Συμβουλές για διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού, χρωματικούς συνδυασμούς, επιλογή επίπλων και φωτισμό.
αλλά και για το νέο φοιτητή – φοιτήτρια που μπαίνει σε μία καινούργια φάση της ζωής του. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο συγκεκριμένος οδηγός απευθύνεται σε όσους αφήνουν το σπιτικό τους και θα ετεγκατασταθούν σε μια άλλη πόλη και πιθανότατα για πρώτη φορά να μείνουν μονοί.
Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα καλύτερα μέρη αυτού του ξεκινήματος για το παιδί σας είναι ότι θα έχει τον δικό του ιδιωτικό χώρο. Ένα δωμάτιο μακριά από γονείς, αδέλφια κλπ. Ένα δωμάτιο που θα αντιπροσωπεύει έναν ήσυχο χώρο μέσα στονοποίο μπορεί να δημιουργήσει το δικό του μυστικό καταφύγιο για δουλειά και χαλάρωση.
Είτε θέλετε, να δημιουργήσετε έναν άνετο χώρο για να ξεκουράζεστε μετά από μια κουραστική μέρα διαλέξεων, είτε ένα πιο cool χώρο με μοντέρνα πουφ για να φιλοξενήσετε τους νέους σας φίλους, εδώ θα βρείτε τα πάντα για να φτιάξετε το σπίτι των ονείρων σας. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά tips για το πως βρίσκουμε το κατάλληλο σπίτι, πως το επιπλώνουμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
Επιλογή του κατάλληλου σπιτιού
Αν έχεις περάσει σε μια μεγάλη πόλη (πχ. Θεσσαλονίκη) είναι λογικό να θέλεις να είσαι κοντά στην σχολή σου. Αλλά, μάθε ότι τα περισσότερα σπίτια που είναι κοντά σε σχολές είναι τα πιο ακριβά αλλά και τα πιο απεριποίητα. Γι’ αυτό ψάξε σε περιοχές στα προάστια της πόλης. Εκεί να είσαι σίγουρος ότι θα έχει πιο καινούργια σπίτια και πιο οικονομικά.
Γενικά, για να βρεις ένα σπίτι όπως ακριβώς το θες, τα μεσιτικά γραφεία είναι μια λύση, απλά ζητούν την προμήθειά τους. Η οικονομικότερη επιλογή είναι η προσωπική έρευνα μαζί με την οικογένεια σου.
Δύο είναι τα βασικά κριτήρια:
- Να είναι σχετικά κοντά στη σχολή (μην ξεχνάς τι είπαμε παραπάνω).
- Να είναι κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Οικονομίας (ύψους ενοικίου δηλαδή).
- Να μπορεί να το »φέρνει βόλτα» καθώς το μικρό σπίτι καθαρίζεται και τακτοποιείται ευκολότερα από ένα μεγάλο.
Αφού αποφασίσεις το μέγεθος του σπιτιού, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον όροφο ανάλογα με την περιοχή που θα βρίσκεται το σπίτι σου. Σίγουρα όσο πιο ψηλά μένεις τόσο περισσότερη ασφάλεια θα έχεις.
Επιπλέον, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για την θέρμανση του σπιτιού. Αν είσαι τυχερή και μένεις σε διαμέρισμα με φυσικό αέριο έχει καλώς, αν όχι προτιμήσε μια ηλεκτρική σόμπα. Είναι πιο οικονομική λύση από το να ανάβεις το καλοριφέρ και να το ξεχνάς όλη μέρα ανοιχτό. Αν συμβεί αυτό να είσαι σίγουρος ότι τα κοινόχρηστα θα ξεπεράσουν ακόμα και την τιμή του ενοικίου.
