Τι συμβαίνει τελικά με την καφεΐνη στα ροφήματα;
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγελία
Δελλαπόρτα, του dia-trofis.gr, ρίχνει φως στις επιδράσεις της καφεΐνης
και εξηγεί πότε κάνει καλό και πότε θέλει προσοχή.
Η καφεΐνη είναι διεγερτικό του ΚΝΣ (κεντρικού νευρικού συστήματος) και ψυχοδραστική ουσία. Ο μεταβολισμός της στο ανθρώπινο σώμα διαφέρει αναλόγως με τον ατομικό της μεταβολισμό, ο οποίος εξαρτάται από πολλούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Διάφορα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι, ενεργειακά ποτά και διάφορα συμπληρώματα διατροφής και η περιεκτικότητά τους ποικίλλει αναλόγως τον τρόπο παρασκευής τους.
Σε διάφορες ασθένειες μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο, όπως στο σύνδρομο ιδιοπαθούς ενδοκρανιακής υπότασης. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στους εφήβους, αλλά παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες στα τέλη της μέσης ηλικίας. Παρατηρήθηκε ότι με συντηρητική θεραπεία, δηλαδή ανάπαυση στο κρεβάτι και θεραπεία με 8 φλιτζάνια τέιου ημερησίως βελτιώνεται η κατάσταση του ασθενούς.
Όμως, η κατανάλωση, σε ενήλικες, έως 400 mg ημερησίως δεν συσχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός αν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες. Ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελούν:
·Ψυχοκινητική διέγερση
·Αϋπνία
·Πονοκέφαλος
·Γαστρεντερικές διαταραχές
Ευαγγελία Δελλαπόρτα
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
http://www.dia-trofis.gr/click@Life
<< Αρχική σελίδα