Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Guardian: Καταρρέει το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα – Η αντίδραση του υπουργείου

Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της θνησιμότητας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού συστήματος υγείας που καταρρέει,
γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Χελένα Σμιθ.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το καταρρέον σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και τους φιλάνθρωπους να βοηθούν. Με πολλούς Έλληνες γιατρούς να προτιμούν πλέον να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, καταλήγει η εφημερίδα πολλοί φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
“Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που θα μπορούσαν να επιζήσουν πεθαίνουν», ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Τα νοσοκομεία μας έχουν μετατραπεί σε ζώνες κινδύνου. Υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα για κάθε 40 ασθενείς”.
Για την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα υπάρχουν και επίσημα δεδομένα: Στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι το 10% των νοσοκομειακών ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύει από δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, στις οποίες αποδίδονται 3.000 θάνατοι. Η συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μονάδες εντατικής θεραπείες και τις μονάδες νεογνών, επισήμανε το Κέντρο. Τα στοιχεία καλύπτουν μόνο την περίοδο 2011-2012 και ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι η παρούσα κατάσταση είναι χειρότερη.
«Οι ασθενείς συχνά τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Τα μέλη του προσωπικό είναι τόσο φορτωμένα ώστε δεν έχουν χρόνο να πλύνουν τα χέρια τους και ούτως ή άλλως συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό».
Από το 2009, δείχνουν στοιχεία του ΟΑΣΑ, η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία έπεσε κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ή κάτι περισσότερο από 5 δισ. ευρώ. Μόνο το 2016, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες για υγεία μπορεί να ήταν φουσκωμένες πριν από την κρίση, φτάνοντας το 9,9% του ΑΕΠ, ωστόσο μέχρι το 2014 είχαν πέσει στο 4,7%. Το προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 25.000 άτομα και πλέον πολλά νοσοκομεία ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες και σεντόνια. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι οι περικοπές ήταν τόσο βάρβαρες ώστε «απειλούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία και οι μεταφορές».
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσλάβει πάνω από 8.000 γιατρούς και νοσοκόμες το 2017.

Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Υγείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που λαμβάνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η ανακοίνωση αναφέρει για το δημοσίευμα: “Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την  πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.
Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η  Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% – 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.
Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς”.


HealthyLiving.gr


Ετικέτες ,