Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Πως τα καρύδια βοηθούν στο αδυνάτισμα

Περιέχοντας θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την καλύτερη υγεία, τα καρύδια θεωρείται ότι αποθαρρύνουν την υπερκατανάλωση θερμίδων προωθώντας το αίσθημα της πληρότητας.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου, ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) έδειξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών ενεργοποιεί μια περιοχή στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη ρύθμιση της πείνας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις νευρογνωστικές επιπτώσεις που έχουν τα καρύδια στον εγκέφαλο.
«Δεν σκεφτόμαστε συχνά ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας», δήλωσε η Olivia Farr που συμμετείχε στη μελέτη. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο γεμάτοι μετά από φαγητό που περιέχει καρύδια, αλλά ήταν αρκετά περίεργο να βλέπει κανείς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου να αλλάζει ανάλογα με τις τροφές που τρώνε».
Η Farr και οι συνεργάτες της, σε μια μελέτη με επικεφαλής τον Christos Mantzoros, διευθυντή της Μονάδας Ανθρώπινης Διατροφής του BIDMC και καθηγητή Ιατρικής στο Harvard Medical School, χρησιμοποίησαν λειτουργικές  μαγνητικές απεικοκίνεις εγκεφάλου (fMRI) για να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μεταβάλλει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες προσέλαβαν 10 παχύσαρκους εθελοντές για να ζήσουν στο Κλινικό Κέντρο Ερευνών του BIDMC για δύο πενθήμερα. Το ελεγχόμενο περιβάλλον επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την ακριβή διατροφική πρόσληψη και όχι να εξαρτώνται από τα συχνά μη αξιόπιστα αρχεία των εθελοντών -ένα μειονέκτημα σε πολλές μελέτες διατροφικής παρατήρησης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενθήμερης συνεδρίας, οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά ένα ρόφημα που περιείχε 48 γραμμάρια καρυδιών -τη μερίδα που συνιστά η Διατροφική Επιτροπή της Αμερικανικής Διαβητικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της επόμενης πενθήμερης παραμονής τους, οι εθελοντές έλαβαν ένα διατροφικά παρόμοιο ρόφημα, το οποίο είχε γεύση καρυδιού. Η σειρά των δύο συνεδριών ήταν τυχαία, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι συμμετέχοντες κατανάλωναν πρώτα τα καρύδια και άλλοι κατανάλωναν πρώτα το ρόφημα με γεύση καρυδιού. Ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές ήξεραν σε ποια συνεδρία οι εθελοντές κατανάλωναν τα καρύδια.
Όπως και σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που κατανάλωναν το ρόφημα που περιείχε καρύδια. Οι μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου  που πραγματοποιήθηκαν την πέμπτη ημέρα του πειράματος έδειξαν γιατί συνέβη αυτό.
Ενώ οι εθελοντές ήταν στο μηχάνημα λήψης μαγνητικών επεικονίσεων, οι ερευνητές τους έδειξαν εικόνες διαφόρων τροφίμων που συνήθως είναι πολύ επιθυμητά όπως χάμπουργκερ και επιδόρπια, ουδέτερα αντικείμενα όπως λουλούδια και βράχια και λιγότερο επιθυμητά τρόφιμα όπως είναι τα λαχανικά.
Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες εξαιρετικά επιθυμητών τροφίμων αφού είχαν καταναλώσει επί πέντε ημέρες καρύδια, η απεικόνιση fMRI αποκάλυψε αυξημένη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται δεξιά νησίδα (right insula). Δεν συνέβη το ίδιο όταν δεν κατανάλωναν τα καρύδια.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό στοιχείο», δήλωσε ο Mantzoros. «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αποτέλεσμα. Όταν οι συμμετέχοντες τρώνε καρύδια, η δεξιά νησίδα του εγκεφάλου τους “ανάβει” και ξέρουμε ότι συνδέεται με αυτό που μας λένε ότι αισθάνομαι λιγότερο πεινασμένοι ή πιο γεμάτοι».
Η ίδια ερευνητική ομάδα σχεδιάζει και άλλες μελέτες για να διαπιστώσει αν περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Παρόμοιες μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πώς άλλα τρόφιμα επηρεάζουν τα κέντρα ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να αδυνατίσουν.
Οι ερευνητές θέλουν να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα διάφορα τρόφιμα και, τελικά, να αναπτύξουν φάρμακα που να διευκολύνουν τους ανθρώπους να διατηρούν το βάρος τους στα κανονικά επίπεδα.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,