Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ όσο και μυστικά εργαστήρια των κολοσσών της τεχνολογίας!!! (ΦΩΤΟ)

2BBme7QQRgU6AiZkhfPQ
Μια μικρή ερευνητική εγκατάσταση στήνεται στα γρήγορα στις δομές της Lockheed Martin τη δεκαετία του 1940.

Ο αρχιμηχανικός Kelly Johnson είναι αναγκασμένος να δουλεύει μέσα σε μια τέντα, δίπλα στο θεόρατο εργοστάσιο της φίρμας και το βασικό ερευνητικό εργαστήριό της, παρά τη μέγιστη σπουδαιότητα της δουλειάς του.
Μέσα στον μικροσκοπικό αυτό χώρο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το πρώτο τζετ μαχητικό των ΗΠΑ σε μόλις 143 μέρες, δημιουργώντας δεδικασμένο για την υποδειγματική λειτουργία των μυστικών τεχνολογικών εργαστηρίων!
Δεν ήταν φυσικά το πρώτο ούτε το μόνο του καιρού, ήταν ωστόσο εκείνο που απέδειξε στον επιχειρηματικό κόσμο τι μπορεί να κάνει οικονομικά η καινοτομία όταν προωθηθεί και επιδιωχθεί σωστά: μέσα σε έναν μικρό χώρο δηλαδή με λίγους και καλούς.
Έκτοτε οι κολοσσοί της τεχνολογίας αλλά και κάθε μεγάλη βιομηχανία διέθετε τα δικά της μυστικά εργαστήρια, που λειτουργούσαν στο περιθώριο και ανεξάρτητα από τις κύριες ερευνητικές δομές τους. Την ώρα που κάποια από αυτά έγιναν ξακουστά στην οικουμένη, τα νέα επιχειρηματικά ήθη των ημερών μας έχουν καταστήσει απαγορευτικές τέτοιες σπατάλες συνύπαρξης πειραματικών εργαστηρίων.
Κι έτσι οι εταιρίες απομακρύνονται σταδιακά από τις θεόρατες ερευνητικές δομές, προτιμώντας μικρές εγκαταστάσεις μέσα στους χώρους παραγωγής τους. Άλλες πάλι έχουν ακόμα την πολυτέλεια να ακολουθούν ένα διαφορετικό μοντέλο, στήνοντας ερμητικά κλειστά εργαστήρια που οι κοινοί θνητοί δεν θα δουν ποτέ.
Εδώ είναι που δουλεύουν μια σειρά από τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς και επιστήμονες του πλανήτη, έχοντας χρόνο, χρήμα και ελευθερία κινήσεων να γεννήσουν την επόμενη τεχνολογική μέρα της ανθρωπότητας. Αλλά και να πάρουν κεφάλι στον λυσσαλέο επιχειρηματικό ανταγωνισμό φυσικά.
Τα μυστικά εργαστήρια του βιομηχανικού κόσμου δεν έχουν πάντα τους ίδιους σκοπούς. Άλλα ψάχνουν να αλλάξουν τον κόσμο και άλλα είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κατευθείαν για την αγορά. Άλλα πάλι έχουν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς…

Google X, το τελευταίο μεγάλο εταιρικό εργαστήριο των ΗΠΑ που λογίζεται τεχνολογικός παράδεισος

