Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ασούρα στον Πειραιά

Mε το αίμα σιιτών μουσουλμάνων «βάφτηκαν» σήμερα οι δρόμοι του Πειραιά στο πλαίσιο της
πόλεις της χώρας τιμώντας με τον αυτοτραυματισμό τους την Ασούρα ή αλλιώς τον «Θρήνο του Μουχαράμ».

«Ασούρα» . Για ακόμη μια χρονιά οι Μουσουλμάνοι αναβίωσαν το αιματηρό έθιμο σε διάφορες
Mε το αίμα σιιτών μουσουλμάνων «βάφτηκαν» σήμερα οι δρόμοι του Πειραιά στο πλαίσιο της «Ασούρα» . Για ακόμη μια χρονιά οι Μουσουλμάνοι αναβίωσαν το αιματηρό έθιμο σε διάφορες πόλεις της χώρας τιμώντας με τον αυτοτραυματισμό τους την Ασούρα ή αλλιώς τον «Θρήνο του Μουχαράμ».
Άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της κοινότητας του Πειραιά φόρεσαν τους μαύρους χιτώνες και βίωσαν το μυστήριο του βασανισμού μέσα από το μαστίγωμα.
Για του Σιίτες η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται ιερή αφού συνδέεται με την επέτειο θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν σιίτες, ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του
ισλαμικού ημερολογίου.
Η Ασούρα γιορτάζεται στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 1978). Στη χώρα ζουν τουλάχιστον 5 με 6 χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι - τόσοι είναι καταγεγραμμένοι σε διάφορους σιιτικούς συλλόγους στην Αθήνα και την επαρχία (Κρήτη, Λαύριο, Θήβα και Πάτρα) – ενώ, σύμφωνα με τον Syed Ashir Haider, εκπρόσωπο των σιιτών μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να αγγίζει και τις 10.000.
Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Κερμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’.
Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα). Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά. Οι ψαλμοί είναι όμορφοι και επιβλητικοί, τα πρόσωπα σκυθρωπά και πολλοί από τους πιστούς γρήγορα δακρύζουν. Στη συνέχεια, μερικές δεκάδες από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Τα χτυπήματα είναι στην αρχή απαλά και στη συνέχεια όλο και δυναμώνουν.
Οι σκηνές είναι σκληρές και συνάμα βαθιά ανθρώπινες. Συχνά, οι μεγαλύτεροι παρεμβαίνουν και σταματούν όποιον υπερβάλλει σε ένταση στα χτυπήματα. Τον ηρεμούν και τον πείθουν να σταματήσει.
Οι γυναίκες δεν παρίστανται στη συγκεκριμένη σκηνή. Όπως και καθόλη τη διάρκεια της Ασούρα, συμμετέχουν στην τελετή, παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα ειδικά για αυτές, στο εσωτερικό του χώρου λατρείας.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ετικέτες ,