Για να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, χρειαζόμαστε μία σειρά από
απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, από αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα, που δομούν ένα γερό σκελετικό σύστημα.

Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να καλυφθούν μέσω συμπληρωμάτων, ωστόσο, σχεδόν όλα υπάρχουν σε τροφές που καταναλώνουμε, ή, θα έπρεπε να καταναλώνουμε, κάθε μέρα.
Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες.
Βιταμίνη Β-6: Ψάρι, πουλερικά και συκώτι βοοειδούς.
Βιταμίνη Β-12: Μύδια. Επίσης στα περισσότερα ζωικά προϊόντα.

Βιταμίνη C: Κόκκινες μεγάλες πιπεριές. Επίσης ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι και πορτοκάλι.
Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, όπως ξιφίας και σολομός.
Βιταμίνη Ε: Ηλιόσπορος και αμύγδαλα.
Φολικό οξύ: Συκώτι βοοειδούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σίδηρος: Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.
Βιταμίνη Κ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ)
Λυκοπένιο: Καρπούζι και ντομάτες.
Μαγνήσιο: Βρώμη. Επίσης αμύγδαλα και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι.
Νιασίνη: Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.
Κάλιο: Γλυκοπατάτες. Επίσης μπανάνες, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
Ψευδάργυρος: Στρείδια. Επίσης κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Pentapostagma.gr