eesecterllabooritsee1
Δημιουργημένη το 2010, η περιβόητη ερευνητική εγκατάσταση Google X στεγάζεται σε ένα κτίριο χωρίς διακριτικά κοντά στο στρατηγείο της φίρμας. Εκεί καταλήγουν τεράστια πραγματικά κονδύλια, τα οποία χρησιμοποιούν οι ερευνητές για όλων των λογιών τις επιστημονικές τρέλες: από «σεληνιακές τεχνολογίες», ανεφάρμοστες δηλαδή έρευνες αιχμής, μέχρι και πιο πρακτικά πράγματα, όπως το αυτοκινούμενο όχημα της Google, τα μοναδικά Google Glasses ή τα μεγάλου υψομέτρου αερόστατα που μεταφέρουν το ίντερνετ παντού στην υφήλιο!
Όπως το λέει και ο διευθυντής της μυστικής εγκατάστασης τις πύλες της οποίας δεν περνά κανείς, Eric «Astro» Teller: «Οτιδήποτε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ανθρωπότητα, εμείς θα ασχοληθούμε μαζί του, φτάνει να μπορούμε να βρούμε τρόπο να το φτιάξουμε».
Το Google X έχει πάνω από 100 σχέδια στα χαρτιά και οι ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες του δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε εντελώς διαφορετικά projects: από νέες διαδικτυακές τεχνολογίες μέχρι και ρομποτικούς εργάτες που θα μπορούν να εκτελούν βασικές εργασίες σε χώρους δουλειάς ή και το σπίτι.
Όλα τα πλάνα του εργαστηρίου παραμένουν βέβαια απίθανα σε πραγματοποιήσιμους όρους. Πρόκειται για παρατραβηγμένα επιστημονικά στοιχήματα με πιθανότητες υλοποίησης μία στο εκατομμύριο, τα οποία στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια και απαιτούν γιγαντιαία άλματα πίστης. Κάπως έτσι δεν έμοιαζαν όμως και τα Google Glasses ή τα αυτοκινούμενα οχήματα μόλις πρωτύτερα;

Το μυστικό εργαστήριο της Apple που φτιάχνει πιθανότατα το πιο σπουδαίο προϊόν της

eesecterllabooritsee2
Η Apple εργάζεται πυρετωδώς, αν και όχι τόσο μυστικά πια, σε ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από όσα μας έχει συνηθίσει. Όπως μεταδίδουν διάφορες πηγές και ανεξάρτητες μάλιστα μεταξύ τους, η Apple τσαλαβουτά σε αχαρτογράφητα νερά και η έρευνα αιχμής γίνεται σε μια μυστική εγκατάσταση που όλοι αναζητούν μανιωδώς.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει, ο τεχνολογικός κολοσσός ψάχνει να κατασκευάσει το πολυθρύλητο Apple Car! Σύμφωνα με αποκάλυψη μάλιστα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το μυστικό Apple Lab βρίσκεται στο Βερολίνο, έχοντας εξαφανίσει από δημόσια θέα κάπου 15-20 μηχανικούς, επιστήμονες και ειδικούς στο λογισμικό.
Αυτή η επίλεκτη ομάδα θα δώσει ζωή στο αυτοκινούμενο όχημα της Apple, το οποίο θα συναρμολογήσει πιθανότατα η Magna, η οποία κατασκευάζει ήδη εξαρτήματα τόσο για την BMW όσο και τη Mercedes-Benz. Αν πιστέψουμε μάλιστα τα σχετικά δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, μηχανικοί και τεχνοκράτες από την Tesla, τη Ford και τη Mercedes-Benz έχουν ήδη μετακομίσει στη μυστική εγκατάσταση, καθώς το αυτοκινούμενο της Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2019 ή το 2020…

To ερευνητικό κέντρο της Amazon με τα drones

eesecterllabooritsee3
Είναι στο μυστικό εργαστήριο της Amazon στο ιστορικό κέντρο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας όπου αναπτύσσεται και ελέγχεται η νέα υπόσχεση της φίρμας για εντός μισάωρου ιπτάμενες παραδόσεις πακέτων με τη βοήθεια των drones! Εφαρμόζοντας τις λύσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης, για να εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, η Amazon έχει βαλθεί να αλλάξει μια και καλή τον χώρο της μεταφοράς προϊόντων και όλα λαμβάνουν χώρα εδώ.
Με καινοτόμα GPS τεχνολογία, τα drones της Amazon Prime Air Service μπορούν να ανέβουν σε ύψος 122 μέτρων, να αναγνωρίσουν τον πελάτη και να του παραδώσουν από αέρος το δέμα του. Τα ιπτάμενα μαραφέτια της Amazon είναι βέβαια όσο πιο προωθημένα τεχνολογικά παίρνει, καθώς μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο τους, παρακάμπτοντάς τα δαιμόνια.
Στο μυστικό Drone Lab της Amazon εφευρίσκονται καινοτομίες αιχμής που ανατρέπουν τα δεδομένα για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής, δέματα μέχρι 2 κιλά παραδίδονται εύκολα και χωρίς παρατράγουδα σε αποστάσεις 25 χιλιομέτρων. Και έπεται συνέχεια και μάλιστα άμεσα…

