Κάστανα: όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη διατροφική τους αξία
Το κάστανο χρησιμοποιείται κατά κόρον όταν ο
καταφτάνει ο χειμώνας με τη γεύση του και τη
μυρωδιά του πάντα να
θυμίζει αυτή την εποχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, αφού έχει πλούσια
διατροφική αξία, την οποία αναλύει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευγενία
Παπαδήμα.Το κάστανο παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες) και μάλιστα μοιάζει με τα τρόφιμα ολικής άλεσης, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως μεταβάλει ομαλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και είναι ελεύθερο γλουτένης, άρα ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, προκαλεί κορεσμό λόγω της πρωτεΐνης και κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα ιδανικό σνακ (ενδιάμεσο γεύμα).
Το κάστανο ανήκει στους ξηρούς καρπούς. Ενώ είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπος, αυτό δεν ισχύει με το κάστανο. Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και μάλιστα αποτελείται περισσότερο από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει χοληστερόλη κι έτσι συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν σε μια δίαιτα, λόγω της ιδιότητάς τους να ελαχιστοποιούν τις «λιγούρες» μεταξύ των γευμάτων. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάστανο δρα ευεργετικά στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
Όπως κι αν τα προτιμήσετε, είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, καλά λιπαρά και μέταλλα
Όσον αφορά τη συντήρησή του, διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, ακόμα και στην κατάψυξη. Καλό είναι να μην καταναλώνονται ωμοί οι καρποί ή τα φύλλα του κάστανου γιατί περιέχουν μια ουσία την εσκουλίνη που μπορεί να δράσει σα δηλητήριο.
Καταλήγοντας, το κάστανο είναι ένα ελληνικό τρόφιμο, γνωστό από την αρχαιότητα, χειμωνιάτικο, χρήσιμο και εύχρηστο … απολαύστε το ποικιλοτρόπως!
Δοκιμάστε το και σε σούπα βελουτέ
Πηγή: www.USDA.gov
Βιβλιογραφία
- http://www.centerforagroforestry.org/pubs/whychestnuts.pdf
- http://www.eufic.org
- http://nccam.nih.gov/health/horsechestnut
- http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3632?fg=&man=&lfacet=&format=Abridged&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=chestnut
- De Vasconcelos MC, Bennett RN, Rosa EA, Ferreira-Cardoso JV. «Composition of European chestnut (Castanea sativa Mill.) and association with health effects: fresh and processed products» J Sci Food Agric. 2010 Aug 15;90(10):1578-89. doi: 10.1002/jsfa.4016.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
<< Αρχική σελίδα