Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Η διατροφική αξία του κάστανου

 Το κάστανο ευδοκιμεί στην Ελλάδα στις περιοχές της Μακεδονίας, στο όρος Πάικο και  στη Θεσσαλία.


Επίσης  καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στη χώρα μας.
 Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί, ή και μόνο ένας.
  Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες  και 5% φυτικό έλαιο.
 Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.
 Σε πολλές περιοχές της Ασίας, τα κάνουν αλεύρι και το χρησιμοποιούν ανάλογα.
Τα κάστανα αποτελούν έναν ιδανικό διατροφικό εμπλουτισμό φυτικών ινών στη διατροφή μας.
Δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τα κάστανα  περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών  του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,Β6 και φυλλικό οξύ
Βοηθούν το πεπτικό σύστημα και δρούν προστατευτικά κατά των καρδιακών παθήσεων.
Ρυθμίζουν  την αρτηριακή πίεση, καθώς περιέχουν  κάλιο και μαγνήσιο.
Καταπολεμούν  την οξείδωση και δρούν  κατά των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.
Βοηθούν  εκτός απο τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρκίνο, την νόσο Alzheimer, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον καταρράκτη και το νευρικό σύστημα.
Καλύπτουν   την ημερήσια  ανάγκη  σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Η κατανάλωσή αυτού του νόστιμου σνακ,  χαρίζει  ενέργεια και πνευματική διαύγεια. 
Μετά απο όλα αυτά, αξίζει να το εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Ετικέτες ,