Στοιχειωμένα χωριά: Τα μέρη του κόσμου που κανείς δεν τολμάει να πάει! (ΦΩΤΟ)
Τα χωριά είναι συνήθως γραφικά σημεία όπου βασιλεύει η πλούσια ιστορία και επικρατεί μια γαλήνια ηρεμία.
Μόνο που κάποιες φορές αυτή η αταραξία γίνεται κομματάκι φρικιαστική και η ησυχία εντελώς εκκωφαντική.
Είναι συνήθως αυτή η πλούσια ιστορία που επιστρέφει για να στοιχειώσει τους χωριανούς, καθώς απλώνεται σαν πανούκλα πάνω από ολόκληρο το χωριό.
Κι αν καταραμένα σπίτια θα βρει ο αναζητητής του μεταφυσικού κυριολεκτικά χιλιάδες στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, τα στοιχειωμένα χωριά είναι στην ουσία μια χούφτα, καθώς παραμένει σχετικά ασυνήθιστο κατάρες να πλήττουν ολόκληρες κοινότητες και να αφήνουν βαριά την κληρονομιά τους στο χωριό…
Σε μια χώρα θρύλων και δεισιδαιμονιών όπως η Βρετανία, τα στοιχειωμένα χωριά δεν λείπουν κατά κανέναν τρόπο. Κι ενώ το Pluckley συνηθίζει να κρατά τα σκήπτρα στο συλλογικό φαντασιακό των Άγγλων ως το πιο στοιχειωμένο χωριό του Νησιού, η πραγματική κατάρα βρίσκεται κάπου 1,5 ώρα μακριά από το Pluckley, στο Bramshott του Χάμσαϊρ.
Το χωριό υπάρχει πολύ πριν από το 1806, καθώς ξέρουμε ότι κατά τον 18ο αιώνα υπήρχε ένα πανδοχείο εκεί, το Seven Thorns, στο οποίο είχαν λάβει χώρα μια σειρά από ανατριχιαστικά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και φόνοι. Την εποχή των βίαιων αυτών εγκλημάτων ήταν που ξεκίνησε η παραφυσική δραστηριότητα, με τις εμφανίσεις πνευμάτων να συνεχίζονται ως και τις μέρες μας.
Το Bramshott στοιχειώνουν τουλάχιστον 17 φαντάσματα. Κάποια καραδοκούν στις όχθες του ποταμού, άλλα οργώνουν τα στενοσόκακα και άλλα θα τα βρεις σκαρφαλωμένα στα δέντρα. Όσο για το πνεύμα του αγοριού με το φλάουτο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, όπως ορκίζονται οι κάτοικοι, να ακούσεις την ανατριχιαστική μουσική του δίπλα στην απόκοσμη μορφή ενός λευκού μοσχαριού…
Σε αυτό το απόκοσμο χωριό της Ινδίας ζούσε μια πολυπληθής κοινότητα Βραχμάνων μέχρι το 1825, όταν όλοι οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν μαζικά εν μία νυκτί. Η ιστορία μάς λέει πως ο κοινοτάρχης ερωτεύτηκε την κόρη του τοπικού πολέμαρχου και απειλούσε τώρα τους κατοίκους με υπέρογκους φόρους αν δεν του παρέδιδαν άμεσα τη χείρα της κοπέλας.
Με την οσμή της τραγωδίας να πλανάται στην ατμόσφαιρα, οι χωριανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν νύχτα τις εστίες τους, αφήνοντας ωστόσο πίσω την κατάρα τους: κανείς να μη στεριώσει εδώ! Κι έτσι όποιος αποπειράθηκε να κάνει σπίτι του ένα από τα ερειπωμένα κτίρια της κοινότητας, έχανε μυστηριωδώς τη ζωή του.
