Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος έχουν οι  συγγενείς εξ αίματος (αδελφός, αδελφή, γονέας, παιδί) των ασθενών με χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (ΧΓΑΓ)!

 Αυτό αναφέρει στο φετινό της μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα  Γλαυκώματος 11 με 18 Μαρτίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος.
«Πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικά ερευνητικά στοιχείαοι συγγενείς των ασθενών με γλαύκωμα έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από άλλα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό» αναφέρειοδιαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει

«Συγκριτικά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στους αδελφούς και τις αδελφές απ 'ό, τι στους γονείς και τα παιδιά. Άλλα και μακρινοί συγγενείς διατρέχουν επίσης κάποιον αυξημένο κίνδυνο.
Εάν δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας έχουν ήδη διαγνωσθεί με ΧΓΑΓ, τότε τα άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν και αυτά ΧΓΑΓ».
Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος, συνιστά φέτος  «οι άνθρωποι με ΧΓΑΓ να ενημερώνουν τους συγγενείς τους για την ανάγκη τακτικής διενέργειας οφθαλμολογικού ελέγχου (τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια)».
Όπως εξηγεί ο κ Κοζομπόλης όταν κάποιος πάει στον οφθαλμίατρο, θα πρέπει να αναφέρει αν  συγγενής του πρώτου βαθμού πάσχει από γλαύκωμα, προκειμένου ο γιατρός να προχωρεί στις τρεις απαραίτητες εξετάσεις για την διάγνωση του γλαυκώματος.
Αυτές οι εξετάσεις είναι γρήγορες και ανώδυνες:
ØΟφθαλμοσκόπηση: Αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο της εμφάνισης του οπτικού νεύρου (οπτικής θηλής) στο πίσω μέρος του ματιού με χρήση οφθαλμοσκοπίου ή στην σχισμοειδή λυχνία με την βοήθεια ειδικών φακών,
Ø Τονομέτρηση: Μέτρηση του επιπέδου της ενδοφθάλμιας πίεσης,
Ø Περιμετρία: για τον έλεγχο του οπτικού πεδίου, διότι στο γλαύκωμα προσβάλλεται πρώτα η περιφέρεια του πεδίου.
Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μπορούν να γίνουν ακόμη πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η οπτική τομογραφία συνοχής και η αγγειογραφική μελέτη της αιμάτωσης του οπτικού νεύρου
           ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΥ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το γλαύκωμα,  σύμφωνα με την  ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω  από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο.  Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας.
Πρόκειται για μια ομάδα παθήσεων, με κοινό χαρακτηριστικό την συνεχιζόμενη φθορά του οπτικού νεύρου, την συνακόλουθη μείωση των οπτικών πεδίων και την αύξηση στις περισσότερες φορές  της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος είναι ασυμπτωματική – δηλαδή ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κάτι που να τον ενοχλεί – και δικαίως έχει πολύ εύστοχα ονομασθεί ως ο «σιωπηλός κλέφτης της όρασης».
Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
ØH αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
Ø Tο οικογενειακό ιστορικό,
Ø Oλεπτός κερατοειδής,
ØHμυωπία
ØOσακχαρώδης διαβήτης
ØΙστορικό οφθαλμικού τραύματος
ØΜακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
           «Η έναρξη της θεραπείας του ασθενή γίνεται σχεδόν πάντα με την φαρμακευτική θεραπεία η οποία πρέπει και αυτή να είναι προσαρμοσμένη μεταξύ άλλων και στις ιδιαιτερότητες της γενικότερης κατάστασης της υγείας του» αναφέρει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει πως οριστική λύση στο πρόβλημα προσπαθεί να δώσει η χειρουργική αντιμετώπιση.
«Ευτυχώς σήμερα οι χειρουργικές προσεγγίσεις για το γλαύκωμα είναι ποικίλες και απαιτείται η σωστή επιλογή της χειρουργικής μεθόδου με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά και τις πιθανές συνοδές οφθαλμικές παθήσεις που ενδεχομένως συνυπάρχουν π.χ. καταρράκτης.
Συγκεκριμένα διαθέτουμε τις διάφορες χαμηλής επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές που καλύπτονται κάτω από την γενική ονομασία MIGS (Microinvasive Glaucoma Surgery).
Χάρη στις τεχνικές αυτές μπορούμε να μειώσουμε ή να απαλλάξουμε τελείως τους ασθενείς από την καθημερινή βάσανο των σταγόνων ,
να ρυθμίσουμε την ενδοφθάλμια πίεση, να διαφυλάξουμε την όραση τους και την αυτονομία τους, προσφέροντας  ποιοτική ζωή».

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

   

Ετικέτες ,