Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Στεφάνι με μεζεδάκια


Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερο στεφάνι ή να κάνετε άλλο σχήμα, πχ τετράγωνο, καρδούλα ή οβάλ.
Δείτε πρώτα σε τι πιατέλα θα το σερβίρετε και μετά πλάστε το σύμφωνα με τις διαστάσεις.


Υλικά:
Για το στεφανάκι500 γρ. κιμά (χοιρινό άπαχο, μια φορά περασμένο ή μοσχαρίσιο άπαχο, δύο φορές περασμένο)
1 αυγό
1 μέτρια φέτα ψωμί, μουσκεμένο και στιμμένο
1 κουταλιά σούπας φρυγανιά
1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι (ή άλλο αρωματικό ξύδι)
1 τριμμένο κρεμμύδι ή 1 κουταλιά σούπας καραμελωμένο ή σωταρισμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας κυβάκια κόκκινης πιπεριάς
1 κουταλιά σούπας ξύσμα από ένα λεμόνι ή μανταρίνι ή πορτοκάλι
5-6 φύλλα φασκόμηλου σωταρισμένα σε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές φυστίκια Αιγίνης μέτρια σπασμένα (ή κουκουνάρι ή φουντούκια κλπ)
2 κουταλιές σταφίδες μουσκεμένες σε 3 κουταλιές σούπας κονιάκ ή λικέρ (ή όποια άλλα ξερά φρούτα θέλετε)
1 μέτριο λουκάνικο (σκέτο ή με πράσα, πορτοκάλι κλπ)
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για τα μεζεδάκια
λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια
κάστανα βρασμένα ή ψητά
λαχανάκια βρυξελλών βραστά
μανιτάρια, τα καπελάκια τους μόνο
καραμελωμένα κρεμμυδάκια
τοματίνια
δαμάσκηνα τυλιγμένα με bacon

Εκτέλεση:
Ζυμώστε όλα τα υλικά πολύ καλά, τουλάχιστον 10 λεπτά.
 Αφήστε το μίγμα να σταθεί μισή ώρα, αν έχετε χρόνο.
Απλώστε μεμβράνη στον πάγκο.
Αδειάστε το μίγμα και πλάστε το σε κορδόνι, όσο το πάχος του στεφανιού.
Με τη βοήθεια της μεμβράνης να πιέζετε το μίγμα να ενωθεί καλά, να μην έχει κενά.
Ετσι, όταν ψηθεί θα έχει αποκτήσει ωραίο σχήμα.
Μεταφέρετε στο ταψί και δώστε σχήμα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.
Θα δείτε πως η πρωτεϊνη έχει πήξει απέξω από τον κύκλο.
Ο εσωτερικός κύκλος έχει γεμίσει ζουμάκια.
Μην το ξεκολλήσετε από το ταψί.
Αφήστε το να τα ξαναρουφήξει.
Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει ζουμερός ο κιμάς.
Βουτήξτε ένα πινέλο στα ζουμάκια του κέντρου και γλασάρετε το στεφανάκι.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη σάλτσα των καραμελωμένων κρεμμυδιών.
Ετσι θα αποκτήσει ένα λούστρο.

Παράλληλα, ετοιμάστε τα μεζεδάκια:
Αφαιρέστε το περίβλημα από το λουκάνικο, κόψτε σε κομμάτια και ψήστε στο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
Χωρίς να πλύνετε το τηγάνι, συνεχίστε με τα δαμάσκηνα που έχετε τυλίξει με φέτες μπέϊκον.
Ρίξτε λίγο λάδι στο τηγάνι.
Ακουμπήστε τα καπελάκια των μανιταριών με το κούφωμα προς τα πάνω και αφήστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Τότε γυρίστε από την άλλη πλευρά.
Ρίξτε λίγο αλάτι και σβήστε με λίγο χυμό λεμόνι.
Ρίξτε λίγο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε τα λαχανάκια βρυξελλών και τα κάστανα, προσθέτοντας λίγο αλάτι και σβήνοντας με γλυκό κρασί.
Τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια τα έχετε έτοιμα όπως είπαμε στην σχετική συνταγή.
Τα τοματίνια μπαίνουν φρέσκα.
Καρφώνετε με οδοντογλυφίδες τα μεζεδάκια πάνω στο στεφανάκι χριστουγεννιάτικης γέμισης.
 

http://tear.gr/salates/4057-xristougenniatiko-stefani-mezedakia 
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ετικέτες ,