Το δημιουργικό εργαστήριο της Samsung

eesecterllabooritsee4a
Για να δείξει στον κόσμο τα καινοτόμα προγράμματα με τα οποία ασχολούνται οι επιστήμονες του Samsung Creative Lab, η εταιρία παρουσίασε το 2016 στην έκθεση τεχνολογίας CES (Consumer Electronics Show) τρία πρωτοποριακά προϊόντα: μια έξυπνη ζώνη, ένα χειριστήριο με αισθητήρες κίνησης και ένα έξυπνο λουράκι για smart watches.
H ζώνη παντελονιού WELT μετρά την περιφέρεια της μέσης του κατόχου και καταγράφει τις διατροφικές του συνήθειες, τη φυσική κίνηση αλλά και τις ώρες της καθιστικής ζωής του. Το motion controller το φοράς στο χέρι επιτρέποντας ακόμα πιο αρμονικές κινήσεις και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία που σαρώνει πλέον παγκοσμίως και αποκαλούμε virtual reality. Όσο για το μαγικό λουράκι TipTalk, ακουμπάς απλώς το δάχτυλο στο αυτί και ακούς καλύτερα τις τηλεφωνικές κλήσεις ακόμα και μπροστά από κομπρεσέρ!
Με τα τρία αυτά προϊόντα τεχνολογίας, η Samsung έδειξε με τι ασχολούνται τα φωτεινά επιστημονικά μυαλά της, ανοίγοντάς μας την όρεξη για τα μελλούμενα. Από την ίδρυσή του εξάλλου το 2012, το Creative Lab έχει ήδη ολοκληρώσει περισσότερα από 70 projects και 40 από αυτά είναι ήδη σε στάδιο παραγωγής. Η Samsung χαρακτήρισε εννιά από αυτά ως «ιδιαιτέρως υποσχόμενα» και αναμένεται να τα ρίξει στην αγορά…

Η μυστική ερευνητική εγκατάσταση της eBay

eesecterllabooritsee5
Μιλώντας για μυστικά εργαστήρια, το μυαλό μας πηγαίνει αναγκαστικά σε τρελά όνειρα επιστημονικής φαντασίας που αναπτύσσονται σε φουτουριστικούς και υποφωτισμένους χώρους προοιωνίζοντας το μέλλον της ανθρωπότητας. Κι ενώ το eBay Lab του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια υπολειπόταν μέχρι πρόσφατα σε επιστημονική και τεχνολογική μαγεία σε σχέση με τα εργαστήρια των κολοσσών, από το 2015 και μετά ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έριξε όλο το βάρος στην έρευνα αιχμής θέλοντας να αλλάξει μια και καλή όχι τις online αγορές, αλλά το πώς ψωνίζει ο κόσμος ρούχα στα καταστήματα!
Παντρεύοντας τις δυνατότητες του ίντερνετ με τα παραδοσιακά καταστήματα ένδυσης, το εργαστήριο εφαρμόζει ήδη σε συνεργαζόμενους οίκους μόδας τους καρπούς των πειραμάτων των 17 εκλεκτών μελών του. Εγκαθιστά δηλαδή έξυπνα δοκιμαστήρια σε μπουτίκ της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, όπου οι καθρέφτες τους μετατρέπονται σε οθόνες αφής και βοηθούν τον πελάτη να πειραματιστεί με διαφορετικά στιλ και μεγέθη.
Την ίδια ώρα, το eBay Lab έχει κάνει σημαία της νέας εποχής που ευαγγελίζεται για τα καταστήματα λιανικής το iWall του, μια θεόρατη έξυπνη συσκευή (ένα πελώριο smartphone ουσιαστική) 5,2 μέτρων που αλληλεπιδρά με τον πελάτη μέσω της γιγαντιαίας οθόνης αφής του. Αν προσθέσουμε και τα έξυπνα κιόσκια που στήνει πλέον το eBay σε εμπορικά κέντρα για την καλύτερη πλοήγηση και εμπειρία αγοράς των καταναλωτών, τότε καταλαβαίνουμε ότι η μυστική δουλειά του eBay Lab δεν είναι παίξε-γέλασε…

