Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πιο συχνά τα καρδιακά προβλήματα στους άνδρες με πρόωρα γκρίζα μαλλιά ή φαλάκρα

Τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά και η πρόωρη φαλάκρα στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών,
συνδέονται με πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σύμφωνα με μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 69ο Ετήσιο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ινδίας. Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017.
“Η συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου στους νέους άνδρες αυξάνεται αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου”, δήλωσε ο Δρ Sachin Patil, από το U.N. Mehta Institute of Cardiology and Research Centre, της Ινδία. “Τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά και η ανδρογενετική αλωπεκία συσχετίζονται με την αγγειακή γήρανση ανεξάρτητα από τη χρονολογική ηλικία και είναι εύλογοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο”.
Η μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση των πρόωρων γκρίζων τριχών και τη φαλάκρα σε νεαρούς Ινδούς άνδρες με στεφανιαία νόσο. Περιελάμβανε 790 άντρες ηλικίας κάτω των 40 ετών με στεφανιαία νόσο και 1.270 υγιείς άνδρες ίδιας ηλικίας που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει ένα κλινικό ιστορικό, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), ηχοκαρδιογράφημα, εξετάσεις αίματος και στεφανιαίο αγγειογράφημα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία φαλάκρας τύπου 0 (καμία), 1 (ήπια), 2 (μέτρια) ή 3 (σοβαρή) μετά από ανάλυση 24 διαφορετικών εικόνων του τριχωτού της κεφαλής. Μια βαθμολογία λεύκανσης μαλλιών προσδιορίστηκε σύμφωνα με το ποσοστό γκρι / λευκών τριχών: 1: καθαρό μαύρο χρώμα. 2: μαύρο χρώμα περισσότερο από το λευκό. 3: μαύρο ίσο με λευκό. 4: λευκό μεγαλύτερο από μαύρο. 5: καθαρό λευκό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ πρόωρων γκρίζων μαλλιών και φαλάκρας με την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα των αγγειογραφικών βλαβών (δείκτης στεφανιαίας νόσου) και συνέκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων.
Διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνδρες με στεφανιαία νόσο εμφάνισαν υψηλότερη συχνότητα πρόωρου γκριζαρίσματος (50% έναντι 30%) και υψηλότερη συχνότητα φαλάκρας (49% έναντι 27%) σε σύγκριση με τους υγιείς.
Μετά την προσαρμογή για την ηλικία και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, η φαλάκρα συσχετίστηκε με 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά συσχετίστηκαν με 5,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η φαλάκρα και τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες της στεφανιαίας νόσου ακολουθούμενοι από την παχυσαρκία, η οποία συσχετίστηκε με 4,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό πρόωρης στεφανιαίας νόσου, η κεντρική παχυσαρκία, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα ήταν προγνωστικοί παράγοντες της στεφανιαίας νόσου αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Ο Kamal Sharma, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας, δήλωσε: “Η φαλάκρα και τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά πρέπει να θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να υποδηλώνουν τη βιολογική και όχι τη χρονολογική ηλικία που είναι σημαντική για τον προσδιορισμό του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούν την κοινή λογική για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας, αλλά απαιτείται μια έγκυρη κλίμακα”.
Ο Δρ Dhammdeep Humane, επικεφαλής της μελέτης, πρόσθεσε: “Οι άνδρες με πρόωρα γκρίζα μαλλιά και φαλάκρα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον παρακολούθηση για ασθένειες στεφανιαίας αρτηρίας και συμβουλές σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η υγιεινή διατροφή, και η διαχείριση του στρες. Η μελέτη μας βρήκε μια συσχέτιση και θα πρέπει να διευκρινιστεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση πριν συσταθούν οι στατίνες σ’ αυτούς τους άνδρες”.
Ο Δρ K. Sarat Chandra, Πρόεδρος της Cardiological Society της Ινδίας, δήλωσε: “Είναι γεγονός ότι η πρόωρη στεφανιαία νόσος γίνεται όλο και πιο συχνή στην Ινδία με κάθε μέρα που περνάει. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους πίσω από αυτό. Το γκριζάρισμα των μαλλιών και η φαλάκρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτό το αίνιγμα”.
Προηγούμενες έρευνες στην Ιαπωνία το 2013 και στη Δανία το 2014 έχουν επίσης συσχετίσει τη φαλάκρα και τα γκρίζα μαλλιά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας στους νέους άνδρες. Η παρούσα μελέτη όμως βρήκε έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο, μεγαλύτερο από όλους τους άλλους παραδοσιακούς κινδύνους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι φαλάκρα συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα και με τον καρκίνο του προστάτη.
  
HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,