Λαγάνα εύκολες συνταγές
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.
Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.
Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Εδώ θέλει λίγη μαστοριά: πρέπει να κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να παίρνουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπωλ.
Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
Τέλος, ρίχνουμε στη ζύμη της λαγάνας το ελαιόλαδο και αφήνουμε το μπωλ για 25 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη.
Έπειτα πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε την λαγάνα.
Τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνεια της λαγάνας και περιχύνουμε λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να δούμε τη λαγάνα να ροδοκοκκινίζει.
Η λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας είναι έτοιμη!
Συνταγή Νο2
ΥΛΙΚΑ
Για 2 - 3 λαγάνες
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλυκ.αλάτι
1 1/2 φλιτζ.χλιαρό νερό
5 κουτ.σουπ.ελαιόλαδο
15-20 γρ, μαγιά νωπή σουσάμι μαύρο σουσάμι λευκό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι.
Ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το χλιαρό νερό.
Διαλύεται στο νερό τη μαγιά και ρίχνετε το ελαιόλαδο.
Τραβάτε αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώστε ώστε το ζυμάρι να γίνει λείο, ομοιογενές και ελαστικό.
Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζεται με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος έως ότου να διπλασιαστεί σε όγκο. Δίνετε το σχήμα της λαγάνας με τον πλάστη.
Το πάχος πρέπει να είναι 1 - 2 χιλιοστά.
Την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Σκεπάζετε πάλι, αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα και μετά πιέζετε στην επιφάνεια τα δάχτυλά σας, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές "τρυπούλες" της λαγάνας.
Αλείφεται με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζεται με μπόλικο σουσάμι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Για 2 - 3 λαγάνες
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλυκ.αλάτι
1 1/2 φλιτζ.χλιαρό νερό
5 κουτ.σουπ.ελαιόλαδο
15-20 γρ, μαγιά νωπή σουσάμι μαύρο σουσάμι λευκό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι.
Ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το χλιαρό νερό.
Διαλύεται στο νερό τη μαγιά και ρίχνετε το ελαιόλαδο.
Τραβάτε αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώστε ώστε το ζυμάρι να γίνει λείο, ομοιογενές και ελαστικό.
Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζεται με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος έως ότου να διπλασιαστεί σε όγκο. Δίνετε το σχήμα της λαγάνας με τον πλάστη.
Το πάχος πρέπει να είναι 1 - 2 χιλιοστά.
Την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Σκεπάζετε πάλι, αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα και μετά πιέζετε στην επιφάνεια τα δάχτυλά σας, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές "τρυπούλες" της λαγάνας.
Αλείφεται με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζεται με μπόλικο σουσάμι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
<< Αρχική σελίδα