Ντόνατς με γέμιση κεράσι
Αφράτα και λαχταριστά με σπιτική μαρμελάδα
Υλικά για 4 άτομα
Για τα ντόνατς- 25 γραμμάρια μαγιά μπύρας
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 100 γραμμάρια ανθόγαλα
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 75 γραμμάρια βούτυρο
- 1 αυγό
- ηλιέλαιο για το τηγάνι
- 1 κιλό μαύρα κεράσια
- 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
- Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
- ζάχαρη άχνη και προαιρετικά κανέλα
Εκτέλεση
Για τα ντόνατς- Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μάγια με το χλιαρό γάλα και το νερό με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από το μπολ.
- Τη ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και λίγο πιο μεγάλα.
- Τα στρώνουμε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και τα αφήνουμε για λίγο ακόμα να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και τα ρίχνουμε μέσα με προσοχή ένα ένα, μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
- Με κορνέ τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα κεράσι ένα ένα στο πλάι του ντόνατς και τα κυλάμε στη ζάχαρη και αν θέλουμε και στην κανέλα.
- Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κουκούτσι τους και κόβουμε στη μέση. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 20 λεπτά.
- Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά περίπου, καθώς η ειδική ζάχαρη με την πηκτίνη χρειάζεται λίγη ώρα βράσιμο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
<< Αρχική σελίδα