Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Αποζημίωση σε επιβάτη ΚΤΕΛ επειδή ….βιαζόταν ο οδηγός!l

690_5e9164bc-11fa-45d1-95e1-48bf858369bd
Οι οδηγοί των λεωφορείων είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι επιβάτες κάθονται στα καθίσματα πριν εκκινήσουν το όχημα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, εν ολίγοις, απόφαση του
Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας, με την οποία δικαιώθηκε 79χρονη η οποία τραυματίσθηκε από πτώση μέσα σε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Αν και το πρώτο δικαστήριο είχε ορίσει συνυπαιτιότητα, τόσο στον οδηγό όσο και στην επιβάτιδα για το ατύχημα, κατά την ειδική διαδικασία του Μονομελούς Εφετείου ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και εκδόθηκε νέα, σύμφωνα με το tharrosnews.gr.
Σύμφωνα, με αυτή, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της 79χρονης Παναγιώτης Νταής, ο οδηγός και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ υποχρεώθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση για το ατύχημα.
Το χρονικό του τραυματισμού
Σύμφωνα με τα περιστατικά, όπως περιγράφονται στην απόφαση του δικαστηρίου, το Φεβρουάριο του 2009, μεσημεριανές ώρες, λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα – Πύλος, με ενδιάμεσες στάσεις, μεταξύ των οποίων και η Μεσσήνη. Από το πρακτορείο της Μεσσήνης, όπου ήταν σταματημένο το λεωφορείο για να πάρει κι άλλους επιβάτες, επιβιβάσθηκαν η 79χρονη με το σύζυγό της με προορισμό το χωριό Χανδρινού.
Ανέβηκαν, όπως περιγράφεται, από την πίσω πόρτα και ήταν οι τελευταίοι επιβαίνοντες. Στο λεωφορείο υπήρχε αρκετός κόσμος που καθόταν ήδη, ενώ υπήρχαν διάσπαρτα κενά καθίσματα.
Η 79χρονη έβαλε το σύζυγό της σε κάθισμα που ήταν προς τη μέση του λεωφορείου, ενώ αυτή κινήθηκε στο μπροστινό μέρος, προκειμένου να καθίσει σε θέση που είχε δει κενή.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Στην απόφαση περιγράφεται ότι την ώρα που η γυναίκα είχε προσεγγίσει την κενή θέση που ήθελε να πάει, αλλά χωρίς να έχει καθίσει ακόμα, ο οδηγός δίχως να έχει βεβαιωθεί και με τη συνδρομή του εισπράκτορα ότι όλοι οι επιβάτες είχαν καθίσει, άρχισε να κινείται με μικρή ταχύτητα, κάτω των 20 χλμ.
Η 79χρονη εξαιτίας της αδράνειας έχασε την ισορροπία της και παραπατώντας στα σκαλοπάτια της μπροστινής πόρτας του λεωφορείου, κατέληξε στο ταμπλό του οχήματος. Αυτό είχε ως συνέπεια να τραυματισθεί ελαφρά.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του οδηγού και του ΚΤΕΛ ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον τραυματισμό της είναι η γυναίκα, διότι, ενώ είχε αρχικά επιλέξει μια διαθέσιμη θέση, στην οποία και κάθισε, στη συνέχεια και ενώ το λεωφορείο είχε ξεκινήσει τη διαδρομή του, την εγκατέλειψε και κινήθηκε προς τα μπροστά, παρά τις συστάσεις του οδηγού και του εισπράκτορα.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα και ο τραυματισμός οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού, ο οποίος, αν και ήταν υπόχρεος από το επάγγελμά του σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, συμπεριφερόμενος με τρόπο αντίθετο από εκείνον που επιβαλλόταν από τις περιστάσεις και του καθήκοντος να μην εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα, δε μερίμνησε ως όφειλε για να την ασφάλεια των συνεπιβατών του. Έτσι, χωρίς να βεβαιωθεί, με τη συνδρομή και του εισπράκτορα, ότι όλοι οι επιβάτες, είχαν καθίσει, άρχισε να κινείται με αποτέλεσμα η 79χρονη να χάσει την ισορροπία της.
Δεν αποδίδει καμία υπαιτιότητα στη γυναίκα, επισημαίνοντας ότι αυτή ως μέση συνετή επιβάτις λεωφορείου δεν ήταν υποχρεωμένη να καθίσει αμέσως μετά τη επιβίβασή της σε κάποιο από τα εκεί υπάρχοντα διαθέσιμα καθίσματα και πως η επιλογή της να καθίσει σε υπάρχουσα εμπρόσθια κενή θέση δεν αίρει σε καμία περίπτωση την υποχρέωση του οδηγού να περιμένει να καθίσει όπου επέλεξε, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία της, η οποία δεν της επέτρεπε να προσεγγίσει με ασφάλεια σε σύντομο χρόνο το κάθισμα που είχε επιλέξει.
Επίσης, το δικαστήριο σημειώνει ότι η γυναίκα δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τον οδηγό για την πρόθεσή της να μετακινηθεί, ώστε να μην εκκινήσει το λεωφορείο πριν εκείνη τακτοποιηθεί.

Makeleio.gr


Ετικέτες ,