Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

Χρήσιμος οδηγός αντισεισμικής προστασίας

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.
Η νέα «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στην Αττική, με τα 4,4 Ρίχτερ, κάνει επιτακτική την ανάγκη υπενθύμισης των οδηγιών προφύλαξης από τους σεισμούς.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, συνιστά να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να προστατευθούμε κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά και για να έχουμε την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά από τη δόνηση.

Τι πρέπει να κάνετε από τώρα: Προετοιμαστείτε
1.  Ενημερωθείτε για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας
2.  Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας και επισήμανετε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σας ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια  είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
3.  Εφοδιαστείτε με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.
4.   Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας. Επισήμανετε επικινδυνότητες και προσπαθήστε να τις μειώσετε. Τοποθετήστε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίξτε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διορθώστε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.
4.  Λάβετε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού
Εάν είστε μέσα σε κτίριο
1.  Μείνετε στο χώρο που βρίσκεστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
2.  Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Εάν είστε σε εξωτερικό χώρο
1.  Απομακρυνθείτεαπό τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλαχθείτε κατάλληλα.
2.  Απομακρυνθείτε από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα (tsunamis).
3.  Μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας, εάν οδηγείτε, και  σταθμεύστε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φροντίστε να μην  εμποδίζετε την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνετε μετά το σεισμό: Εφαρμόστε το προσεισμικό σχέδιο σας
1. Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέστε κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρτε μαζί σας τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείτε απαραίτητα.
2. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνό σας ή το αυτοκίνητό σας. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
4. Καταφύγετε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
5. Περιμένετε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
6. Βοηθήστε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσετε βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημερώστε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

Fe-mail.gr


Ετικέτες ,