Γκιουλαμάς
Νόστιμο
πιάτο από την Αφρική, ο Γκιουλαμάς. Η γνήσια συνταγή ζητάει 2 ποτήρια
ζάχαρη, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε. Θυμίζει τη μαροκινή basteeya
και... χίλιες και μία νύχτες. Έχουμε ελαφρύνει λίγο την παλιά αυτή
συνταγή που άφησαν οι Αραβες στο πέρασμά τους από την Κρήτη και σας τη
δίνουμε λίγο πιο κοντά στα δικά μας γούστα. Αξίζει να τη φτιάξετε!Υλικά (για 6 άτομα)
-1 πακέτο φύλλα κρούστας
-½ κιλό συκωτάκια από κοτόπουλο
-2 φλιτζάνια ζωμό κότας
-1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
-½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
-½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
-½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
-½ φλιτζάνι κουκουνάρι
-1 πρέζα κανέλα
-1 πρέζα γαρίφαλο
-1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-1 πρέζα κύμινο
-αλάτι, πιπέρι
-λίγο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα
Eκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια και τα ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα σιγοψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο και ανάλογο αλατοπίπερο. Βάζουμε τον ζωμό του κοτόπουλου να βράσει σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18 λεπτά, ώσπου να πιει όλο το ζουμί και να γίνει ένα κλασικό σκέτο πιλάφι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα, το κουκουνάρι, και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στον πάτο και το πλάι 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με 2 φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια, χαράζουμε 3-4 φορές, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.
Προετοιμασία 40 λεπτά. Μαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια και τα ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα σιγοψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο και ανάλογο αλατοπίπερο. Βάζουμε τον ζωμό του κοτόπουλου να βράσει σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18 λεπτά, ώσπου να πιει όλο το ζουμί και να γίνει ένα κλασικό σκέτο πιλάφι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα, το κουκουνάρι, και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στον πάτο και το πλάι 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με 2 φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια, χαράζουμε 3-4 φορές, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.
Προετοιμασία 40 λεπτά. Μαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Πηγή:www.thecookbook.gr/Fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα