Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Αλτσχάιμερ: Οι παθολογικές πλάκες δεν προκαλούν πάντα τη νόσο

anoia
Ένα ενδιαφέρον εύρημα παρουσιάσθηκε στο 46o Ετήσιο Συνέδριο της Society for Neuroscience που έγινε στο Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

Μερικοί ηλικιωμένοι φαίνεται πως έχουν ανοσία στις παθολογικές βλάβες του εγκεφάλου που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ, βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους 8 ηλικιωμένων ατόμων μετά το θάνατό τους. Συγκεκριμένα, μελέτησαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο που εμπλέκεται στη μνήμη, και τον προμετωπιαίο φλοιό που είναι το κλειδί για τη γνωστική λειτουργία. Τα άτομα αυτά ήταν πάνω από 90 ετών και είχαν διατηρήσει τις νοητικές λειτουργίες τους.
Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές βρήκαν ότι δύο άτομα είχαν υψηλή πυκνότητα και κατανομή στον εγκέφαλό τους από τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ (της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης).
Αλλά αντί να πάσχουν από τελικού σταδίου νόσο πριν το θάνατό τους, η μνήμη και οι άλλες νοητικές λειτουργίες τους δεν είχαν πάθει τίποτα. Όταν η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τους νευρώνες στα δείγματα εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι πολλοί είχαν περισσότερους νευρώνες από τα δείγματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει από Αλτσχάιμερ. Αυτό ήταν εκπληκτικό, καθώς πιστεύεται ότι οι πλάκες είναι τοξικές και οδηγούν σε απώλεια νευρώνων κατά τη διάρκεια της νόσου.
«Αυτό δεν το περιμέναμε και είναι εκπληκτικό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Changiz Geula, καθηγητής Νοητικής Νευρολογίας στο Northwestern. Και πρόσθεσε: «Το εύρημα υποδηλώνει ότι υπάρχουν κάποιος ή κάποιοι παράγοντες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη από την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ».

Είναι αιτία η παθολογικές πλάκες;

Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο παθολογικές πρωτεΐνες οι οποίες δημιουργούν πλάκες που σκοτώνουν τα κύτταρά του. Το γεγονός ότι μερικοί ηλικιωμένοι διατηρούν τις νοητικές λειτουργίες τους παρότι έχουν αυτές τις πλάκες, σημαίνει πως διαθέτουν κάποιον άγνωστο μέχρι σήμερα προστατευτικό μηχανισμό.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν προστασία από την άνοια ίσως είχαν από νωρίς στη ζωή τους περισσότερους νευρώνες. Μπορεί στην πραγματικότητα να έχαναν σταδιακά τη γνωστική λειτουργία τους και τους νευρώνες, αλλά να είχαν ξεκινήσει από  υψηλά επίπεδα.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν μια άποψη που κερδίζει έδαφος, ότι η β-αμυλοειδής πρωτεΐνη, η συσσώρευση της οποίας θεωρείται αιτία του Αλτσχάιμερ, ίσως τελικά να μην είναι η άμεση αιτία της νόσου. Πολλά χρήματα έχουν δαπανηθεί στην έρευνα για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από πλάκες, αλλά αυτό δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να βρεθούν οι προστατευτικοί παράγοντες, θεωρούν ορισμένοι ερευνητές.
Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, 31 γιατροί και ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποστήριξαν ότι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ είναι μικροβιακή, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε δεκάδες μελέτες, αλλά δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Οι πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που τελικά προκαλούν καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως αρχικά να είναι ένας τρόπος αντίδρασης του εγκεφάλου απέναντι στα μικρόβια.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,