Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Φάρμακο που αποκαθιστά την τριχοφυΐα


Η δραστική ουσία ruxolitinib οδήγησε σε ανάπτυξη μαλλιών στο 92% των ασθενών
Άλμα στον αγώνα κατά της φαλάκρας, και μάλιστα εκείνης που εμφανίζεται στη νεανική ηλικία, με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην ψυχολογία, έκαναν ερευνητές, ολοκληρώνοντας τη δοκιμή φαρμάκου σε ανθρώπους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Columbia University Medical Center, τα τρία τέταρτα των πασχόντων στους οποίους χορηγήθηκε ως φάρμακο η δραστική ουσία ruxolitinib διαπίστωσαν αποκατάσταση του τριχωτού σε σημαντικό βαθμό. Το φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μυελού των οστών, προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Δρα εμποδίζοντας τη δράση συγκεκριμένων ενζύμων που επιτίθενται στις φολίδες του τριχωτού, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η τριχοφυΐα. Λαμβανόμενο για διάστημα τεσσάρων μηνών, το φάρμακο -γνωστό και ως αναστολέας JAK- οδήγησε σε ανάπτυξη μαλλιών στο 92% των ασθενών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Julian Mackay-Wiggan δηλώνει χαρακτηριστικά πως, παρότι η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών, έδωσε ουσιαστικές αποδείξεις πως ο αναστολέας JAK μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη αποτελεσματική θεραπεία της αλωπεκίας. «Αυτά τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά για τους ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με τις σωματικές και τις ψυχολογικές συνέπειές της, πρόσθεσε ο ερευνητής, επισημαίνοντας πως ίσως να χρειάζεται συνεχής παροχή θεραπείας. Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον είναι το έλασσον για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Τα πειράματα
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 12 ασθενείς, με μέτρια έως σοβαρή αλωπεκία, δηλαδή με απώλεια μαλλιών μεγαλύτερη του 30%. Σε όλους χορηγήθηκαν από το στόμα 20 μιλιγκράμ ruxolitinib, δύο φορές την ημέρα, για διάστημα από τρεις έως έξι μήνες. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών για ακόμα ένα τρίμηνο. Στους εννέα ασθενείς η αποκατάσταση της τριχοφυΐας ξεπέρασε το 50%, ενώ ως το τέλος της θεραπευτικής περιόδου, στο εξάμηνο δηλαδή, το 77% που ανταποκρίθηκε στην αγωγή έφτασε να έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 95%.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η νεανική φαλάκρα, όπως θεωρείται η alopecia areata, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία απώλειας των μαλλιών τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα, και αφορά άνδρες και γυναίκες.

Ετικέτες , ,