Το μυστικό εργαστήριο του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της Αυστραλίας

eesecterllabooritsee6
Εγκατεστημένη στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, η μυστική ερευνητική εγκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Telstra περιέχει ένα δωμάτιο πλήρως ηχομονωμένο, το οποίο δεν επιτρέπει καμία μα καμία παρεμβολή στο εσωτερικό του, συμβάλλοντας έτσι στην έρευνα τηλεπικοινωνιακής αιχμής που γίνεται στους χώρους του.
Ένα δεύτερο δωμάτιο, επίσης προϊόν καινοτομίας και χρόνιων μελετών, είναι καλυμμένο με κώνους άνθρακα που βοηθούν την Telstra να ελέγχει όλους τους περιβαλλοντικούς και τοπικούς παράγοντες που παρεμβάλλονται στις επικοινωνίες. Και αν διερωτάστε, οι παράγοντες που τσεκάρουν οι επιστήμονες της φίρμας φτάνουν τους 3.450 για κάθε συσκευή! Περιλαμβάνοντας ζητήματα πρωτοκόλλων, επιδόσεων, ευαισθησίας σήματος και πάμπολλα ακόμα.
Δημιουργημένο στη δεκαετία του 1980, το Telstra Lab άρχισε να ασχολείται με τις φορητές συσκευές ήδη από το 1993, όταν ο πάροχος εγκαινίασε το πρώτο ψηφιακό δίκτυο της χώρας. Το 2015 έλεγξε πάνω από 60 νέες φορητές συσκευές και κατέληξε σε τουλάχιστον 200 updates σε εφαρμογές και προγράμματα.
Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι πρωταρχικής σημασίας για τον πάροχο, μιας και κάθε λάθος κοστίζει. Ένα τέτοιο λαθάκι τον Μάρτιο του 2016 διέκοψε τη σύνδεση σε 8 εκατ. συνδρομητές! Το εργαστήριο αντιστάθμισε το λάθος του με ένα εξόχως καινοτόμο προϊόν ασύρματης τεχνολογίας που βγήκε από την επικράτειά του λίγους μήνες αργότερα (Telstra Nighthawk M1)…

Μυστικό εργαστήριο και η IKEA;

eesecterllabooritsee7
Η συνοικία κρεαταγοράς της Κοπεγχάγης δεν μοιάζει ιδανικό μέρος για ένα μυστικό εργαστήριο, εκεί ωστόσο επέλεξε η IKEA να στήσει το μυστικό Space 10 της, ένα κέντρο παρουσίασης των προϊόντων της που φιλοξενεί στο εσωτερικό του την ερευνητική εγκατάσταση της φίρμας. Στο Space 10 συνυπάρχουν καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μηχανικοί και επιστήμονες, αναπτύσσοντας πρωτότυπες ιδέες που θα δουν ή όχι το φως της παραγωγής.
Κι αν ο φουτουριστικός και τρισδιάστατα εκτυπωμένος κεφτές της IKEA δεν φτάνει, το εργαστήριο πειραματίζεται πλέον με εντελώς τρελές ιδέες, όπως κρέας που καλλιεργείται εργαστηριακά(!) και φυτείες φυκιών. Όσο παράξενο κι αν μοιάζει για μια επιπλοβιομηχανία, το ΙΚΕΑ Lab βρίσκεται στον προμαχώνα της έρευνας τροφίμων με τόσες και τόσες ριζοσπαστικές ιδέες. Όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων!
Με τις νέες 3D τεχνολογίες που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Space 10, μπορούν και παράγουν τυποποιημένα τρόφιμα από πρωτεΐνες φυκιών, τεύτλα ή ακόμα και έντομα, εμπλουτίζοντας τις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ατόμου. Άλλα σχέδια που λαμβάνουν χώρα στις δομές του έχουν να κάνουν με τεχνολογικά προωθημένες υδροπονικές καλλιέργειες αλλά και πρωτοποριακά εργαλεία για την ανακύκλωση αναλώσιμων υλικών…

