10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για την τρούφα
Το υπόγειο αυτό μανιτάρι με το έντονο άρωμα, είτε
το αγαπάς, είτε το μισείς, καθώς η έντασή του
τείνει να καλύπτει τις
γεύσεις του πιάτου. Αποτελεί κρυμμένο θησαυρό της γης, κοστίζει ακριβά,
το συναντάμε σε προσεγμένα πιάτα εστιατορίων και υπάρχουν περίπου 80
ποικιλίες παγκοσμίως που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή, με 7 από αυτές να
αξίζει κάποιος να τις καλλιεργήσει. Τι άλλο, όμως, δεν γνωρίζουμε γι’
αυτόν τον ιδιαίτερο μύκητα;1. Για την εύρεση της τρούφας επιστρατεύονται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια, ηλεκτρονικοί ανιχνευτές οσμών, ακόμη και μια συγκεκριμένη κατηγορία… μύγας (Suillia Gigantea).
2. Για τις φρέσκες τρούφες (έχουν βραχύβια διάρκεια, έξι ημέρες το πολύ), ακολουθεί ένας ιλιγγιώδης «αγώνας δρόμου» διάθεσης και προμήθειας, με κόστη στα οποία ανταποκρίνονται λίγοι!
3. Μια σπάνια ιταλική λευκή τρούφα πουλήθηκε για 28 χιλιάδες λίρες το 2004 σε δημοπρασία.
4. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τρούφας, με παραγωγή που ανέρχεται στους 30 τόνους το χρόνο. Στο τέλος του 19ου αιώνα η παραγωγή ξεπερνούσε τους χίλους τόνους.
6. Η τρούφα μεγαλώνει σε αρμονία με το δέντρο που την… φιλοξενεί, βοηθώντας το να λαμβάνει φώσφορο, ενώ σε αντάλλαγμα η τρούφα λαμβάνει σάκχαρα που της επιτρέπει να μεγαλώσει.
7. Θεωρείται αφροδισιακή και κατά τον Μεσαίωνα δεν επιτρεπόταν στους μοναχούς να την καταναλώσουν, για να μην… παρασυρθούν.
8. Θεωρείται ότι η καλύτερη μαύρη τρούφα προέρχεται από τη Γαλλία και μάλιστα από την νοτιοδυτική περιοχή Dordogne. Η πιο διάσημη μαύρη τρούφα προέρχεται, μάλιστα, από ένα συγκεκριμένο μέρος της περιοχής, το Périgord.
10. Τα πιο διάσημα πιάτα με τρούφα είναι το ριζότο, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στα ζυμαρικά, αλλά και το κοτόπουλο. Οι Γάλλοι λατρεύουν τη μαύρη τρούφα από το Périgord με αβγά (ομελέτα ή scrambled eggs), ενώ η λευκή τρούφα δεν πρέπει να συνδυαστεί ποτέ με υλικά υψηλής οξύτητας, τα οποία θα… σαμποτάρουν τη γεύση της.
11. Ταιριάζει καλά με κρασιά μεσαίου σώματος, όπως Βουργουνδίες ή γαλλικά Sauvignon Blanc.
<< Αρχική σελίδα