Κάθε χειμώνα, η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.
Το πρόβλημα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D
αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κυρίως στις βόρειες χώρες, αλλά η έλευση του χειμώνα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα ακόμη και για εμάς τους μεσογειακούς λαούς.
«Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι καθοριστική για το επίπεδο των μετάλλων στον οργανισμό, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος», εξήγησε η διατροφολόγος Rhiannon Lambert. «Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση ισχυρών οστών».
Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος – η υπεριώδης ακτινοβολία Β από το ηλιακό φως μπορεί να αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη D3, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία σε ενήλικες. Άλλες ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορούν να εκδηλωθούν σε κοινά προβλήματα υγείας, όπως συνεχή βήχα και κρυολογήματα, κόπωση, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κακή υγεία των οστών και των δοντιών και κακή διάθεση.
Η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι ελαφρώς αμφισβητούμενη και όπως επισημαίνει η Lambert, «κάθε άτομο είναι μοναδικό, επομένως η απαιτούμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανά άτομο».
Βασικές πηγές βιταμίνης D μέσω της διατροφής είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες), ο χυμός πορτοκάλι, τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, ο κρόκος του αυγού και το τυρί.
Βεβαίως, υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης D, όμως, όπως με όλα τα σχετικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας: αυτός θα κρίνει αν έχετε όντως έλλειψη βιταμίνης D και τι ποσότητα απαιτείται να λάβετε.
Πηγή: iatrikanews/click@Life
<< Αρχική σελίδα