Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια
Γιαννιτσοπούλου, μας εξηγεί σε βάθος τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της
διατροφής μας και τη σημασία τους.
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι ανόργανες ενώσεις που βρίσκονται στη θάλασσα και το έδαφος και πρέπει να προσλαμβάνονται εξωγενώς μέσα από τη διατροφή μας, γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός. Το 4-5% του βάρους του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία συναντάμε στα οστά, τα δόντια και τους μύες, σε ορμόνες και στο αίμα.
Τα μέταλλα χωρίζονται σε ανόργανα που είναι βασικά συστατικά του οργανισμού και τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το αρσενικό τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή.
Οι λειτουργίες των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων ποικίλουν και αφορούν σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Οι βασικότερες από αυτές είναι η ρύθμιση τις ισορροπίας των υγρών του σώματος, η ρύθμιση του μεταβολισμού, αλλά και της αντοχής του σκελετού καθώς και η λειτουργία των αδένων.
Τα κυριότερα μέταλλα που υπάρχουν στον οργανισμό είναι το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το φθόριο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο, ενώ τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία είναι το ιώδιο, ο χαλκός, το χρώμιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά
Το κάλιο είναι ο "ρυθμιστής" του οργανισμού μας
Εκτός από τα μέταλλα, έγινε κάποια επιλογή για περισσότερη ανάλυση κάποιων βασικών ιχνοστοιχείων. Το βασικότερο ιχνοστοιχείο είναι ο σίδηρος που αποτελεί δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα του σώματος. Oι άντρες πρέπει να προσλαμβάνουν 10-15mg σιδήρου, ενώ οι γυναίκες 5mg περισσότερο λόγω της αποβολής σιδήρου κατά την έμμηνο ρύση. Πλούσιες πηγές σε σίδηρο είναι τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, οι φακές και το σπανάκι.
Σημαντική είναι και η λειτουργία του ιωδίου καθώς ρυθμίζει τη δράση του θυρεοειδούς, της νευρικής και της μυικής λειτουργίας. Η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό πνευματικών λειτουργιών ενώ η πρόσληψη 150mg ιωδίου από πηγές όπως το ιωδιούχο αλάτι, τα φυστίκια, τα θαλασσινά, το μουρουνέλαιο και το συκώτι είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού.
Τα θαλασσινά μας παρέχουν και ιώδιο και ψευδάργυρο
Συμπερασματικά, η σημασία την επαρκούς λήψης των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων για τη ομαλή λειτουργία του οργανισμού είναι αδιαμφισβήτητη.
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
info@somaygies.gr, fb page Soma Ygies
click@Life
<< Αρχική σελίδα