Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Νέα ανθεκτική μορφή φυματίωσης – Περιστατικά και στην Ελλάδα

Περιστατικά και στην Ελλάδα Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν δύο μείζονα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν επισημαίνει με
ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.
Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπου μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλει τους πνεύμονες. Μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν το μικρόβιο.
Ενώ η «απλή» φυματίωση είναι νόσος που συνήθως θεραπεύεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η ανθεκτική, η πολυανθεκτική (MDR-TB) και ιδίως η υπερανθεκτική φυματίωση (XDR-TB) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση της και απαιτεί μακροχρόνια, δύσκολη και ακριβή θεραπεία. Μόνο το 2017, τρεις Έλληνες προσβλήθηκαν από αυτήν και νοσηλεύονται σε απομόνωση.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η φυματίωση προσβάλλει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους, τους υποσιτισμένους και στην Ελλάδα της κρίσης οι ομάδες αυτές αυξάνονται καθημερινά. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση της νόσου, με κυριότερο την ανυπαρξία ενιαίου και οργανωμένου αντιφυματικού προγράμματος.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει σημαντική υποδήλωση της φυματίωσης, ανεπάρκεια οργανωμένων δομών για την πρόληψη και αντιμετώπισή της και κατάλληλων χώρων για τη νοσηλεία των ασθενών με ανθεκτικές μορφές. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος της υποδήλωσης και την αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου στη χώρα μας. Η φετινή καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει ως τίτλο «Αναζητούνται ηγέτες για την καταπολέμηση της φυματίωσης», στοχεύοντας στο να δεσμεύσει πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, σε μία από κοινού συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης στις 24 Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ενημερώνει για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις των φυσικοθεραπευτών για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων της νόσου. Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να χρειαστεί σε ασθενείς με πνευμονική φυματίωση που έχουν αυξημένες εκκρίσεις, δυσχέρεια ή προβλήματα από το αναπνευστικό τους σύστημα.
Ο φυσικοθεραπευτής ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει την κατάλληλη αναπνευστική τεχνική παροχέτευσης εκκρίσεων, εφόσον εκπαιδεύσει τον ασθενή στο βήχα. Επίσης, όταν ο ασθενής χρειάζεται ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ο φυσικοθεραπευτής θα εφαρμόσει το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης (Andoetal, 2003).
Ο ΠΣΦ, με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας- Αποκατάστασης (ΕΤΚΑΦΑ), ενημερώνουν το ευρύ κοινό για τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας, όσον αφορά την πρόληψη, την αποκατάσταση, τη διατήρηση και ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας.

HealthyLiving.gr


Ετικέτες ,