Το χωριό παραμένει εγκαταλελειμμένο μέχρι και σήμερα και κανείς ντόπιος δεν το επισκέπτεται, εκτός φυσικά από θαρραλέους τουρίστες και ερευνητές του παραφυσικού. Οι τελευταίοι ορκίζονται πως έχουν συναντήσει φαντάσματα και όλοι κάνουν λόγο για κάτι ανατριχιαστικό που σε ακουμπάει στον ώμο. Μερικά συνεργεία βρήκαν ακόμα και ιδιόχειρα σημειώματα στα αυτοκίνητά τους με μακάβρια μηνύματα επιστρέφοντας από την έρευνα…
Το χωριό της Βόρειας Σουηδίας είναι θρύλος στη χώρα καθώς φιλοξενεί μια χούφτα στοιχειωμένων σπιτιών με ζηλευτή εξώκοσμη δραστηριότητα. Εδώ υπάρχει και το εξίσου μυθικό παλιό σπίτι του εφημέριου, το οποίο χτίστηκε το 1876 και μέχρι το 1927 ο εφημέριος ανέφερε τρελή μεταφυσική δραστηριότητα. Η απλωμένη μπουγάδα του συνήθιζε να ξεκρεμιέται από το σχοινί από ένα αόρατο χέρι και τέτοια αλλόκοτα πράγματα λάμβαναν χώρα στο σπίτι της ανατριχίλας.
Στη δεκαετία του 1930, ένας άλλος ιερέας έβλεπε το φάντασμα μιας ηλικιωμένης να βολτάρει στη δική του οικία. Σήμερα αρκετά από αυτά τα στοιχειωμένα σπίτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και ξενώνες και δεν λείπουν φυσικά οι αναφορές για απόκοσμη δράση θυμωμένων πνευμάτων…
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο τροπικός κυκλώνας «Ουίνστον» χτύπησε το μικρό εξωτικό χωριό των Φίτζι, καταστρέφοντας σπίτια και διεκδικώντας ανθρώπινες ζωές. Ένα από τα θύματα των θεόρατων κυμάτων ήταν ένας 32χρονος με ειδικές ανάγκες, ο οποίος ενταφιάστηκε την επομένη.
Έκτοτε τα σκυλιά του χωριού δεν έχουν σταματήσει να αλυχτούν! Το φάντασμα του άντρα να εμφανίζεται μπροστά στους κατοίκους και να τους ζητά «φαΐ» είναι πλέον συνηθισμένο θέαμα και κανείς στο χωριό δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο του πεινασμένου πνεύματος…
Το ιστορικό αυτό χωριό της Αυστραλίας απαρτίζεται από 20 διατηρητέα κτίρια που φιλοξενούν τα προσωπικά αντικείμενα των πρώτων κατοίκων που ίδρυσαν την κοινότητα στη δεκαετία του 1860. Οι αναφορές βέβαια τόσο των υπαλλήλων που εργάζονται εδώ όσο και των επισκεπτών θέλουν το χωριό να μη βρίσκει την ησυχία του από τα ασίγαστα πνεύματα των παλιών ενοίκων.
Πολλοί μελετητές του παραφυσικού έχουν ερευνήσει τον χώρο και στις φωτογραφίες που έχουν απαθανατίσει εμφανίζονται απόκοσμα φαινόμενα: από σκιές να καραδοκούν στον κήπο, θολά και πάλλευκα πρόσωπα να επιβλέπουν τον χώρο από τα παράθυρα και μια γυναικεία μορφή με μακρύ βραδινό φόρεμα να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους.
Ακόμα και ο επικεφαλής του ιστορικού οικισμού επιβεβαιώνει ότι κάτι παράξενο λαμβάνει χώρα εδώ και μάλιστα για ένα εξόχως μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον υπεύθυνο τον πειράζει κυρίως αυτό το πιάνο που συνηθίζει να παίζει μόνο του σε τακτά διαστήματα…
Το μικρό χωριό της Νότιας Αφρικής που λέγεται Πρίγκιπας Αλβέρτος πάει πίσω στον χρόνο ως και το 1762. Έκτοτε πολλά φαντάσματα έχουν στοιβαχτεί εδώ, σύμφωνα όμως με τις αναφορές, όλα τους εμφανίζονται ιδιαιτέρως φιλικά! Ή έτσι τα θέλουν τουλάχιστον οι κάτοικοι, που έχουν μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν τα υπερφυσικά πνεύματα του χωριού παρέχοντας ακόμα και οργανωμένες ξεναγήσεις.
Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο μέρος όπου έχασε τη ζωή της μια νεαρή νυφούλα το απόγευμα πριν από τον γάμο της και, γιατί όχι, να συναντήσει ακόμα και το πνεύμα της, μιας και έκτοτε η τραγική μελλόνυμφη συχνάζει πια στο τοπικό μουσείο. Υπάρχει βέβαια και αυτό το κοριτσάκι με τις πιτζάμες που χοροπηδά στο κρεβάτι της οικίας ενός παλιού γιατρού, αλλά και το φάντασμα ενός ηλικιωμένου στο κατώφλι ενός σπιτιού που συνηθίζει να χαιρετά τις γυναίκες που περνούν απ’ έξω. Οι γυναίκες αντιγυρνούν χαρμόσυνα τον χαιρετισμό για να μάθουν αποτροπιασμένες πως ο γέρος είναι φάντασμα…
Αυτό είναι το μόνο στοιχειωμένο χωριό που μπορεί να αγοράσει κάποιος, φτάνει να αντέχει τα φαντάσματα και τα φρικιαστικά ουρλιαχτά. Ερείπια πια, το μεσαιωνικό χωριό της Σκοτίας πωλείται εδώ και καιρό, με την υπόδειξη ωστόσο πως είναι καταραμένο από την αλλοτινή κυρά του. Μια μάγισσα φυσικά του 17ου αιώνα που καταράστηκε ένα δέντρο και οι χωριανοί θεώρησαν σωστό να τη θάψουν μετά δίπλα στο εν λόγω δέντρο!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας χωρικός το έκοψε το 1895 για να συναντήσει στιγμές αργότερα τον θάνατο από τα κέρατα του μαινόμενου ταύρου του. Πριν ξεψυχήσει, ένας γείτονας έσπευσε να τον βοηθήσει, κι αυτό μόνο για να βρεθεί τρελός ευθύς αμέσως και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια του σε άσυλο φρενοβλαβών. Ακόμα και το άλογο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του δέντρου ψόφησε μυστηριωδώς.
Έκτοτε ένα γυναικείο φάντασμα στοιχειώνει τα σμπαράλια και οι επισκέπτες εμφανίζονται πεπεισμένοι πως είναι η κυρά του χωριού που καραδοκεί στα συντρίμμια…
Σε μια περίοδο μόλις δύο εβδομάδων του 1937, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και άμαχοι και γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο χωριό κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Η παροχή του νερού κόπηκε στην κοινότητα και οι χωριανοί πέθαιναν μαζικά από τη δίψα και τα βλήματα που έπλητταν σωρηδόν την κοινότητα από τους γύρω λόφους.
Οι σοροί κάηκαν κατόπιν μαζικά στην κεντρική πλατεία και πολλά πτώματα σφραγίστηκαν σε ένα υπόγειο ελαιοτριβείο. Σήμερα οι θρήνοι μιας παιδικής φωνής σκίζουν την ηρεμία του σούρουπου και αντηχούν στους εγκαταλειμμένους δρόμους του χωριού. Το παιδί κλαίει και καλεί τη μητέρα του, αν και οι αγρότες της περιοχής μάς λένε πως δεν είναι ο μόνος λυγμός που ακούγεται στην ερειπωμένη κοινότητα.
Οι ψυχές των αδικοχαμένων κραυγάζουν για δικαιοσύνη ή εκλιπαρούν να ξαναβρούν τους δικούς τους, έτσι τουλάχιστον μαρτυρούν όσοι ζουν κοντά στο μαρτυρικό χωριό…
Το χωριό της ιταλικής Λιγουρίας φιλοξενούσε άλλοτε ένα πανδοχείο ιδιοκτησίας μιας οικογένειας με ψυχικές διαταραχές, η οποία συνήθιζε να σκοτώνει τους πελάτες της πολτοποιώντας τους στο κρεβάτι τους με ό,τι έπιπλο μπορούσαν να κουβαλήσουν. Μετά τους έκλεβαν και έριχναν τα πτώματά τους σε έναν μαζικό τάφο που είχαν σκάψει στην πίσω αυλή.
Έκτοτε τα πνεύματα στο ιταλικό χωριό δεν έχουν καταλαγιάσει, αν και δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στο στοιχειωμένο οίκημα. Οι χωριανοί ξυπνούν συχνά μέσα στο κατασκόταδο από τις κραυγές των φαντασμάτων που κάνουν ό,τι μπορούν για να επισημάνουν την παρουσία τους…
Στις 10 Ιουνίου 1944, οι Ναζί εισέβαλαν στο γαλλικό χωριουδάκι, χώρισαν τους άντρες από τα γυναικόπαιδα, πυροβόλησαν τους άρρενες στα πόδια και στο τέλος τους έκαψαν ζωντανούς. Μόλις πέντε χωριανοί γλίτωσαν από τη θηριωδία, κι αυτό για να δουν τα γυναικόπαιδα να εξοντώνονται με πολυβόλα και χειροβομβίδες και όσοι γλιτώνουν να θάβονται τελικά ζωντανοί. Όταν τέλειωσαν το δολοφονικό τους έργο, οι Ναζί έκαψαν όλο το χωριό μέχρι θεμελίων και έφυγαν για το επόμενο.
Ένα νέο χωριό με το ίδιο όνομα χτίστηκε δίπλα από τη μαρτυρική κοινότητα το 1958. Έκτοτε βέβαια οι κάτοικοι αρνούνται να πατήσουν το πόδι τους στα αιματοβαμμένα ερείπια του παλιού χωριού, καθώς ο τόπος ανήκει όπως λένε στα τραγικά πνεύματα που περιδιαβαίνουν τους δρόμους και τα χαλάσματα τη νύχτα. Μέσα στα ουρλιαχτά και τις απόκοσμες κραυγές, οι περίοικοι ορκίζονται ότι μπορείς να μυρίσεις την οσμή της καμένης σάρκας…
Μόνο που κάποιες φορές αυτή η αταραξία γίνεται κομματάκι φρικιαστική και η ησυχία εντελώς εκκωφαντική.
Είναι συνήθως αυτή η πλούσια ιστορία που επιστρέφει για να στοιχειώσει τους χωριανούς, καθώς απλώνεται σαν πανούκλα πάνω από ολόκληρο το χωριό.
Κι αν καταραμένα σπίτια θα βρει ο αναζητητής του μεταφυσικού κυριολεκτικά χιλιάδες στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, τα στοιχειωμένα χωριά είναι στην ουσία μια χούφτα, καθώς παραμένει σχετικά ασυνήθιστο κατάρες να πλήττουν ολόκληρες κοινότητες και να αφήνουν βαριά την κληρονομιά τους στο χωριό…
Bramshott – Αγγλία
Σε μια χώρα θρύλων και δεισιδαιμονιών όπως η Βρετανία, τα στοιχειωμένα χωριά δεν λείπουν κατά κανέναν τρόπο. Κι ενώ το Pluckley συνηθίζει να κρατά τα σκήπτρα στο συλλογικό φαντασιακό των Άγγλων ως το πιο στοιχειωμένο χωριό του Νησιού, η πραγματική κατάρα βρίσκεται κάπου 1,5 ώρα μακριά από το Pluckley, στο Bramshott του Χάμσαϊρ.
Το χωριό υπάρχει πολύ πριν από το 1806, καθώς ξέρουμε ότι κατά τον 18ο αιώνα υπήρχε ένα πανδοχείο εκεί, το Seven Thorns, στο οποίο είχαν λάβει χώρα μια σειρά από ανατριχιαστικά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και φόνοι. Την εποχή των βίαιων αυτών εγκλημάτων ήταν που ξεκίνησε η παραφυσική δραστηριότητα, με τις εμφανίσεις πνευμάτων να συνεχίζονται ως και τις μέρες μας.
Το Bramshott στοιχειώνουν τουλάχιστον 17 φαντάσματα. Κάποια καραδοκούν στις όχθες του ποταμού, άλλα οργώνουν τα στενοσόκακα και άλλα θα τα βρεις σκαρφαλωμένα στα δέντρα. Όσο για το πνεύμα του αγοριού με το φλάουτο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, όπως ορκίζονται οι κάτοικοι, να ακούσεις την ανατριχιαστική μουσική του δίπλα στην απόκοσμη μορφή ενός λευκού μοσχαριού…
Kuldhara – Ινδία
Σε αυτό το απόκοσμο χωριό της Ινδίας ζούσε μια πολυπληθής κοινότητα Βραχμάνων μέχρι το 1825, όταν όλοι οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν μαζικά εν μία νυκτί. Η ιστορία μάς λέει πως ο κοινοτάρχης ερωτεύτηκε την κόρη του τοπικού πολέμαρχου και απειλούσε τώρα τους κατοίκους με υπέρογκους φόρους αν δεν του παρέδιδαν άμεσα τη χείρα της κοπέλας.
Με την οσμή της τραγωδίας να πλανάται στην ατμόσφαιρα, οι χωριανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν νύχτα τις εστίες τους, αφήνοντας ωστόσο πίσω την κατάρα τους: κανείς να μη στεριώσει εδώ! Κι έτσι όποιος αποπειράθηκε να κάνει σπίτι του ένα από τα ερειπωμένα κτίρια της κοινότητας, έχανε μυστηριωδώς τη ζωή του.
Το χωριό παραμένει εγκαταλελειμμένο μέχρι και σήμερα και κανείς ντόπιος δεν το επισκέπτεται, εκτός φυσικά από θαρραλέους τουρίστες και ερευνητές του παραφυσικού. Οι τελευταίοι ορκίζονται πως έχουν συναντήσει φαντάσματα και όλοι κάνουν λόγο για κάτι ανατριχιαστικό που σε ακουμπάει στον ώμο. Μερικά συνεργεία βρήκαν ακόμα και ιδιόχειρα σημειώματα στα αυτοκίνητά τους με μακάβρια μηνύματα επιστρέφοντας από την έρευνα…
Borgvattnet – Σουηδία
Το χωριό της Βόρειας Σουηδίας είναι θρύλος στη χώρα καθώς φιλοξενεί μια χούφτα στοιχειωμένων σπιτιών με ζηλευτή εξώκοσμη δραστηριότητα. Εδώ υπάρχει και το εξίσου μυθικό παλιό σπίτι του εφημέριου, το οποίο χτίστηκε το 1876 και μέχρι το 1927 ο εφημέριος ανέφερε τρελή μεταφυσική δραστηριότητα. Η απλωμένη μπουγάδα του συνήθιζε να ξεκρεμιέται από το σχοινί από ένα αόρατο χέρι και τέτοια αλλόκοτα πράγματα λάμβαναν χώρα στο σπίτι της ανατριχίλας.
Στη δεκαετία του 1930, ένας άλλος ιερέας έβλεπε το φάντασμα μιας ηλικιωμένης να βολτάρει στη δική του οικία. Σήμερα αρκετά από αυτά τα στοιχειωμένα σπίτια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και ξενώνες και δεν λείπουν φυσικά οι αναφορές για απόκοσμη δράση θυμωμένων πνευμάτων…
Nayavutoka – Φίτζι
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο τροπικός κυκλώνας «Ουίνστον» χτύπησε το μικρό εξωτικό χωριό των Φίτζι, καταστρέφοντας σπίτια και διεκδικώντας ανθρώπινες ζωές. Ένα από τα θύματα των θεόρατων κυμάτων ήταν ένας 32χρονος με ειδικές ανάγκες, ο οποίος ενταφιάστηκε την επομένη.
