Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

5 Συνοδευτικά για το ψητό κρέας


Για εσάς που αποφασίσατε να ψήσετε με φίλους στο σπίτι και αναρωτιέστε με τι θα συνοδέψετε τα ψητά σας, είπαμε να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση και να σας
προτείνουμε 5 εύκολες, γρήγορες και κυρίως νόστιμες συνταγές που θα ταιριάξουν απόλυτα με τα υπόλοιπα Τσικνοπεμπτιάτικα εδέσματα και όχι μόνο!


1. Σαλάτα Coleslaw

Υλικά
  ½ λάχανο άσπρο πολύ ψιλοκομμένο
  ½ λάχανο κόκκινο πολύ ψιλοκομμένο
  1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  2-3 καρότα τριμμένα
   3/4 φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό 2%
   1/4 φλιτζανιού κέτσαπ
   1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα light
  1 κουταλιά της σούπας horseradish
  Αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι

Εκτέλεση
Αναμιγνύετε όλα τα λαχανικά, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας) και λίγο ξίδι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε για λίγη ώρα (περίπου 10 λεπτά) να ποτιστούν από το ξιδάκι (ανακατεύετε άλλες 2-3 φορές εντωμεταξύ). Αν βγάλουν ζουμάκι το στραγγίζετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, την κέτσαπ, τη μαγιονέζα και τη horseradish μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε με αυτή της σος την σαλάτα σας και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.



2. Φέτα σαγανάκι με σάλτσα ούζου

Υλικά
  ½ κιλό φέτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια (μέγεθος μιας παλάμης)
  Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  1 σφηνάκι ούζο
  1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
  1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
   3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βουτήξτε κάθε κομμάτι φέτας σε νερό μετά σε αλεύρι, μετά πάλι σε νερό και μετά πάλι σε αλεύρι και τηγανίστε το σε καυτό ελαιόλαδο. Μόλις δείτε να ροδίζει αφαιρέστε και αφήστε σε πιάτο που έχετε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Για να φτιάξετε τη συνοδευτική σος σοτάρετε σε ένα τηγανάκι το κρεμμυδάκι σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σβήνετε με το ούζο. Ρίχνετε στη συνέχεια τον βασιλικό και την κρέμα γάλακτος κι αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Περιχύνετε με αυτή τη σος το σαγανάκι φέτας ή σερβίρετε σε μπολάκι δίπλα από το πιάτο.


3. Πατάτες “deluxe”

Υλικά
  10 μέτριες πατάτες
  ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  3 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
  1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε χωρίς να τις ξεφλουδίσετε σε μεγάλα κομμάτια (κόβετε κάθε πατάτα κατά μήκος στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια). Τις βράζετε για 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά να κρυώσουν. Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα κι ανακατεύετε καλά μέχρι να πάει παντού. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά κι ανακατεύετε. Ρίχνετε λίγες λίγες τις πατάτες μέσα στο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά κι ανακατεύετε μέχρι να πάει παντού η φρυγανιά. Στρώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά!


4. Τραγανά κολοκυθάκια φούρνου

Υλικά
  6-7 μεγάλα κολοκυθάκια
  2 σκελίδες σκόρδο
  Αλεύρι
  Ξίδι
  Ελαιόλαδο
  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε κατά μήκος σε χοντρές φέτες. Αλείφετε ένα ταψί με αρκετό λάδι, αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε καλά τα κολοκυθάκια. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, προσέχοντας να μην καλύπτει πολύ το ένα το άλλο. Ραντίζετε την πάνω πλευρά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε στο φούρνο να ψηθούν και να ροδίσουν καλά από την πάνω πλευρά. Δεν τα γυρίζετε καθόλου γιατί θα σας διαλυθούν. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε και τα περιχύνετε με λίγο ξύδι ενώ τρίβετε από πάνω και λίγο σκόρδο.



5. Πιπερο-τυροσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά
  6-7 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
  200γρ φέτα πικάντικη
  3 σκελίδες σκόρδο
  3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  3 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
  Αλάτι, πιπέρι (αν έχετε βάλτε μπούκοβο)

Εκτέλεση
Ψήνετε τις πιπεριές στο γκριλ μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν εξωτερικά. Τις βγάζετε από το γκριλ, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια τις τοποθετείτε στο μπλέντερ ή σε μούλτι και τις πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μούλτι το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι λίγο αλάτι και πιπέρι και ξαναχτυπάτε μέχρι να έχετε ομοιογενές μίγμα. Τρίβετε τη φέτα με ένα πιρούνι ή με το χέρι σε ένα μπολ και μέσα σε αυτό το μπολ προσθέτετε και τον πολτό πιπεριάς. Ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε για αλάτι και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρετε.

Fe-mail.gr


Ετικέτες ,