Ταξίδι σε εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ελλάδας που πρέπει να δείτε από κοντά
Έξι καταρράκτες της Ελλάδας που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και να βγάλετε φωτογραφίες που θα θυμίζουν καρτ-ποστάλ.
Εντυπωσιακοί για το μάτι, οι καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο υγρό στοιχείο
και την ορμή που μπορεί να αναπτύξει, εξιτάροντας όλες τις αισθήσεις.
Κι όσο κι αν η χώρα μας δεν φημίζεται για τους τεράστιου μεγέθους
καταρράκτες της, παρ’ όλ’ αυτά διαθέτει αρκετούς και εντυπωσιακούς!Φονιάς, Σαμοθράκη
Φύση που οργιάζει, μικρά ρυάκια, ποταμάκια, καταρράκτες και πηγές είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της Σαμοθράκης, ενός νησιού με ενέργεια που προσελκύει πάσης φύσεως φυσιολάτρες και εναλλακτικούς. Εκεί είναι που θα βρείτε και τις περίφημες «βάθρες», δηλαδή κάτι σαν μικρές φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια, με πιο ξακουστές τις βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, αλλά και μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, όπως αυτόν της Κακιάς Πλάκας, της Καρυάς κ.ο.κ. Οι καταρράκτες του Φονιά είναι από τους πιο διάσημους, με πρώτο καταρράκτη την Κλείδωση, ο οποίος σχηματίζει μια γραφική λίμνη με κρυστάλλινα νερά, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές βουτιές.
Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «καταρράκτης», το μυαλό των περισσοτέρων πάει στην Έδεσσα, την πόλη της κεντρικής Μακεδονίας, όπου το υγρό στοιχείο και οι καταρράκτες πρωταγωνιστούν -το όνομα της πόλης, άλλωστε, σημαίνει «πύργος/πόλη μες στο νερό». Στην Έδεσσα, οι καταρράκτες σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος περνά μέσα από την πόλη, κι ενώ παλιότερα ήταν 6-7, πλέον έχουν απομείνει 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Η ορμή και ο ήχος των νερών είναι ιδιαίτερος για τους επισκέπτες στην πόλη, ενώ το καταπράσινο πάρκο που τους περιβάλλει, με τα αιωνόβια πλατάνια, διαμορφώνει μια ακόμη πιο ξεχωριστή εικόνα. Ο μεγάλος καταρράκτης, Κάρανος, με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων, και ο διπλός καταρράκτης, είναι οι πιο διάσημοι της περιοχής.
Είναι ποτάμι της Πελοποννήσου, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, το οποίο πηγάζει από το όρος Λύκαιο και εκβάλλει στο Ιόνιο, με μήκος 32 χιλιομέτρων. Είναι, μάλιστα, ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Στο μεγαλύτερο τμήμα, διασχίζει μια χαράδρα με πλούσια βλάστηση, ενώ κατά μήκος του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία και το ύψος του φτάνει τα 50 μέτρα, προκαλώντας την έκπληξη και το θαυμασμό σε όποιον τον αντικρίσει.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νομού Μεσσηνίας, λίγο πιο έξω από την Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Χαραυγή, το Πολυλiμνιο, όπως φανερώνει και η ονομασία του, αποτελεί ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα με μικρούς καταρράκτες. Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη, θα ζήσετε μια από τις ωραιότερες και ευκολότερες διαδρομές, η οποία θα σας φέρει κοντά στον εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 20 μέτρων, που θα τρελάνει τη φωτογραφική σας.
Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας φημίζονται για τη φύση και τις ομορφιές τους κι ανάμεσα σε αυτές δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί και ο καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς, στο ομώνυμο φαράγγι, με το πέτρινο γεφύρι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Σε μια υπέροχη εικόνα, που μόνο όποιος τη δει από κοντά κατανοεί το μέγεθός της, ο καταρράκτης πέφτει ορμητικά από τα 12 μέτρα και το σκηνικό θυμίζει καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που βάζουμε συχνά στην επιφάνια εργασίας του υπολογιστή μας για να… δροσιστούμε.
Αν αναφερθούμε στη Λευκάδα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί, ο Άγιος Νικήτας… Όσοι, όμως, έχουν τη διάθεση να ψάξουν το νησί λίγο παραπάνω, τότε σίγουρα θα γνωρίζουν το φαράγγι Δημοσάρι, σε μικρή απόσταση από το Νυδρί, όπου στο ψηλότερο σημείο της πανέμορφης διαδρομής του βρίσκεται ένας καταρράκτης. Πυκνή βλάστηση, πλατάνια, κρυστάλλινα νερά και λίμνες, δημιουργούν μαζί με τον καταρράκτη ένα περιβάλλον βγαλμένο από τη φαντασία.
<< Αρχική σελίδα