Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Τι αλλάζει στις επισκέψεις στους γιατρούς

Τι αλλάζει στις επισκέψεις στους γιατρούς

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει τον οικογενειακό γιατρό

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα υγείας φέρνει ο οικογενειακός γιατρός, στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού.
Ήδη, το υπουργείο Υγείας ξεκινά το νέο σύστημα που θα προβλέπει την παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι το τέλος του 2018, οι ασφαλισμένοι για να επισκεφτούν έναν ειδικό γιατρό, θα πρέπει πρώτα να έχουν ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπαγονται, ανάλογα με το τόπο διαμονής μας.
Όπως αναφέρει το κείμενο του SMοU με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, εντός του έτους θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς αποκλειστικά από τον οικογενειακό γιατρό.
Το «gate keeping» είναι, ο όρος αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο της συμφωνίας με τους Θεσμούς. Παράλληλα στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου τονίζεται πως πρέπει να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως gate keeper.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση που αναρτήθηκε πρόσφατα στη Διαύγεια, ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.
Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.
Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.
Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».
Σε δεύτερη υπουργική απόφαση, διευκρινίζεται ότι ποσοστό που αρχικά καθορίζεται στο 40% -και το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο- των ημερήσιων προγραμματισμένων επισκέψεων των ειδικών γιατρών των Κέντρων Υγείας, θα δίδεται κατά προτεραιότητα σε πολίτες που θα έχουν λάβει παραπομπή.

Εγγραφή πολιτών στους Οικογενειακούς γιατρούς

Με παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ιατροί κλάδου ΕΣΥ, ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που υπηρετούν και παρέχουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγγράφουν εφ’ εξής πληθυσμό ευθύνης ως Οικογενειακοί Ιατροί».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι διοικήσεις των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να αναρτήσουν τη νέα εγκύκλιο σε εμφανές σημείο, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.
Η υπαγωγή στους οικογενειακούς γιατρούς αφορά όλους τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Ρόλο οικογενειακού ιατρού αναλαμβάνουν:
  • οι οικογενειακοί ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας
  • οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό, και
  • οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί, γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

Newsbeast

Ετικέτες ,