Κρέας με κρασί για τη γιορτή του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή
Θα μου πείτε τι δουλειά έχει ο Άι Γιώργης το Νοέμβρη και δεν άφησες την
ιστορία για τον Απρίλη που γιορτάζει; Εμ εδώ είναι η ουσία! Στην Κρήτη ο
Αϊ Γιώργης γιορτάζει και το Νοέμβρη.
Στις 3 Νοεμβρίου οι κρητικοί γιορτάζουν τον Αϊ Γιώργη το Μεθυστή.
Πολλοί από τους κρητικούς Γιώργηδες έχουν καθιερώσει σαν μέρα της ονομαστικής τους γιορτής την σημερινή μέρα.
Βλέπετε, ήταν η μέρα που είχε καθιερωθεί να ανοίγουν τα βαρέλια για να δοκιμαστεί το νέο κρασί.
Η γιορτή μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα γινόταν πανηγυρικά, και οι παραγωγοί κρασιού πήγαιναν για ευλογία τα κρασιά του στις εκκλησιές του Αγίου.
Αργότερα ατόνησε αλλά δεν ξεχάστηκε εντελώς. Σε πολλά μέρη το έθιμο αναβιώνει και διοργανώνονται εκδηλώσεις οινο- δοκιμών και γλέντια από πολιτιστικούς συλλόγους. Χαρακτηριστικά είναι τα στιχάκια:
-Άγιε μου Γιώργη, μεθυστή
βλόγησε τη σοδειά μου
φάε και πιες και σίμωσε
και φύλαε τα παιδιά μου
-Μα γω κρασί δεν έπινα,
εγώ το κοινωνούσα,
κι εδά μεθώ και χαίρομαι
κι όλο θα το βλογούσα,
αρκεί να μου το τάξετε
σε τούτη δω τη σχόλη
πως κάθε χρόνο θα ‘ρχεστε
να μου το φέρνετ’ όλοι.
Κρέας με κρασί για τη γιορτή του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή
Από το Μαλεβίζι Κρήτης
* Υλικά1 - 2 κιλά αρνί ή κατσίκι.
2 φλ. τσ. κρασί κόκκινο.
1 κ.σ. αλάτι.
* Τρόπος παρασκευής"Πλένεται" το κρέας με άφθονο κρασί και το πασπαλίζετε με το αλάτι.
Χωρίς να το σκουπίσετε, το βάζετε σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα.
Το τοποθετείται στο κέντρο του φούρνου και το ψήνετε στην αρχή στους 200 βαθμούς C για 15 - 20 λεπτά.
Αργότερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζεται το ψήσιμο για 50 λεπτά.
Σερβίρετε το κρέας ζεστό μόλις βγει από το φούρνο.
Στις 3 Νοεμβρίου οι κρητικοί γιορτάζουν τον Αϊ Γιώργη το Μεθυστή.
Πολλοί από τους κρητικούς Γιώργηδες έχουν καθιερώσει σαν μέρα της ονομαστικής τους γιορτής την σημερινή μέρα.
Βλέπετε, ήταν η μέρα που είχε καθιερωθεί να ανοίγουν τα βαρέλια για να δοκιμαστεί το νέο κρασί.
Η γιορτή μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα γινόταν πανηγυρικά, και οι παραγωγοί κρασιού πήγαιναν για ευλογία τα κρασιά του στις εκκλησιές του Αγίου.
Αργότερα ατόνησε αλλά δεν ξεχάστηκε εντελώς. Σε πολλά μέρη το έθιμο αναβιώνει και διοργανώνονται εκδηλώσεις οινο- δοκιμών και γλέντια από πολιτιστικούς συλλόγους. Χαρακτηριστικά είναι τα στιχάκια:
-Άγιε μου Γιώργη, μεθυστή
βλόγησε τη σοδειά μου
φάε και πιες και σίμωσε
και φύλαε τα παιδιά μου
-Μα γω κρασί δεν έπινα,
εγώ το κοινωνούσα,
κι εδά μεθώ και χαίρομαι
κι όλο θα το βλογούσα,
αρκεί να μου το τάξετε
σε τούτη δω τη σχόλη
πως κάθε χρόνο θα ‘ρχεστε
να μου το φέρνετ’ όλοι.
Κρέας με κρασί για τη γιορτή του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή
Από το Μαλεβίζι Κρήτης
* Υλικά1 - 2 κιλά αρνί ή κατσίκι.
2 φλ. τσ. κρασί κόκκινο.
1 κ.σ. αλάτι.
* Τρόπος παρασκευής"Πλένεται" το κρέας με άφθονο κρασί και το πασπαλίζετε με το αλάτι.
Χωρίς να το σκουπίσετε, το βάζετε σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα.
Το τοποθετείται στο κέντρο του φούρνου και το ψήνετε στην αρχή στους 200 βαθμούς C για 15 - 20 λεπτά.
Αργότερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζεται το ψήσιμο για 50 λεπτά.
Σερβίρετε το κρέας ζεστό μόλις βγει από το φούρνο.
<< Αρχική σελίδα