Γκιούλμπασι
Πολύ νόστιμο και θρεπικό πιάτο το γκιούλμπασι
Υλικά
1 1/2 -2κ. αρνάκι μπούτια
ή εναλλακτικά
1/2 κ. αρνί μπούτι, 1/2 κ. μοσχάρι σπάλα, 1/2 κ. γουρουνόπουλο μπούτι
200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό ή λαδοτύρι Μυτιλήνης
6-8 σκ. σκόρδου
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 μεγάλο λεμόνι
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
4 λαδόκολες ανθεκτικές και σπάγγος ψησίματος
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Κόβουμε το μισό τυρί σε στενά μπαστουνάκια και το υπόλοιπο σε χοντρούς κύβους 3Χ3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλάτι με πιπέρι και λίγο θυμάρι. Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε σε μακρόστενες σφήνες και τις ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο στο μπολάκι. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κρεατικά, που πρέπει να είναι σε μεγάλα κομμάτια -αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αρνάκι, βάζουμε τα μπούτια ολόκληρα. Τα τρίβουμε με μισή λεμονόκουπα, στύβοντας συγχρόνως το λεμόνι και τα αλατοπιπερώνουμε. Κάνουμε σχισμές με μυτερό μαχαιράκι και μπήγουμε σκόρδα με αλατοπίπερο ομοιόμορφα σε όλα τα κρεατικά. Κάνουμε άλλες σχισμές και μπήγουμε τα μπαστουνάκια του τυριού. Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολες και ακουμπάμε στο κέντρο τα κρεατικά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σκορπίζουμε ανάμεσα και επάνω κομματάκια βουτύρου. Τυλίγουμε το κρέας στις λαδόκολες σαν δεματάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα πάνω. Δένουμε με σπάγγο σταυρωτά. Ακουμπάμε το δεματάκι επάνω στις άλλες δύο λαδόκολες, με το άνοιγμα προς τα κάτω, τυλίγουμε και δένουμε ξανά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το δεματάκι σε ταψί με το άνοιγμα προς τα πάνω. Ψήνουμε στους 200ο για 45' και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο και ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες ακόμη. Αν είναι σκέτο αρνάκι θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. Ενδιαμέσως, γυρίζουμε το πακέτο δυο φορές. Προς το τέλος, ανοίγουμε με το μαχαίρι μια τρύπα στο επάνω μέρος και δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κρέας. Οταν είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά με το ταψί και δυναμώνουμε συγχρόνως το φούρνο μας στους 180ο. Σχίζουμε στο επάνω μέρος το χαρτί και το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι, αφήνοντας ανοιχτή την επιφάνεια του κρέατος. Τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας τα κομματάκια του τυριού. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Το εμφανίζουμε στο τραπέζι με το χαρτί, μέσα σε πιατέλα. Μπορούμε να ψήσουμε συγχρόνως πατάτες (με λάδι, ρίγανη και λεμόνι) σ' ένα πυρέξ. Τις περιχύνουμε συχνά με ζουμί του κρέατος από το ταψί.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ1 1/2 -2κ. αρνάκι μπούτια
ή εναλλακτικά
1/2 κ. αρνί μπούτι, 1/2 κ. μοσχάρι σπάλα, 1/2 κ. γουρουνόπουλο μπούτι
200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό ή λαδοτύρι Μυτιλήνης
6-8 σκ. σκόρδου
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 μεγάλο λεμόνι
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
4 λαδόκολες ανθεκτικές και σπάγγος ψησίματος
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Κόβουμε το μισό τυρί σε στενά μπαστουνάκια και το υπόλοιπο σε χοντρούς κύβους 3Χ3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλάτι με πιπέρι και λίγο θυμάρι. Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε σε μακρόστενες σφήνες και τις ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο στο μπολάκι. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κρεατικά, που πρέπει να είναι σε μεγάλα κομμάτια -αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αρνάκι, βάζουμε τα μπούτια ολόκληρα. Τα τρίβουμε με μισή λεμονόκουπα, στύβοντας συγχρόνως το λεμόνι και τα αλατοπιπερώνουμε. Κάνουμε σχισμές με μυτερό μαχαιράκι και μπήγουμε σκόρδα με αλατοπίπερο ομοιόμορφα σε όλα τα κρεατικά. Κάνουμε άλλες σχισμές και μπήγουμε τα μπαστουνάκια του τυριού. Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολες και ακουμπάμε στο κέντρο τα κρεατικά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σκορπίζουμε ανάμεσα και επάνω κομματάκια βουτύρου. Τυλίγουμε το κρέας στις λαδόκολες σαν δεματάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα πάνω. Δένουμε με σπάγγο σταυρωτά. Ακουμπάμε το δεματάκι επάνω στις άλλες δύο λαδόκολες, με το άνοιγμα προς τα κάτω, τυλίγουμε και δένουμε ξανά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το δεματάκι σε ταψί με το άνοιγμα προς τα πάνω. Ψήνουμε στους 200ο για 45' και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο και ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες ακόμη. Αν είναι σκέτο αρνάκι θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο. Ενδιαμέσως, γυρίζουμε το πακέτο δυο φορές. Προς το τέλος, ανοίγουμε με το μαχαίρι μια τρύπα στο επάνω μέρος και δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κρέας. Οταν είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά με το ταψί και δυναμώνουμε συγχρόνως το φούρνο μας στους 180ο. Σχίζουμε στο επάνω μέρος το χαρτί και το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι, αφήνοντας ανοιχτή την επιφάνεια του κρέατος. Τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας τα κομματάκια του τυριού. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Το εμφανίζουμε στο τραπέζι με το χαρτί, μέσα σε πιατέλα. Μπορούμε να ψήσουμε συγχρόνως πατάτες (με λάδι, ρίγανη και λεμόνι) σ' ένα πυρέξ. Τις περιχύνουμε συχνά με ζουμί του κρέατος από το ταψί.
Πηγή:.athinorama/Fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα