Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια: Tι προβλέπεται για απολύσεις, αποζημιώσεις, ωράριο

Οι αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στην ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, με το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίζει την Παρασκευή, με ανακοίνωση που
εξέδωσε, τι προβλέπεται.
1. Αναφορικά με τις απολύσεις εκπαιδευτικών: Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτείται ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν πρωτοδίκη, ως πρόεδρο και δύο πρωτοδίκες, ως μέλη.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρίστανται ως παρατηρητές ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος της εργοδοτικής οργάνωσης. Η ανεξάρτητη Επιτροπή εξετάζει αν η σύμβαση εργασίας εκπαιδευτικού που εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση καταγγέλθηκε νομίμως και αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη και αποφαίνεται σχετικά.

Η αρμοδιότητα της Επιτροπής έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Η καταγγελία σύμβασης εργασίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη έκθεση που συντάσσεται την πρώτη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τη δεύτερη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο σχολικό σύμβουλο.
Η Επιτροπή αποφαίνεται εντός εξήντα ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και υποβάλλει στον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική πρόταση, η οποία έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει σχετική απόφαση εντός τριών ημερών. Μετά την έκδοση της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης.
2. Ως προς τις αποζημιώσεις (απόλυσης ή συνταξιοδότησης) των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αυτές ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
3. Για το ωράριο: Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης των εργαζομένων στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών παραμένει στις 21 διδακτικές ώρες, κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η χορήγηση παρέκκλισης για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία χορηγείται μόνο μετά το πέρας του υποχρεωτικού ωραρίου που ισχύει για τα δημόσια νηπιαγωγεία και εφόσον οι διδάσκοντες την παρέκκλιση έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τους αντίστοιχους κλάδους/ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κάθε είδους πρόσθετη εκπαιδευτική δραστηριότητα, πέραν του ωρολογίου προγράμματος, θα δηλώνεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μαζί με τον αριθμό των τμημάτων των μαθητών και των διδασκόντων. Για τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες -πέραν του ωρολογίου προγράμματος- απασχολούνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου τους.
Σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, καθώς και εάν οι ώρες διδασκαλίας ενός μαθήματος δεν επαρκούν προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν το ωράριο, ανατίθενται κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς αυτούς άλλες δράσεις, όπως ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση γλωσσομάθειας, κλπ.
«Η τελική συμφωνία δεν αφήνει σε κανέναν την παραμικρή αμφιβολία ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και δεν είναι εμπορική επιχείρηση» σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Από την πλευρά των σχολαρχών, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, εκφράστηκε το αίτημά τους, για «επιστροφή στη νομιμότητα του εργατικού δικαίου» και στη «συνταγματικά κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων».

Pentapostagma.gr

Ετικέτες ,