Εξοπλισμός και επιλογή επίπλων
Αφού βρήκατε το κατάλληλα σπίτι ακολουθεί η διαδικασία της επίπλωσής του. Γενικά, πριν αρχίσετε να ξεφυλλίζετε καταλόγους του ΙΚΕΑ ρώτα συγγενείς και φίλους για έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζονται. Έτσι και αλλιώς όταν τελειώσεις τις σπουδές σου θα τα επιστρέψεις.
Επίσης υπάρχουν διαφορά sites με αγγελίες μεταχειρισμένων επίπλων, που ειλικρινά είναι σαν καινούργια. Σε πολλές φοιτητουπολεις, απόφοιτοι των σχολών πουλάνε τα έπιπλα τους για πολύ λίγα ευρώ.
Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι είναι:
- Ένα μικρό ψυγείο.
- Μία μικρή κουζίνα και κάποια απλά μαγειρικά σκεύη.
- Ένα μικρό τραπέζι φαγητού και μία-δύο καρέκλες.
- Ένα γραφείο.
- Ένα κρεβάτι.
Αν το σπίτι που επιλέξατε είναι μικρό είναι πολύ πιο πρακτικό να προτιμήσετε ένα καναπέ που μετατρέπεται σε κρεβάτι. Με το ίδιο κόστος θα έχετε μια διπλή και εξαιρετικά λειτουργική λύση. Γενικά, συμφέρει να βρείτε ένα επιπλωμένο φοιτητικό σπίτι, καθώς, με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε ένα σημαντικό επιπλέον κόστος για την αγορά επίπλων που -πιθανόν- μετά την αποφοίτηση να είναι άχρηστα. Γενικά σημειώστε ποια είναι τα απαραίτητα και ποια τα περιττά που έχει ένα φοιτητικό σπίτι, για να επιλέξετε ανάλογα.
Στην επιλογή των συσκευών κι επίπλων για το σπίτι, καλό θα είναι να έχετε στην άκρη του μυαλού σας και μία πιθανή αξιοποίησή τους μετά το πέρας των σπουδών. Δηλαδή, (πχ. για το ψυγεία) σκεφτείτε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί αργότερα σε κάποιο δωμάτιο της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας. Αν έχετε περιορισμένο budget επιλέξτε έπιπλα με πολλαπλές χρήσεις (πχ. καναπές που γίνεται και κρεβάτι, κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, βοηθητικό τραπεζάκι με ράφια, σκαμπό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπεζάκι κ.ο.κ.).
Διακόσμηση και στυλ
Το φοιτητικό σπίτι είναι ο πρώτος χώρος εκτός του δωματίου σας στην οικογενειακή εστία. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να το διαμορφώσετε με τέτοιο τρόπο που να εκφράζει τόσο εσάς όσο και την προσωπικότητά σας. Θα πρέπει να θυμάστε να είναι άνετο, λειτουργικό και να σας «κρατάει» μέσα για τις μέρες που θα περνάτε ώρες διαβάζοντας μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον.Βέβαια, η επιλογή του στυλ και του τι αρέσει στον καθένα δεν είναι πάντα εύκολη. Προσπαθήστε να οριοθετήσετε τις βασικές παραμέτρους, ορίζοντας τα εξής:
- ποια είναι τα αγαπημένα σας χρώματα.
- τι «θέμα» θα θέλατε για τα βασικά δωμάτια: σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, γραφείο (αν υπάρχει ξεχωριστό.
- ποια είναι τα αγαπημένα σας αντικείμενα που θα θέλατε να ενταχθούν στη διακόσμηση του νέου σπιτιού (πχ. ένας αγαπημένος σας πίνακας, μία παλιά βιβλιοθήκη κ.ο.κ.).
Από εκεί και πέρα φανταστείτε τους τοίχους τους σπιτιού ως ένα διακοσμητικό καμβά. Πριν καταφύγετε στη λύση των posters, μπορείτε – με βάση το θέμα που έχετε επιλέξει για το χώρο – να αξιοποιήστε διάφορες ιδέες για τη διακόσμηση των τοίχων:
- διακόσμηση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες
- συνθέσεις με κάδρα
- διακόσμηση με καθρέπτες (οι οποίοι «μεγαλώνουν» το χώρο).
