Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ριζότο μανιταριών

Υλικά

  • Μανιτάρια portobello 4 τεμ κομμένα σε χοντρό καρέ
  • Ρύζι 180 γρ για ριζότο
  • Ελαιόλαδο 30 ml
  • Κύβος κότας 1/2 τεμ
  • Νερό 700 ml καυτό
  • Κρεμμύδι 1 τεμ μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Λευκό κρασί 80 ml
  • Βούτυρο 80 γρ
  • Πορτοκάλι ξύσμα λίγο (στην μύτη του κουταλιού)
  • Κάρυ 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
  • Βανίλια 1/2 τεμ σε σκόνη
  • Ζάχαρη καστανή 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Παρμεζάνα τριμμένη
  • Καραμελωμένα φουντούκια προαιρετικά

Οδηγίες

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα χοντροκομμένα μανιτάρια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να  μαλακώσει τελείως το κρεμμύδι και τα μανιτάρια να έχουν πάρει ένα ωραίο γυαλιστερό χρώμα. Τότε ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει, το κάρυ, την πάπρικα, το αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε μέσα και το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε. Διαλύουμε μέσα στο καυτό νερό τον μισό κύβο (αν έχουμε ζωμό κότας ακόμη καλύτερα, δεν χρειάζεται ο κύβος) και προσθέτουμε τόση ποσότητα, όση χρειάζεται για να καλύψουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή μαλακό ρύζι με υφή κρέμας (να μην μείνει στεγνό). Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε σε κομματάκια το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια και προσθέτουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και καραμελωμένα φουντούκια (προαιρετικά).

Chefoulis



Ετικέτες ,