Caldo de costilla: το πιο γευστικό hangover πιάτο του κόσμου
Οι Κολομβιανοί ορκίζονται ότι το caldo de
costilla είναι ένα πιάτο που εκτός από γεύση, μπορεί να μας
κάνει να…
επιστρέψουμε ομαλά στην πραγματικότητα έπειτα από ένα ξέφρενο ξενύχτι.Το μενού του hangover, όσοι έχετε χρόνια… «εμπειρίας» σε αυτό το κομμάτι, θα έχετε παρατηρήσει ότι περιλαμβάνει τα πάντα, από ένα ολοκληρωμένο αγγλικό πρωινό, μέχρι κόκα-κόλα. Οι κάτοικοι της Μπογκοτά, της πρωτεύουσας της Κολομβίας, όμως, παίρνουν όρκο ότι άλλο είναι το «φάρμακο» και μάλιστα, πολύ γευστικό: μια σούπα που ονομάζεται caldo de costilla.
Ο ζωμός είναι απλός και περιλαμβάνει μοσχαρίσια παϊδάκια, πατάτες, κρεμμύδια, κόλιανδρο και ίσως λίγο γλυκό καλαμπόκι, αλλά η φήμη του ως το τέλειο αντίδοτο στο hangover ξεπερνάει τη γεύση του.
Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι αυτό το γεύμα μπορεί να σε φέρει πίσω από τους... νεκρούς και ότι δεν υπάρχει κάποιος μεγάλο μυστικό πίσω του. Μόνο μεγάλες μερίδες, καλό κρέας και γρήγορο σεβρίρισμα.
Ένα μπολ κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ και θεωρείται ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζει το κεφάλι των κατοίκων και τουριστών αυτής της πόλης που χτυπάει στους ρυθμούς των πάρτι.
Ο όξινος χυμός από lime είναι απαραίτητο συστατικό της σούπας
Σε όλη τη Νότια Αμερική, όμως, τα φάρμακα του hangover φαίνεται πως έχουν γενικότερα ως βάση τα υγρά. Στο Περού, οι περισσότεροι καταβροχθίζουν leche de tigre (γάλα της τίγρης, δηλαδή σάλτσα της περουβιανής κουζίνας με μοσχολέμονο, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και ζωμό ψαριού, που χρησιμοποιείται στο δημοφιλές ceviche), ενώ στη Βραζιλία οι ζωμοί από γαρίδα και γάλα καρύδας είναι ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.
Για το caldo de costilla, υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά γενικά, αυτό που υπερισχύει είναι ότι τα παϊδάκια τοποθετούνται σε κατσαρόλα με νερό και σιγομαγειρεύονται με φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πατάτες και σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
Το πιάτο που επαναφέρει όλους τους Κολομβιανούς έπειτα από μια ξέφρενη βραδιά
Caldo de Costilla (4-6 μερίδες)
Υλικά
1,5 κιλό μοσχαρίσια παϊδάκια
Περίπου 15 φλιτζάνια νερό
1 κουτ. του γλυκού τριμμένο κύμινο
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
¼ κουτ. του γλυκού σκόνη achiote (μείγμα μπαχαρικών)
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση
Βάλτε τα παϊδάκια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κύμινo, το achiote, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Αφήστε να βράσουν, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο μπλέντερ με ¼ του φλιτζανιού νερό και χτυπήστε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 40 ακόμη λεπτά. Προσθέστε το μισό κόλιανδρο, τις πατάτες και τα καρότα. Πασπαλίστε μρ αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για 20-30 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι πατάτες να γίνουν τρυφερές. Τέλος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.
<< Αρχική σελίδα