Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Οι δουλειές του κηπουρού την άνοιξη

Οι δουλειές του κηπουρού την άνοιξη
Η άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή του έτους καθώς η φύση γεμίζει με χρώματα και αρώματα. Μετά τη
μονοτονία και τη νάρκη του χειμώνα όλα τα φυτά ξυπνούν και μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν το πιο χρωματιστό και γιορτινό διάστημα του χρόνου, εκείνο της ανθοφορίας. Εμπνευστείτε λοιπόν από τη συνολική διάθεση του περιβάλλοντος και υιοθετείστε κι εσείς εικόνες φυσικής ομορφιάς στον κήπο και τις βεράντες σας. Εποχή που αποζημιώνει του κόπους της προηγούμενης χρονιάς χαρίζοντας οπτική αρμονία και ευεξία, όμως και εποχή που πρέπει να γίνουν πολλές κηποτεχνικές εργασίες στο χώρο μας ώστε να συντηρηθούν σωστά τα νέα βλαστάρια ή τα μόνιμα φυτά του κήπου μας, λαμβάνοντας πάντα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους και προετοιμασίας τους για τη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.
Εποχή πρόσφορη για έντεχνο κλάδεμα η άνοιξη καθαρίζει και αναζωογονεί την πλούσια βλάστηση του κήπου μας. Γύρω στα τέλη Απριλίου τελούμε το πρώτο ελαφρύ κούρεμα στις μπορντούρες, τους θάμνους και τα δέντρα μας αφαιρώντας τακτικά λαίμαργους βλαστούς και παραφυάδες. Τα είδη που χρειάζονται αυτού του είδους την ανανέωση είναι οι ρολογιές, η μιμόζες, οι πασχαλιές, οι κουτσουπιές, τα κίτρινα γιασεμιά καθώς και οι φυλλοβόλες μανόλιες. Η διαδικασία του ποτίσματος τελείται μόνο όταν κρίνουμε ότι το επίπεδο υγρασίας (βροχοπτώσεις) δεν επαρκεί με ιδιαίτερη φροντίδα σε αυτόν τον τομέα προς τα φυτά μας που φυτεύτηκαν πρόσφατα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Στα πλαίσια του καθαρισμού και της αναζωογόνησης των φυτών μας αφαιρούμε και όλα τα ξερά λουλούδια (τριανταφυλλιές) όπου η άνθιση  τους έκανε τον κύκλο ζωής της.
Η άνοιξη θεωρείται το ιδανικότερο διάστημα για σπορά ή φύτευση εποχικών ή βολβών που θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή το χειμώνα. Τα εποχικά (πανσές, βιολέτα, άλυσσο, ζέρμπερα, κατιφές, ηλίανθος) είναι εκείνα τα φυτά που χαρίζουν το χρώμα και το άρωμα στον κήπο μας. Για να εξασφαλίσετε συνεχή άνθιση στο χώρο σας σπείρετε ανά διαστήματα ώστε να έχετε πάντα το χρώμα στον κήπο σας. Οι βολβοί (ίριδα, τουλίπα, ντάλια, λίλιουμ, νάρκισσος, φρέζια) συστήνεται να φυτεύονται ο ένας κοντά στον άλλο και να είναι τακτοποιημένοι ανά χρώματα και περιόδους άνθισης ώστε να αποδίδεται καλύτερο το αισθητικό αποτέλεσμα κατά την ανθοφορία τους. Μεγάλη περιποίηση απαιτούν και οι πολυετείς μας πόες που μπορούμε να τις πολλαπλασιάσουμε ιδανικά αυτούς τους μήνες με  τη βοήθεια των μοσχευμάτων τους. Τακτικές λιπάνσεις στις γαρυφαλλιές, προσεκτικό κορφολόγημα στα χρυσάνθεμα και καλό καθαρισμό των γερανιών από ξερά φύλλα και κλαδιά είναι μερικές από τις διαδικασίες που προτείνονται στους χώρους που φιλοξενούν αυτά τα είδη.

