Νεκροί αστυνομικοί στο Ιράν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές Σούφι
Ο σουφισμός θεωρείται μία από τις πιο ειρηνικές σέχτες του ισλάμ
Πέντε μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν χθες βράδυ στην Τεχεράνη σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, οπαδούς μιας θρησκευτικής αίρεσης, 300 από τους οποίους συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters.Μέλη των Δερβίσηδων Γκοναμπαντί, που ακολουθούν το μυστικιστικό σουφιστικό παρακλάδι του Ισλάμ, και θεωρούνται απειλή από το θεοκρατικό κατεστημένο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έπειτα από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μπροστά σε αστυνομικό τμήμα για να αξιώσουν την αποφυλάκιση μελών της ομάδας τους.
Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν ένα λεωφορείο έπεσε πάνω τους, ένας εθελοντής πολιτοφύλακας Μπασίτζ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και ένας άλλος μαχαιρώθηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ορισμένοι Σούφι περικύκλωσαν επίσης το σπίτι του ηγέτη τους, του Νουραλί Ταμπαντέχ, 90 ετών, στην ίδια συνοικία στη βόρεια Τεχεράνη, φωνάζοντας ότι δεν θα ανεχθούν ενδεχόμενη σύλληψή του.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μονταζέρ αλ-Μάχντι δήλωσε πως μεταξύ των 300 και πλέον συλληφθέντων είναι οι δύο οδηγοί των «φονικών οχημάτων». Περίπου 30 αστυνομικοί και ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν, είπε. Ο ιστότοπος Majzooban, που συνδέεται με τους Σούφι Γκοναμπαντί, ανέφερε πως διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από την αστυνομία.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δερβίσηδες με το πρόσωπο γεμάτο αίματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στις φλόγες που προφανώς πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές. Βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Ο σουφισμός θεωρείται μία από τις πιο ειρηνικές σέχτες του Ισλάμ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται υπό διαρκή πίεση από τις ιρανικές αρχές, οι δερβίσηδες δεν έχουν ιστορικό ένοπλων συγκρούσεων με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (Center for Human Rights in Iran - CHRI), πολλοί δερβίσηδες συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δέκα τραυματίστηκαν στην πόλη Κόβαρ στις 14 Ιανουαρίου όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για την αποφυλάκιση κρατουμένων Σούφι.
Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν εξέφρασε ανησυχία το 2017 για τη «στοχοποίηση και τη σκληρή μεταχείριση» μελών διαφόρων ομάδων Σούφι, λέγοντας πως «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυθαίρετες συλλήψεις, παρενόχληση και φυλακίσεις και κατηγορούνται συχνά για εγκλήματα εθνικής ασφάλειας όπως ενέργειες εναντίον της εθνικής ασφάλειας».
<< Αρχική σελίδα