Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Πώς τρώμε στο εξωτερικό; Χρήσιμοι κανόνες savoir faire από όλο τον κόσμο

Όλα όσα πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, για να μην προσβάλετε άθελα σας τους οικοδεσπότες σας.

Σχεδόν όλοι την έχουμε πατήσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας, να κάνουμε κάτι «λάθος» στο τραπέζι, όπως να μπερδευτούμε με τα μαχαιροπίρουνα ή να μας «ξεφύγει» ένα ρέψιμο. Εφόσον όμως ταξιδέψετε στο εξωτερικό και δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, καλό είναι να ξέρετε ορισμένες ιδιαιτερότητες, ώστε να μην προκαλέσετε διπλωματικό επεισόδιο στις διακοπές σας. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμοτυπίες ανά τον κόσμο.
Κίνα
Όσο νόστιμο και να είναι το φαγητό, μην αδειάσετε το πιάτο σας στην Κίνα. Εάν δεν συγκρατηθείτε, θα δώσετε την εντύπωση στους οικοδεσπότες σας πως δεν σας σέρβιραν αρκετό φαγητό. Οπότε καλό είναι να αφήσετε μερικές μπουκιές στο πιάτο σας. Ακόμα καλύτερα, το ρέψιμο μετά το φαγητό θεωρείται κολακευτικό για τον σεφ.
Πορτογαλία
Ξεκινώντας από την Πορτογαλία και με «απλούς» κανόνες, εφόσον ταξιδέψετε εκεί πρέπει να θυμάστε να μην ζητήσετε ποτέ αλατοπίπερο ή κέτσαπ στο τραπέζι. Είναι πρακτικά σαν να λέτε στον μάγειρα πως δεν σας αρέσει το φαγητό ή ο τρόπος κατά τον οποίο έχει μαγειρευτεί.
 Ιαπωνία
Εφόσον βρεθείτε στην Ιαπωνία, μην κάνετε το λάθος να μοιράσετε φαγητό στους συνδαιτυμόνες σας με τα chopsticks. Αυτό είναι κάτι που θυμίζει τις τελετές που γίνονται στις κηδείες. Όπως οι Κινέζοι, έτσι και οι Ιάπωνες εκτιμούν τους «θορύβους» όταν τρώνε σούπα ή πίνουν τσάι, καθώς έτσι επικοινωνείτε στους οικοδεσπότες ότι σας αρέσει πολύ. Χιλή
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες αναφορικά με τα χέρια που δεν θα συναντήσετε αλλού. Πρώτα από όλα, θεωρείται μεγάλη αγένεια να φάει κανείς το φαγητό του με τα χέρια. Επίσης «απαγορεύεται» να βάζει κανείς τα χέρια του κάτω από το τραπέζι κατά την ώρα του γεύματος, καθώς η κίνηση προκαλεί υποψίες.
Ιταλία
Η πίτσα είναι σαν το σουβλάκι, ως προς το ότι ο καθένας έχει τις προτιμήσεις τους για το πώς σερβίρεται ιδανικά. Εάν όμως ταξιδέψετε στην Ιταλια και έχετε αδυναμία στο τυρί, μην ζητήσετε να σας βάλουν επιπλέον μοτσαρέλα στην πίτσα σας, καθώς θεωρείται εξαιρετικά προσβλητικό, εάν δεν σας το προσφέρουν. Ακόμα, προτιμήστε νερό ή κρασί με το γεύμα σας. Τα αναψυκτικά και οι μπύρες είναι «ανεκτές» μόνο όταν στο μενού υπάρχει πίτσα (γιατί πάει με όλα). Τέλος, αποφύγετε να ζητήσετε να σας ξαναγεμίσουν το ποτήρι. Ταϊλάνδη
Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει μια από τις πιο εμπνευσμένες και χορταστικές κουζίνες (ειδικά εάν σας αρέσουν τα καυτερά) στον κόσμο, αλλά εάν ταξιδέψετε εκεί πρέπει να προσέξετε τους «κανόνες» σε επίσημο τραπέζι. Όσο παράξενο και εάν ακούγεται, είναι αγένεια να χρησιμοποιήσετε το πιρούνι για να μεταφέρετε τροφή από πιάτο στο στόμα σας. Αν’ αυτού, το πιρούνι χρησιμεύει για να μεταφέρετε το φαγητό στο κουτάλι (κι από εκεί στο στόμα).
Μεγάλη Βρετανία
Οι Βρετανοί είναι γνωστοί για την «αυστηρότητα» και προσήλωση τους στους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Σε αντίθεση με τις ασιατικές χώρες, στην Βρετανία πρέπει να αποφύγετε να ρουφάτε την σούπα σας και πρέπει να την σιγο-πίνετε από την άκρη του κουταλιού. Παράλληλα, όσο αδειάζει το μπολ, το γέρνετε προς τα έξω, αντί μέσα. Μέση Ανατολή και Ινδία
Σε αυτά τα μέρη του κόσμου πρέπει να αποφύγετε να φάτε με το αριστερό σας χέρι. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αριστερό χέρι χρησιμοποιείται για να καθαρίσει κανείς τον εαυτό του στην τουαλέτα. Οπότε εάν είστε αριστερόχειρας, καλά θα κάνετε να εξασκήσετε το δεξί σας χέρι στο τραπέζι για να μην προσβάλετε τους οικοδεσπότες σας.

click@Life

Ετικέτες ,