Φύκια: τι οφέλη έχουν σύμφωνα με τις έρευνες;
Οφέλη για την υγεία από τα βιοδραστικά πεπτίδια που απελευθερώνονται από τα φύκια, φανερώνει έρευνα.
Μια μελέτη ανασκόπησης, «Βιοδραστικά πεπτίδια που παράγονται από τις πρωτεΐνες των φυκιών και τα οφέλη τους για την υγεία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων εξετάζει τις πρόσφατες ερευνητικές τάσεις και επιστημονικές γνώσεις σε πεπτίδια που παράγονται από πρωτεΐνες φυκιών με έμφαση στην παραγωγή, την απομόνωση και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία για την πρόληψη της υπέρτασης, τον διαβήτη και οξειδωτικό στρες.
Οι συγγραφείς συζητούν επίσης την παρούσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές των βιοδραστικών πεπτιδίων.
Λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους από την φύση τους, του υψηλού περιεχομένου σε πρωτεΐνες και του ποικίλου προφίλ σε βιοδραστικές ενώσεις, τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλά ως εναλλακτική πηγή για τη δημιουργία λειτουργικών διαιτών που βασίζονται σε πεπτίδια.
Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα πεπτίδια που απομονώνονται με επιτυχία από τα φύκια παρουσιάζουν αναστολή του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης και έχουν αντιυπερτασικές, αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Ωστόσο, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στη δημιουργία μεγάλης κλίμακας αυτών των πεπτιδίων, με αποτελεσματικές μεθόδους απομόνωσης, αλληλεπιδράσεις με λειτουργικά τρόφιμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, την ευκολία τους στην πέψη σε in vivo μελέτες και στην ασφάλεια για την επικύρωση των οφελών για την υγεία αυτών των πεπτιδίων.
Ιωάννα Μουζακίτη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr www.logodiatrofis.gr
ioanna393@gmail.com/click@Life
<< Αρχική σελίδα