Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μπύρα με το προβιοτικό βακτήριο Lactobacillus paracasei L26

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη σχεδίασαν μια μπύρα πλούσια σε προβιοτικά βακτήρια, με στόχο να βελτιώσουν την γαστρεντερική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η 23χρονη ερευνήτρα Chan Mei Zhi Alcine από το National University of Singapore πειραματίστηκε για σχεδόν έναν χρόνο μέχρι να πετύχει τον κατάλληλο συνδυασμό βύνης, αλκοόλ, λυκίσκου και ενός προβιοτικού βακτηρίου, του Λακτοβάκιλου paracasei L26, μέχρι να καταλήξει στο σωστό αποτέλεσμα. Το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus paracasei L26, το οποίο απομονώθηκε αρχικά από ανθρώπινα έντερα έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τοξίνες και ιούς, καθώς και να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Chan Mei Zhi Alcine ανέφερε: “Τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία είναι γνωστά. Ενώ τα καλά βακτήρια είναι συχνά παρόντα σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, δεν υπάρχουν επί του παρόντος μπύρες στην αγορά που να περιέχουν προβιοτικά. Πιστεύοντας στην επίτευξη υγιεινής διατροφής μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών, ήταν μια φυσική επιλογή για μένα να επιλέξει αυτή την έρευνα στο τελευταίο έτος της φοίτησής μου”.
Η ανάπτυξη επαρκών αριθμών ζωντανών προβιοτικών στην μπύρα είναι ένα επίτευγμα καθώς οι μπύρες περιέχουν οξέα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και επιβίωση των προβιοτικών. “Ο λυκίσκος είναι ένα βασικό συστατικό της μπίρας που εξοντώνει τα προβιοτικά βακτήρια, άρα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο τα προβιοτικά να επιβιώνουν από τον λυκίσκο», ανέφερε η ερευνήτρια.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η μπύρα είναι δημοφιλές ποτό και πιστεύει ότι το νέο προϊόν θα βρει πολλούς καταναλωτές πρόθυμους να το δοκιμάσουν. Εξάλλου, το ίδιο συνέβη με το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά βακτήρια και έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως.
Η χλωμή αφρώδης μπύρα που σχεδιάστηκε έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και 3,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λίγο κάτω δηλαδή από το 4-6% αλκοόλ των συνηθισμένων μπυρών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ανά 100 ml περιέχει 1 δισεκατομμύριο προβιοτικούς οργανισμούς του Λακτοβάκιλου paracasei L26.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με προβιοτικά βακτήρια είναι πιο αποτελεσματική στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία σε σχέση με αδρανή προβιοτικά. Επί του παρόντος, η σύσταση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνδέσμου για τα Προβιοτικά και τις Πρεβιοτικά (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) είναι να λαμβάνει κανείς τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο προβιοτικά βακτήρια ανά μερίδα προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.
Ο επιβλέπων καθηγητής Liu Shao Quan τόνισε ότι “η μπύρα είναι ένα νέο ‘όχημα’ για την παροχή προβιοτικών προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία του καταναλωτή”.
Κι ενώ η νέα μπύρα με προβιοτικά θα αργήσει να διατεθεί σε ευρεία κατανάλωση, καθώς θα πρέπει να πατενταριστεί και να αποκτήσει όνομα, η Μελίσσα Μακ ιδρύτρια μιας ομάδας που εργάζεται για την παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά δηλώνει ενθουσιασμένη. «Αν και δύσκολα σκέφτεται κανείς τη μπύρα ως μέρος της υγιεινής διατροφής, νομίζω ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό νέο προϊόν», είπε η Μακ.


HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,