Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Κίνδυνος ανάφλεξης από κρέμες δέρματος με παραφίνη

Κρέμες δέρματος που περιέχουν παραφίνη σχετίσθηκαν με δεκάδες θανάτους από πυρκαγιά στην Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, αλοιφές που προορίζονται για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών όπως το
έκζεμα και η ψωρίαση, προκάλεσαν τουλάχιστον 37 θανάτους από ανάφλεξη λόγω της παραφίνης, από το 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με πυροσβεστικούς σταθμούς της Αγγλίας.
Η παραφίνη είναι πολύ εύφλεκτη καθώς αποτελεί υποπροϊόν της απόσταξης του πετρελαίου, αλλά υπάρχουν και φαρμακευτικές μορφές της που χρησιμοποιούνται σε αλοιφές, σε επιθέματα για τραύματα ή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι κρέμες με παραφίνη μπορούν να γίνουν επικίνδυνες όταν συνδυαστούν με ορισμένους άλλους παράγοντες.
H παραφίνη της κρέμας μπορεί να διαποτίσει τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα του ασθενούς και να μην απομακρυνθεί, αν δεν πλυθούν τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι η παραφίνη είναι άχρωμη ενώ το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και το καθημερινό, δεν την απομακρύνει εύκολα.
Σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα όπως η ψωρίαση, η χρήση μιας αλοιφής μπορεί να είναι παρατεταμένη. Η παραφίνη συσσωρεύεται και, αν ο ασθενής είναι καπνιστής ή έχει δίπλα του ένα αναμμένο κερί, μπορεί εύκολα να αρπάξουν φωτιά τα ρούχα του και να καεί ζωντανός.
Οι πρώτες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πυρκαγιάς χρονολογούνται πριν από μία δεκαετία, αλλά παρά την αναγραφή σχετικών προειδοποιήσεων σε μερικές κρέμες δέρματος, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.
Οι συγκεκριμένες αναφορές στη Βρετανία προέρχονται μόνο από από 6 εκ των συνολικά 53 πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας και αφορούν μόνο περιστατικά που κατέληξαν σε θάνατο, συνεπώς το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχουν πολλά άλλα περιστατικά κατά τα οποία τη φωτιά έσβησαν οικείοι των ασθενών και έτσι δεν έγιναν γνωστά. Η πλειονότητα των θανάτων (28) προέρχονται από μία πυροσβεστική υπηρεσία, αυτή του Λονδίνου.
Το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις και ο Darren Munro, διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Wandsworth, στο Λονδίνο, ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία για να προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους. «Στα τέσσερα από τα τελευταία έξι θανατηφόρα περιστατικά τα οποία προσωπικά παρακολούθησα, η δερματική κρέμα είχε άμεσο ρόλο στην ταχύτητα ανάπτυξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς», ανέφερε ο Munro.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι να έχει μόλις γίνει επάλειψη της κρέμας στον ασθενή και να πέσουν σπίθες στο δέρμα του. Υπήρξαν κρούσματα ακόμα και σε περιπατητικούς ασθενείς σε νοσοκομεία που έπεσε πάνω τους μια σπίθα από τσιγάρο ή σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία που κάηκαν ενώ κάπνιζαν την πίπα τους.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στους ειδικούς και γι’ αυτό η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHPRA: Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) ζητούσε να αναγράφεται προειδοποίηση για εύφλεκτο προϊόν στις κρέμες που περιείχαν πάνω από 50% παραφίνη.
Μετά όμως τα κρούσματα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η MHPRA ζητά από τους παρασκευαστές να προσθέσουν την προειδοποίηση σε όλες τις αλοιφές που περιέχουν οποιαδήποτε συγκέντρωση παραφίνης.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,