Εάν ο κήπος σας χαρακτηρίζεται από μεσογειακή αύρα τότε τα καρποφόρα δέντρα (ροδιές, κερασιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμυγδαλιές) που σίγουρα θα αποτελούν στοιχείο του χρειάζονται αυτή την εποχή την πιο συστηματική και ουσιαστική φροντίδα. Με σκάλισμα και ξεβοτάνισμα θα πρέπει να αφαιρεθούν οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες. Με το σωστό ελαφρύ κλάδεμα των δέντρων σας θα επιτύχετε τον επαρκή φωτισμό και αερισμό της κόμης τους και των εσωτερικών τους κλαδιών. Ιδανική εποχή για εμβολιασμό καθώς θα πρέπει να δώσετε και ιδιαίτερη προσοχή για προσβολές από εχθρούς και ασθένειες που πιθανόν να καραδοκούν για να προσβάλλουν τα πολύτιμα δέντρα σας. Τα τροπικά φυτά σας (βριέζια, ανθούριο, κέντια, γκουζμάνια, αιχμέα) απαιτούν καλή λίπανση και σωστή μεταφύτευση όπου κρίνεται αναγκαίο. Σημάδια αυτής της ανάγκης αποτελούν η πιθανή φυλλόπτωση καθώς και η εμφάνιση-άνοδος των ριζών λόγω της έλλειψης επαρκούς υπόγειου χώρου ανάπτυξης. Στα φοινικοειδή αρκεστείτε σε ένα λιτό καθαρισμό τους, απαλλάσσοντας τα από τα ξερά φύλλα που άφησε πίσω του ο χειμωνιάτικος παγετός. Κάκτοι και παχύφυτα μπορούν να υιοθετηθούν αυτή την  εποχή από το χώρο σας μέσω σποράς, μοσχευμάτων ή μεταφύτευσης, ενώ μικρές θεωρούνται αλλά όχι μη αναγκαίες, οι απαιτήσεις τους σε πότισμα και λίπανση. Εμβολιάστε τα όμορφα κακτοειδή σας και επαγρυπνήστε για πιθανές προσβολές από έντομα αντιμετωπίζοντας τις με τους κατάλληλους ψεκασμούς.
Για τα οξύφιλα σας (γαρδένιες, καμέλιες) φροντίστε να τελείται τακτικά το πότισμα τους με βρόχινο ή απιονισμένο νερό καθώς και τον εφοδιασμό τους με σίδηρο (λίπανση). Ιδανική εποχή θεωρείται για τον πολλαπλασιασμό των γαρδενιών και ορτανσιών με μοσχεύματά τους με ταυτόχρονο καθαρισμό τους από όλα τα ξερά κλαδιά. Αν και τα καλλωπιστικά αγρωστώδη (μίσχανθος, αλογοουρά, πανασέ, κικούγιου) είναι είδη που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, χρειάζονται ωστόσο περιορισμό στο χώρο σας, καθώς παράγουν συνεχώς σπόρους και φύονται άναρχα κατακλύζοντας και πνίγοντας το έδαφος και τα υπόλοιπα μικρά φυτά.
Τακτική φροντίδα απαιτεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ο χλοοτάπητας (γκαζόν) σας. Κούρεμα κάθε 15 ημέρες, αερισμός με χρήση πιρούνας, χειρονακτικό ξεβοτάνισμα και λίπανση με πλήρη σκευάσματα είναι μερικές από τις πιο βασικές κηποτεχνικές εργασίες που θα συντηρήσουν σωστά έναν πλούσιο και άρτια αναπτυγμένο χλοοτάπητα. Προβείτε σε συμπληρωματικές σπορές (επισπορές) γεμίζοντας τα κενά σημεία εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Τα μέσα Μαρτίου θεωρείται η ιδανική περίοδος για την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα στο χώρο σας. Εάν ο κήπος σας αποτελείται και από ένα μικρό ή ένα μεγάλο λαχανόκηπο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα λαχανικά (ντομάτα, μελιτζάνα, αγγούρι, πεπόνι, πράσσο, κολοκύθι, πιπεριά, καρότο), καθώς και αρωματικά φυτά (μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός) σπέρνονται ή φυτεύονται αυτή την εποχή.

Σκεπτόμενοι οικολογικά, δημιουργήστε έναν κήπο όπου τίποτα ποτέ δεν πάει χαμένο. Τα υπολείμματα του ανοιξιάτικου κλαδέματος μπορούν με τη βοήθεια κλαδοθραύστη να τεμαχιστούν και να αποτελέσουν πολύ θρεπτικό κομπόστ ή να λειτουργήσουν ως εδαφοκάλυψη στους λάκκους των φυτών μας εμποδίζοντας την εξάτμιση του νερού καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Εάν στον κήπο σας έχετε κάποιο κάδο κομποστοποίησης ξεσκεπάστε  τον ώστε να αερίζεται σωστά το μείγμα, ανακατεύοντας το ανά διαστήματα και προστατεύοντας το μόνο κατά τη διάρκεια άσχημων καιρικών συνθηκών.
Οργανώστε το χώρο σας και συντονίστε κατάλληλα τις κηποτεχνικές σας εργασίες ώστε να υποδεχθείτε πλήρως προετοιμασμένοι τη διαδοχή της δροσερής άνοιξης από ένα ζεστό και πολύ απαιτητικό καλοκαίρι.



Ετικέτες ,