Υπερβολικός ιδρώτας, γιατί?
Απο την Ανθή Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία της
Με τη συνεργασία της
Μαρίας Κωνσταντοπούλου
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος
Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί και οι υπερβολικές ζέστες, αλλά κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να ιδρώνουν λες και έξω έχει καύσωνα.
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είτε καλοκαίρι είναι είτε χειμώνας ιδρώνουν υπερβολικά και με τα παραμικρό, αν νιώθετε άσχημα που είναι πάντα μούσκεμα οι μασχάλες σας, αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ιδρώτα στο σώμα σας, αν κολλάνε αντιαισθητικά τα ρούχα επάνω σας, αν ντρέπεστε να δώσετε το χέρι σας για χειραψία τότε απλά παρουσιάζετε ένα ιατρικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα υπεριδρωσία.
Η δερματολόγος κυρία Μαρία Κωνσταντοπούλου μας αναλύει το θέμα της υπεριδρωσίας και μας εξηγεί τι ακριβώς είναι και πως αντιμετωπίζεται.
Η υπερίδρωση όπως μας λέει η γιατρός ως φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη τον 4ο αιώνα πΧ.
Γιατί παθαίνουμε υπεριδρωσία
Γιατί υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Έτσι παρατηρείται είτε υπερβολική παραγωγή ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είτε υπερβολική αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων ακόμα και σε κανονικά επίπεδα παραγωγής νευροδιαβιβαστή. Και στις δύο περιπτώσεις όμως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εφίδρωση.
Η υπερίδρωση είναι μία παθολογική κατάσταση για την οποία υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι σπάνια.
Πρόσφατες όμως έρευνες έδειξαν ότι μέχρι 3% του πληθυσμού παρουσιάζουν πρωτογενή υπερίδρωση.
Το 1,4% παρουσιάζει υπερίδρωση στις μασχάλες και το 0,5% υποφέρει από υπερβολική παραγωγή ιδρώτα που επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές του δραστηριότητες και τους προκαλεί άγχος και αμηχανία.
Υπάρχει βεβαίως και η κληρονομικότητα αφού το 50% περίπου των ασθενών έχουν κάποιον στην οικογένεια τους που έχει το ίδιο πρόβλημα.
Εμφάνιση της υπεριδρωσίας
Εστιακή υπεριδρωσία
Εμφανίζετε συνήθως στις παλάμες (παλαμιαία), στις μασχάλες (μασχαλιαία), στο πρόσωπο (προσωπιαία) και στα πέλματα (πελματιαία)
Γενική υπεριδρωσία
Τύποι της υπεριδρωσίας
Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπεριδρωσία.
Είναι η υπερβολική εφίδρωση, για την οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη αιτία. Θεωρείται μάλιστα ότι η ιδιοπαθής υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική.
Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία.
Είναι η υπερβολική εφίδρωση, που παρουσιάζεται ως σύμπτωμα κάποιων ιατρικών καταστάσεων όπως ο υπερθυρεοειδισμός, κακοήθεις νόσοι, υπογλυκαιμία, βλάβη νεύρων, εμμηνόπαυση ή ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.
Συνέπειες
Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων στη δουλειά και στο σπίτι που περιλαμβάνουν:
Σοβαρά συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα
Τάση να λερώνουν τα ρούχα & συνεπώς ανάγκη συχνής αλλαγής
Αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος
Οι ασθενείς που ιδρώνουν υπερβολικά τη νύχτα είναι αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να προσφύγουν στο γιατρό τους για να υποβληθούν σε κάποιες εξετάσεις.
Η διάγνωση της υπερίδρωσης βασίζεται στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της πάθησης του.
Η κλινική εξέταση όπως επίσης και οι συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση και την εξακρίβωση του είδους και της πιθανής αιτίας της νόσου.
Η διάγνωση και θεραπεία χρειάζονται σήμερα μια πολυθεματική προσέγγιση από τον προσωπικό γιατρό του ασθενούς, το δερματολόγο, το νευρολόγο και το χειρουργό.
Η προσέγγιση θα εξαρτηθεί από τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την υπερίδρωση, από το βαθμό σοβαρότητας της νόσου και την ανταπόκριση στις θεραπείες που υπάρχουν.
Θεραπευτικές επιλογές
Τοπικές ανθιδρωτικές θεραπείες
Χρησιμοποιείτε αργίλιο χλωριούχο εξαϋδρικό διάλυμα.
Φαρμακευτική αγωγή
Προτείνονται οι β αναστολείς ( όπως η προπρανολόλη) και η προπανθελίνη
Ψυχική θεραπεία
Εάν ο κύριος λόγος της υπερίδρωσης είναι το υπερβολικό άγχος, τότε ψυχικές θεραπείες όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.
Ιοντοφόρεση
Η θεραπεία αυτή προτείνεται από τους δερματολόγους και βασίζεται σε μικρά ηλεκτρικά μπάνια των ποδιών και των χεριών που γίνονται μερικά λεπτά κάθε εβδομάδα. Σταματά τη λειτουργία των αδένων που παράγουν τον ιδρώτα. Είναι πολύ αποτελεσματική για την υπερίδρωση στις παλάμες και στα πέλματα αλλά όχι στις μασχάλες
Ενέσεις Botox
Οι ενέσεις αυτές παραλύουν προσωρινά το νεύρο που διεγείρει τους μασχαλιαίους αδένες που παράγουν τον ιδρώτα. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 6 έως 9 μήνες και μετά χρειάζεται επανάληψη.
Χειρουργική θεραπεία, θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή
Προτείνεται μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ανθεκτικές στις άλλες θεραπείες όπου ο ασθενής έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Η θεραπεία αυτή γίνεται από αγγειοχειρουργούς. Η κυριότερη παρενέργεια είναι η υπερπαραγωγή ιδρώτα από αδένες σε άλλες περιοχές του σώματος.
<< Αρχική σελίδα