Τελικά παχαίνει το ψωμί; Πόσες φέτες μπορώ να φάω;
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου λύνει τις απορίες όλων σχετικά με το ψωμί και τη δίαιτα.
Πολλές φορές συσχετίζουμε την κατανάλωση ψωμιού με την αύξηση βάρους.Πρέπει να γίνει σαφές πως η ρύθμιση του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο συγκεκριμένου θερμιδικού περιεχομένου οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, στηριζόμενο σε όλες τις ομάδες τροφίμων.
Να μην παραλείψουμε το γεγονός ότι το ψωμί και τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
Η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί υγιεινή επιλογή και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ωφελούν τον οργανισμό πολλαπλά:
- Φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
- Άμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
- Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1 και Β2), οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Το μαύρο ψωμί έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό -κάθε φέτα 30 γραμμαρίων προσδίδει περίπου 70-80 θερμίδες
Η σαφής υπεροχή του ψωμιού σικάλεως ή ολικής άλεσης ή του πολύσπορου δεν προσδιορίζεται στο χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά στις θετικές επιδράσεις των φυτικών ινών που περιέχει, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στη μειωμένη απορρόφηση λίπους και στη μείωση της LDL-κακής χοληστερόλης αίματος.
Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
www.logodiatrofis.gr/click@Life
<< Αρχική σελίδα