Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τι είπε ο Ομπάμα για Ελλάδα, χρέος, λιτότητα και ανάπτυξη

Τι είπε ο Ομπάμα για Ελλάδα, χρέος, λιτότητα και ανάπτυξη
Στο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρθηκε εκτενώς ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της κοινής

συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ξεκινώντας την ομιλία του και λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και για μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων, όπως η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, το Κυπριακό, η εκλογή Τραμπ, αλλά και η αμερικανική οικονομία.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ:
Το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη: «Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».


«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.
«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
Η λιτότητα: «Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Ο Αλέξης μού περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας κι εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω για να γυρίσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».


Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Μιλώντας για το ρόλο της Ελλάδας στο NATO, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του NATO που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα.
«Εάν η Ελλάδα εν μέσω κρίσης τα κατάφερε, πρέπει και οι άλλες χώρες να το πράξουν», τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι «μόνο μία από τις πέντε χώρες της συμμαχίας που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ».
«Οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες όμως η Ελλάδα υπήρξε σύμμαχος. Υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση. Προς το παρόν να σας πω ότι είμαστε περήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Ομπάμα.
Τα Ελληνικά του Ομπάμα: Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «καλησπέρα» στα Ελληνικά. «Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα», δήλωσε, καθώς, όπως εξήγησε, πολλά πράγματα, όπως η ιστορία και η λογοτεχνία έχουν ρίζες εδώ στην Αθήνα.


«Έμαθα την έκφραση κάλος κι αγαθός. Αυτή η έκφραση αποτελεί την τέλεια περιγραφή της φιλίας Ελλήνων-Αμερικανών», πρόσθεσε και έκανε αναφορά στην ιστορία συνεργασίας των δύο λαών, από την επανάσταση μέχρι τον πρόεδρο Τρούμαν και το πρόγραμμα Μάρσακ.
«Είμαι ευγνώμων για τους Έλληνες, για την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωση σου στη συνεργασία μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η αμερικανική οικονομία: «Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση του Πάνου Χαρίτου για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία.
«Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.
Το Κυπριακό: Ο Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.


Η εκλογή Τραμπ και οι αμερικανικές εκλογές: «Ακόμα νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος, αλλά οφείλω να προετοιμάσω την ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία, όμως θα συνεργαστώ μαζί του για να έχουμε ένα κράτος χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι και τη κ. Λεπέν, η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εντελώς διαφορετική», υπογράμμισε ο Ομπάμα.


Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Μία ισχυρή και υγιής πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Πώς εξελέγη κάποιος τόσο διαφορετικός; Ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο, ήθελε να ταρακουνήσει τα πράγματα».
Κατόπιν, ο κ. Ομπάμα κάλεσε «να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στον εθνικισμό, στον φυλετισμό, στο δόγμα του "εμείς εναντίον των άλλων"».
«Δεν θα απολογηθώ, το μέλλον της ανθρωπότητας θα οριστεί από όσα έχουμε κοινά, όχι από τις διαφορές μας. Δείτε την Ευρώπη. Όταν οι Ευρωπαίοι διχάζονται, βλέπουμε τα αποτελέσματα Ο εικοστός αιώνας ήταν αιώνας αιματοχυσίας για την Ευρώπη. Οι τελευταίες πέντε δεκαετίες όμως ήταν δεκαετίες ειρήνης. Στις ΗΠΑ ξέρουμε τι σημαίνει φυλετικός διχασμός, όχι μόνο για τις μειονότητες, που γίνονται θύματα, αλλά και για όλους γιατί χάνουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως έθνος, ως χώρα. Αν χωριστούμε σε μαύρους, σε λευκούς, σε Λατίνους, κλπ, δεν θα γίνουμε ενιαίο έθνος. Το όραμα μου είναι σωστό, μπορεί να μην κερδίζουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε κερδισμένοι», πρόσθεσε.
 

Newsbeast

Ετικέτες ,