βοηθήσετε με ένα βιολογικό λίπασμα.
Φυτοπροστασία:
Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήμα με ασθένειες.

Εποχές φύτευσης:
Άνοιξη, Φθινόπωρο
Συγκομιδή:
Όπως προαναφέρθηκε το σχοινόπρασο είναι πολυετές φυτό το οποίο δεν χάνεται το χειμώνα, έτσι σας δίνει την δυνατότητα να κόβετε τα φύλλα του όλο τον χρόνο σαν ένα ελαφρύ κλαδεμα! Το φυτό θα αντιδράσει στο κλάδεμά σας φουντώνοντας όλο και περισσότερο από χαμηλά...
Προσοχή:
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά συμβατικής γεωργίας και όχι βιολογικά σπορόφυτα μην τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας σαν φρέσκα. Πολλές φορές τα φυτά αυτά είναι ψεκασμένα λίγες μέρες πριν φτάσουν στα φυτώρια με αποτέλεσμα αυτό που νομίζετε σαν φρέσκο και υγιεινό να είναι μια αποθήκη φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό σας.
Τέλος, να θυμάστε ότι ένα φυτό ψεκασμένο με χημικά φυτοφάρμακα απαιτούνται έως και 2 χρόνια για να φύγει η βλαπτική δράση τους. Επομένως ξανασκεφτείτε το...

Θεραπευτικές Ιδιότητες :
Το σχοινόπρασο, όταν καταναλώνεται ως σαλατικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία. Επίσης, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην πέψη.

Στην Κουζίνα :
Το σχοινόπρασο έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση από το κοινό κρεμμύδι και χρησιμοποιείται όπου και αυτό, με τη διαφορά ότι είναι πιο ευκολοχώνευτο, επειδή δεν περιέχει πολλά άλατα του θείου, όπως το κρεμμύδι.
Ψιλοκόψτε τα φυλλαράκια του και αρωματίστε σαλάτες, σάλτσες, πίτες, και σούπες. Επίσης, χρησιμοποιείται σε κοτόπουλο, ψάρι, ομελέτες και μπορεί να συνοδέψει κινέζικες συνταγές.
Τοποθετήστε το γλαστράκι σε φωτεινή θέση στο παράθυρο της κουζίνας. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.


 aroma-herbs.com και .olyplant.gr/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,