Ο ουρανός κάνει... πάρτι
Αν και ο ουρανός της Αθήνας δεν είναι από τους καταλληλότερους για την παρατήρηση αστεριών, ειδικά με γυμνό μάτι, οι νύχτες των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να γίνουν
Από τώρα έως και τα τέλη του Νοέμβρη ο νυχτερινός ουρανός, θα γίνει πεδίο... διέλευσης πεφταστεριών. Οι στιγμιαίες φωτεινές γραμμές που χαράζουν τον νυχτερινό ουρανό, θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα μέσα στο φθινόπωρο, στο νότιο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Πρώτες στην σειρά ήταν οι Δρακοντίδες, μια βροχή μετεωριτών η οποία έφτασε στο πικ της το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου. Το... μενού όμως δεν σταματάει στους διάττοντες αστέρες του αστερισμού του Δράκοντα.
Σειρά παίρνουν οι Ωριωνίδες, τα πεφταστέρια από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Τα θραύσματα από τον κομήτη Halley που κάθε Οκτώβρη δημιουργούν μαγικές στιγμές πάνω στον ουρανό, είναι ήδη ορατά και στα δύο ημισφαίρια, ενώ κάθε μέρα που περνάει η συχνότητα τους θα αυξάνεται. Στις 21 Οκτωβρίου αυτό το φαινόμενο θα πιάσει... ταβάνι, με τον ουρανό να γεμίζει από πεφταστέρια.
Την ώρα που οι Ωριωνίδες θα είναι ακόμα εμφανείς, η προσοχή θα στραφεί σε μια άλλη βροχή αστεριών. Την βροχή που πριν από ακριβώς μισό αιώνα χάρισε ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ από τον γήινο ουρανό.
Ηταν 17η Νοεμβρίου του 1966, όταν οι Λεοντίδες, η βροχή διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle, επί 20 λεπτά μετατράπηκε σε μια από τις μαγικότερες καταιγίδες που έχει δει ο άνθρωπος. Στην διάρκεια αυτή καταγράφηκαν περίπου 200 πεφταστέρια το δευτερόλεπτο! Μια ακόμα εντυπωσιακότερη βραδιά, ήταν αυτή της 13ης Νοεμβρίου του 1833 όταν το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε, αν και σε μικρότερη ένταση, επί σειρά ωρών.
Υπολογίζεται πως το πικ στο φαινόμενο της πτώσης των Λεοντίδων εμφανίζεται το βράδυ της 17ης Νοέμβρη. Αυτό που μένει λοιπόν, είναι να απολαύσουμε αυτό αυτές τις έξι εβδομάδες, ελπίζοντας πως στα μέσα Νοέμβρη θα βιώσουμε και εμείς μια... απρόσμενη καταιγίδα.
Πηγή: iefimerida/fe-mail.gr
<< Αρχική σελίδα