Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Φτιάξε μόνη σου σπιτικό παστέλι


Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD

Το παστέλι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό snack, που προσφέρει μια γλυκιά απόλαυση όλες τις ώρες της ημέρας. Ας δούμε λοιπόν μαζί, πως μπορείς μόνη σου να το παρασκευάσεις εύκολα στο σπίτι σου, σε τρεις παραλλαγές.

Παστέλι με σουσάμι

Υλικά για 20 μερίδες
    270 γρ. σουσάμι
    260 γρ. μέλι θυμαρίσιο
    ξύσμα πορτοκαλιού (από 1/2 πορτοκάλι)
Εκτέλεση:
1.    Αρχικά, πλένουμε το σουσάμι με αρκετό νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει, ώσπου να φύγουν τα υγρά.
2.    Αργότερα, το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί.
3.    Παράλληλα, ρίχνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει για 5 λεπτά.  Αφού περάσουνε τα 5 λεπτά, προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
4.    Έπειτα, με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου, όταν ο δείκτης δείξει θερμοκρασία γύρω στους 130Οc, τότε το μείγμα μας είναι έτοιμο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτοντας το σουσάμι.
5.    Ανακατεύουμε, ώσπου όλα τα υλικά μας να ενωθούν και να μην κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας.
6.    Συνεχίζουμε, απλώνοντας το μείγμα μας σε ένα ταψί και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το στρώνουμε, αλλά προσοχή πριν κρυώσει το μείγμα γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να απλωθεί.
7.    Τέλος,  κόβουμε το παστέλι μας σε κομμάτια, όσο το μείγμα μας είναι ακόμα ζεστό. Όταν κρυώσει τα τοποθετούμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Παστέλι με σοκολάτα

Υλικά για 4-5 μερίδες
    120 γρ. σουσάμι
    30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
    30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    180 γρ. μέλι
    ¼ κ. γ. αλάτι
    80 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
1.    Αρχικά, καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα μύγδαλα, τα φιστίκια και το σουσάμι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
2.    Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι σε μέτρια φωτιά και τη στιγμή που θα αρχίσει το μέλι να αφρίζει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτάκια.
3.    Στη συνέχεια, μόλις το μείγμα μας αρχίζει και πήζει, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
4.    Προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα μας γίνει λείο.
5.    Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε πρώτα τοποθετήσει λαδόκολλα και το αφήνουμε για 1-2 ώρες περίπου να κρυώσει. Μόλις είναι έτοιμο κόβουμε στο σχήμα που εμείς θέλουμε και το αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγώς κουτί.

Παστέλι με μαύρη σταφίδα

Υλικά για 5-6 τεμάχια
    125γρ. σουσάμι λευκό
    50γρ. μέλι
    50γρ. καστανή ζάχαρη
    25γρ. σταφίδες μαύρες
    40γρ. κάσιους σπασμένα ελαφρά
Εκτέλεση:
1.    Αρχικά σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε το σουσάμι.
2.    Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη.
3.    Μόλις, λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
4.    Έπειτα, προσθέτουμε τα κάσιους και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
5.    Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί, όπου προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε καλά.
6.    Ύστερα όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα μας το κόβουμε σε κομμάτια, αφού κρυώσει το αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγώς κουτί.
  
Fe-mail.gr

Ετικέτες ,