Έκτοτε τα σκυλιά του χωριού δεν έχουν σταματήσει να αλυχτούν! Το φάντασμα του άντρα να εμφανίζεται μπροστά στους κατοίκους και να τους ζητά «φαΐ» είναι πλέον συνηθισμένο θέαμα και κανείς στο χωριό δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο του πεινασμένου πνεύματος…
Ιστορικός οικισμός Beenleigh – Αυστραλία
Το ιστορικό αυτό χωριό της Αυστραλίας απαρτίζεται από 20 διατηρητέα κτίρια που φιλοξενούν τα προσωπικά αντικείμενα των πρώτων κατοίκων που ίδρυσαν την κοινότητα στη δεκαετία του 1860. Οι αναφορές βέβαια τόσο των υπαλλήλων που εργάζονται εδώ όσο και των επισκεπτών θέλουν το χωριό να μη βρίσκει την ησυχία του από τα ασίγαστα πνεύματα των παλιών ενοίκων.
Πολλοί μελετητές του παραφυσικού έχουν ερευνήσει τον χώρο και στις φωτογραφίες που έχουν απαθανατίσει εμφανίζονται απόκοσμα φαινόμενα: από σκιές να καραδοκούν στον κήπο, θολά και πάλλευκα πρόσωπα να επιβλέπουν τον χώρο από τα παράθυρα και μια γυναικεία μορφή με μακρύ βραδινό φόρεμα να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους.
Ακόμα και ο επικεφαλής του ιστορικού οικισμού επιβεβαιώνει ότι κάτι παράξενο λαμβάνει χώρα εδώ και μάλιστα για ένα εξόχως μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον υπεύθυνο τον πειράζει κυρίως αυτό το πιάνο που συνηθίζει να παίζει μόνο του σε τακτά διαστήματα…
Prince Albert – Νότια Αφρική
Το μικρό χωριό της Νότιας Αφρικής που λέγεται Πρίγκιπας Αλβέρτος πάει πίσω στον χρόνο ως και το 1762. Έκτοτε πολλά φαντάσματα έχουν στοιβαχτεί εδώ, σύμφωνα όμως με τις αναφορές, όλα τους εμφανίζονται ιδιαιτέρως φιλικά! Ή έτσι τα θέλουν τουλάχιστον οι κάτοικοι, που έχουν μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν τα υπερφυσικά πνεύματα του χωριού παρέχοντας ακόμα και οργανωμένες ξεναγήσεις.
Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο μέρος όπου έχασε τη ζωή της μια νεαρή νυφούλα το απόγευμα πριν από τον γάμο της και, γιατί όχι, να συναντήσει ακόμα και το πνεύμα της, μιας και έκτοτε η τραγική μελλόνυμφη συχνάζει πια στο τοπικό μουσείο. Υπάρχει βέβαια και αυτό το κοριτσάκι με τις πιτζάμες που χοροπηδά στο κρεβάτι της οικίας ενός παλιού γιατρού, αλλά και το φάντασμα ενός ηλικιωμένου στο κατώφλι ενός σπιτιού που συνηθίζει να χαιρετά τις γυναίκες που περνούν απ’ έξω. Οι γυναίκες αντιγυρνούν χαρμόσυνα τον χαιρετισμό για να μάθουν αποτροπιασμένες πως ο γέρος είναι φάντασμα…
Lawers – Σκοτία
Αυτό είναι το μόνο στοιχειωμένο χωριό που μπορεί να αγοράσει κάποιος, φτάνει να αντέχει τα φαντάσματα και τα φρικιαστικά ουρλιαχτά. Ερείπια πια, το μεσαιωνικό χωριό της Σκοτίας πωλείται εδώ και καιρό, με την υπόδειξη ωστόσο πως είναι καταραμένο από την αλλοτινή κυρά του. Μια μάγισσα φυσικά του 17ου αιώνα που καταράστηκε ένα δέντρο και οι χωριανοί θεώρησαν σωστό να τη θάψουν μετά δίπλα στο εν λόγω δέντρο!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας χωρικός το έκοψε το 1895 για να συναντήσει στιγμές αργότερα τον θάνατο από τα κέρατα του μαινόμενου ταύρου του. Πριν ξεψυχήσει, ένας γείτονας έσπευσε να τον βοηθήσει, κι αυτό μόνο για να βρεθεί τρελός ευθύς αμέσως και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια του σε άσυλο φρενοβλαβών. Ακόμα και το άλογο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του δέντρου ψόφησε μυστηριωδώς.
