Δύσκολα και χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για θετική κατάληξη συνεχίζονται στο Mont Pelerin της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο
ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού.
Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή, δεν δίνει την εικόνα της αναζήτησης συμφωνίας, αλλά την αποτροπή ναυαγίου.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με μπλε γράμματα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινα γράμματα οι θέσεις της τουρκοκυπριακής. Στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στα διάφορα θέματα που θα εμφανίζονται με μαύρα γράμματα. «Αυτή τη στιγμή όλο το έγγραφο είναι μπλε και κόκκινο» ανέφερε πηγή του Protothema.gr .

Το πρωί υπήρξε καθυστέρηση 2 ωρών στην καθορισμένη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα (μάλλον με τη Τουρκία) για να παρουσιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στην οποία παρακάθονται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ , Έσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Στις 9 η ώρα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πρόκειται να παρακαθίσουν σε δείπνο στο Μοντρέ στο οποίο τους προκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό που συζητείται ως προς την εδαφική πτυχή είναι τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών και η κατάθεση χαρτών με συγκεκριμένες περιοχές μάλλον φαίνεται να είναι πολύ μακριά.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να μην δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις ώστε το έδαφος που θα επιστραφεί να επιτρέπει την επιστροφή 100.000 ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. Την όποια εξέλιξη υπονομεύουν και δηλώσεις που γίνονται στη Τουρκία, με τις οποίες διατυπώνονται απειλές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2016, η Άγκυρα θα εξετάσει το μοντέλο της Κριμαίας για προσάρτηση των κατεχομένων στη τουρκική επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι, τα σημερινά τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα φέρνουν στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά το μέλλον του Κυπριακού. Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί μια αξιοσημείωτη παρέμβαση στο Κυπριακό.
Λίγο μετά τις επαφές του στην Τουρκία, ο «Πρωθυπουργός», Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν εμφανίζεται δημοσίως και μιλά για τις «κοινές θέσεις» της τ/κ Δεξιάς και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρεται στην σύντομη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτή η αναφορά βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον σημερινό τ/κ τύπο.
Σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα στην έντυπη έκδοση της η Κίμπρις Ποστασί, για την Μόρφου, ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει τα εξής: «Όταν το 2008 επισκέφθηκα (την Κύπρο) είχα δηλώσει από την Μόρφου ότι «η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί».
Επίσης, στο εδαφικό, η σημερινή έντυπη έκδοση της Κίμπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια ρύθμιση η οποία θα δίνει στην τ/κ πλευρά ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%.
Στο ζήτημα των εγγυήσεων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο κ. Όζγκιουργκιουν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζει τα εξής: «Δεν θα επιτρέψω παρέμβαση στην συνθήκη των εγγυήσεων». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι αναμένει συμβιβαστική στάση από την ε/κ πλευρά για τα ζητήματα εδαφικού-χαρτών. «Αν ολοκληρωθούν αυτά τα κεφάλαια, τότε θα μπορούσα να διαπραγματευτώ με την Ελλάδα σε μια πενταμερή διάσκεψη. Ωστόσο, πριν από αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο».
Η Κίμπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκφράζει ελπίδες για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ελβετίας. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι κατά τις τελευταίες δυο ημέρες των συνομιλιών, η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις. «Οι ε/κ ζητούν την Μόρφου και άλλα πράγματα. Η Τουρκία τονίζει ότι δεν πρόκειται να ειπωθεί ναι σε αυτό το σημείο», τονίζει ο κ. Όζγκιουργκιουν.
Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρεται και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Αναφέρει ότι η Τουρκία εκφράζει ικανοποίηση σχετικά με την συνεργασία της με την «συγκυβέρνηση». Επίσης, ανακοινώνει ότι έρχεται νέα συμφωνία για το περιβόητο πρωτόκολλο για «Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού». Ακόμη, αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν το οικονομικό πρωτόκολλο και τα οποία θα διευθετηθούν στην πορεία.