Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η Λαγκάρντ αγωνιά για την έκβαση της δίκης

Η Λαγκάρντ αγωνιά για την έκβαση της δίκης



Ξεκινά σήμερα στη Γαλλία η δίκη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε σε μεγάλη κατάχρηση δημόσιου
χρήματος όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.
Με το τέλος της δίκης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου, η Λαγκάρντ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ.
«Η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στη ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα», δήλωσε η 60χρονη Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Η επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον ενός έκτακτου δικαστηρίου, του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR) που δημιουργήθηκε ειδικά για να κρίνει υπουργούς και πρώην υπουργούς για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.
Από τη σύστασή του το 1993, το CJR έχει καταδικάσει τρία μέλη κυβερνήσεων. Στις αρχές Δεκεμβρίου η γαλλική δικαιοσύνη καταδίκασε τον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ για δημοσιονομική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στοn νόμο». Οι συνήγοροί της έχουν γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσουν αναβολή καθώς συνεχίζεται η έρευνα για μια άλλη πτυχή αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης.
Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς υπό τον Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ταπί θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.
Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιερ Εστού.
 

Newsbeast

Ετικέτες ,