Πισία και πιροσκί ποντιακά
Η ζύμη και για τα ποντιακά πιροσκί και για τα πισία είναι η ίδια.
Υλικά για την ζύμη (για 15 πιτάκια περίπου) :
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- νερό όσο πάρει
- ελαιόλαδο (1 φλυτζ. του καφέ περίπου)
- 250 γραμ. τυρί φέτα
- 1 αβγό
- 1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση ΠΑΤΑΤΑΣ:
- 4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο άνιθο
- γάλα
Εκτέλεση για ΠΙΡΟΣΚΙ:
- Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή
χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό ή
γάλα ή αντιθέτως προσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύνη γίνεται πολύ μαλακή.
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
- Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι)
και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού.
- Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
- Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου). Τηγανίζουμε όπως τα πιροσκί και κάθε ένα που βγάζουμε από το τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) και το βάζουμε πάνω στο άλλο. Γίνεται δηλαδή ένα πυργάκι.
Η γιαγιά μου, όταν εκείνα τα χρόνια δεν είχε μαγιά, έφτιαχνε τα πισία χωρίς αυτήν και το αποτέλεσμα ήταν τα πισία να γίνουν πολύ πιο λεπτά αλλά το ίδιο νόστιμα.
Τρώγονται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία.
Ισως η διαδικασία να σας φαίνεται δύσκολη, όμως πιστέψτε με είναι πάρα πολύ εύκολη απλά θέλει λίγο χρόνο όπως όλες οι πίτες.
Καλή σας επιτυχία!
<< Αρχική σελίδα