Έκτοτε ένα γυναικείο φάντασμα στοιχειώνει τα σμπαράλια και οι επισκέπτες εμφανίζονται πεπεισμένοι πως είναι η κυρά του χωριού που καραδοκεί στα συντρίμμια…
Belchite – Ισπανία
Σε μια περίοδο μόλις δύο εβδομάδων του 1937, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και άμαχοι και γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο χωριό κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Η παροχή του νερού κόπηκε στην κοινότητα και οι χωριανοί πέθαιναν μαζικά από τη δίψα και τα βλήματα που έπλητταν σωρηδόν την κοινότητα από τους γύρω λόφους.
Οι σοροί κάηκαν κατόπιν μαζικά στην κεντρική πλατεία και πολλά πτώματα σφραγίστηκαν σε ένα υπόγειο ελαιοτριβείο. Σήμερα οι θρήνοι μιας παιδικής φωνής σκίζουν την ηρεμία του σούρουπου και αντηχούν στους εγκαταλειμμένους δρόμους του χωριού. Το παιδί κλαίει και καλεί τη μητέρα του, αν και οι αγρότες της περιοχής μάς λένε πως δεν είναι ο μόνος λυγμός που ακούγεται στην ερειπωμένη κοινότητα.
Οι ψυχές των αδικοχαμένων κραυγάζουν για δικαιοσύνη ή εκλιπαρούν να ξαναβρούν τους δικούς τους, έτσι τουλάχιστον μαρτυρούν όσοι ζουν κοντά στο μαρτυρικό χωριό…
Voltri – Ιταλία
Το χωριό της ιταλικής Λιγουρίας φιλοξενούσε άλλοτε ένα πανδοχείο ιδιοκτησίας μιας οικογένειας με ψυχικές διαταραχές, η οποία συνήθιζε να σκοτώνει τους πελάτες της πολτοποιώντας τους στο κρεβάτι τους με ό,τι έπιπλο μπορούσαν να κουβαλήσουν. Μετά τους έκλεβαν και έριχναν τα πτώματά τους σε έναν μαζικό τάφο που είχαν σκάψει στην πίσω αυλή.
Έκτοτε τα πνεύματα στο ιταλικό χωριό δεν έχουν καταλαγιάσει, αν και δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στο στοιχειωμένο οίκημα. Οι χωριανοί ξυπνούν συχνά μέσα στο κατασκόταδο από τις κραυγές των φαντασμάτων που κάνουν ό,τι μπορούν για να επισημάνουν την παρουσία τους…
Oradour-Sur-Glane – Γαλλία
Στις 10 Ιουνίου 1944, οι Ναζί εισέβαλαν στο γαλλικό χωριουδάκι, χώρισαν τους άντρες από τα γυναικόπαιδα, πυροβόλησαν τους άρρενες στα πόδια και στο τέλος τους έκαψαν ζωντανούς. Μόλις πέντε χωριανοί γλίτωσαν από τη θηριωδία, κι αυτό για να δουν τα γυναικόπαιδα να εξοντώνονται με πολυβόλα και χειροβομβίδες και όσοι γλιτώνουν να θάβονται τελικά ζωντανοί. Όταν τέλειωσαν το δολοφονικό τους έργο, οι Ναζί έκαψαν όλο το χωριό μέχρι θεμελίων και έφυγαν για το επόμενο.
Ένα νέο χωριό με το ίδιο όνομα χτίστηκε δίπλα από τη μαρτυρική κοινότητα το 1958. Έκτοτε βέβαια οι κάτοικοι αρνούνται να πατήσουν το πόδι τους στα αιματοβαμμένα ερείπια του παλιού χωριού, καθώς ο τόπος ανήκει όπως λένε στα τραγικά πνεύματα που περιδιαβαίνουν τους δρόμους και τα χαλάσματα τη νύχτα. Μέσα στα ουρλιαχτά και τις απόκοσμες κραυγές, οι περίοικοι ορκίζονται ότι μπορείς να μυρίσεις την οσμή της καμένης σάρκας…
<< Αρχική σελίδα