Φωτισμός
Καλό είναι να ξέρετε ότι με τον κατάλληλο φωτισμό μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά την ατμόσφαιρα και την αίσθηση του κάθε δωματίου. Ο ρόλος του φωτισμού είναι πολύ σημαντικός αφού μπορεί να κάνει ένα χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο, πιο ζεστό, πιο φιλόξενο ή πιο λειτουργικό. Ακόμη, μπορεί να σας βοηθήσει στο διάβασμα, βοηθώντας σας να συγκεντρωθείτε.
Σε αρκετά φοιτητικά σπίτια θα συναντήθουσα ως λύση τα διακοσμητικά κρεμαστά λαμπάκια (και ας θυμίζουν χριστουγεννιάτικο φωτισμό). Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτό το στερεότυπο και να πετύχετε ένα πιο λειτουργικό φωτισμό, προτιμήστε τα κρεμαστά φωτιστικά ή τα ψηλά φωτιστικά δαπέδου με dimmer. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του φωτισμού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Τέλος, αν θέλετε να κάτι πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας DIY ξεχωριστά φωτιστικά: Vintage φωτιστικά για την κουζίνα, φωτιστικά διακοσμημένα με φωτογραφικά φιλμ, φωτιστικά διακοσμημένα με παλιά t-shirts, φωτιστικά με natural wood look κλπ.
Χρωματικοί συνδυασμοί
Υπάρχουν ορισμένα χρώματα τα οποία είναι τα κατάλληλα για το νέα σας ξεκίνημα ως φοιτητής/τρια. Μάθετε, λοιπόν, τι σημαίνουν τα παρακάτω χρώματα και επιλέξτε το ιδανικό για εσάς. Ας ξεκινήσουμε με το κόκκινο, είναι ένα χρώμα το οποίο αυξάνει το επίπεδο ενέργειας ενός δωματίου. Είναι μια πολύ καλή επιλογή τόσο για το σαλόνι (αλλά σε ένα τοίχο) όσο και στη κρεβατοκάμαρα.
Το κίτρινο είναι το χρώμα της χάρας, του ήλιου και της ευχαρίστησης. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για την κουζίνα, την τραπεζαρία και το μπάνιο. Από την άλλη το πράσινο είναι το πιο ξεκούραστο χρώμα για το μάτι. Θεωρείται το πιο κατάλληλο χρώμα σχεδόν για όλους τους χώρους. Χαλαρώνει και δημιουργεί ζεστασιά στον χώρο.
Επιπλέον, υπάρχει και το μωβ, το οποίο στις πιο σκούρες αποχρώσεις του δίνει ένα δραματικό τόνο στον χώρο. Αν όμως το επιλέξετε στο πιο ανοιχτό τότε είναι το ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα (ειδικά το λιλά σε συνδυασμό με το λαχανί).
Τέλος, μια πρωτότυπη και πιο νεανική λύση είναι να προτιμήσετε τις ταπετσαρίες. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα σχέδια, χρώματα και υφές όπου μπορούν να κάνουν το χώρο να μοιάζει εκπληκτικό. Προτιμήστε μια που να ταιριάζει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σας. Αν για παράδειγμα, σας αρέσει η μουσική επιλέξτε μια ταπετσαρία με νότες, ή αν σας αρέσει η φύση επιλέξτε ταπετσαρία με δέντρα, τοπία κλπ.
Επικοινωνήστε μαζί μας για την διακόσμηση ενός φοιτητικού σπιτιού
Καλέστε μας στο 2103003039 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και ένας ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατόRECONS
Ετικέτες ΑΡΧΙΚΗ, ΣΠΙΤΙ/ΚΗΠΟΣ
<< Αρχική σελίδα