Τα Advanced Development Programs της Lockheed Martin

eesecterllabooritsee8
Όπως είπαμε, η Lockheed είναι η μαμά των μικρών και ευέλικτων πειραματικών εργαστηρίων που λειτουργούν ανεξάρτητα από τη βασική ερευνητική εγκατάσταση της εταιρίας και στήνονται μόνο και μόνο για να φέρουν σε πέρας ένα έργο. Ήταν το δικό της εργαστηριάκι σε μια σκηνή που έμελλε να γίνει πρότυπο λειτουργίας στην τεχνολογική βιομηχανία και το πράγμα συνεχίζει δυναμικά μέχρι σήμερα.
Η καλιφορνέζικη εγκατάσταση παραμένει ωστόσο όσο πιο μυστική παίρνει. Οι ελάχιστοι ρεπόρτερ που έχουν καταφέρει να τρυπώσουν στο εσωτερικό της είχαν περιορισμένη πρόσβαση φυσικά στους χώρους της, την ίδια ώρα που τα ηχεία στους τοίχους έβγαζαν συνεχώς έναν βόμβο για να καλύπτουν τις συζητήσεις των στελεχών!
Εκεί όπου βασιλεύει το σλόγκαν «γρήγορα, αθόρυβα και ποιοτικά», εκεί παράγονται σε χρόνους-αστραπή νέα πρωτότυπα αεροσκάφη, όπως το πειραματικότατο Lockheed Martin Χ-55, αλλά και το stealth drone RQ-170…

Το Ford Lab της Silicon Valley

eesecterllabooritsee9
Την ώρα που η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διατηρεί το περιβόητο ερευνητικό τμήμα της Special Vehicle Team, το οποίο φέρνει κοντά μηχανικούς, επιστήμονες και μαρκετίστες και είναι επιφορτισμένο με τη δημιουργία υψηλών επιδόσεων οχημάτων για τους λίγους και εκλεκτούς πελάτες της φίρμας, η Ford δεν ένιωθε καλά που δεν είχε ένα εξειδικευμένο τμήμα αποκλειστικά για καθαρή τεχνολογική έρευνα.
Το είπε λοιπόν Silicon Valley Lab και το έκανε πραγματικότητα το 2012 στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, θέλοντας να αφήσει τους επιστήμονες ελεύθερους να πειραματιστούν με καινοτόμες τεχνολογίες οδηγικής εμπειρίας, παθητικής ασφάλειας αλλά και πρωτοποριακών υπερβολών!
Παρά την πειραματική φύση της δουλειάς του Silicon Valley Lab, αρκετές καινοτομίες του έχουν βρει τον δρόμο της παραγωγής στα μοντέλα της Ford, ειδικά σε ό,τι αφορά σε επίπεδο λογισμικού. Ένας νέος μηχανοκίνητος κόσμος γεννιέται εκεί κάθε μέρα …

Το Sports Research Lab της Nike

eesecterllabooritsee10
Επιστήμονες που ασχολούνται με τη φυσιολογία, τη βιομηχανική, τις ικανότητες πρόσληψης αλλά και τις δυνατότητες του οργανισμού συνεργάζονται για να αποδώσουν ακόμα καλύτερα αθλητικά προϊόντα. Αυτό είναι το μοτίβο που επικρατεί στην ερευνητική εγκατάσταση της Nike που έχει πάντα ένα νέο μυστικό σχέδιο κατά νου.
Το Sports Research Lab βρίσκεται μέσα στο στρατηγείο της φίρμας στο Όρεγκον, αν και κανείς δεν μπορεί να περάσει τις πύλες του. Εκεί φτιάχτηκαν τα πρώτα Air Jordan κι εκεί λαμβάνει πια χώρα όλη η αθλητική έρευνα αιχμής («Ψηφιακά Σπορ» τα λέει η Nike), που έχει αποδώσει καρπούς όπως το FuelBand και το Nike+.
Το κτίριο είναι στην ουσία ένα γκαράζ χωρίς διακριτικά και επιγραφές πίσω από μια συστάδα ψηλών δέντρων στο κατάφυτο Όρεγκον, καλά κρυμμένο μάλιστα ανάμεσα σε δυο άλλα κτίρια. Μόνο ένα γράμμα «Α» υπάρχει στην γκαραζόπορτα, που είναι πάντα τριπλοκλειδωμένη, την ίδια ώρα που ακόμα και τα τζάμια του υπογείου είναι φιμέ. Όπως εξάλλου το λέει και ο διευθυντής του, Paul Winsper, «δεν θέλουμε να ξέρει κανείς για μας»…

 

Makeleio.gr




Ετικέτες ,