Το Μουντιάλ θα μπορούσε να έχει συνολικό αντίκτυπο στη οικονομία της Ρωσίας περίπου 31
δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η πρόβλεψη την οποία παρουσίασαν οι διοργανωτές του τουρνουά.

Μια νέα έκθεση για τον οικονομικό αντίκτυπο της διοργάνωσης αναφέρει ότι η ώθηση για το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,62 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26 δισεκατομμύρια δολάρια) και 1,92 τρισεκατομμύρια ρούβλια (30,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη δεκαετία 2013-2023.
Αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο τουρισμό, στις μεγάλες δαπάνες για τις κατασκευές, καθώς και στις μεταγενέστερες επιπτώσεις από αυτές τις κυβερνητικές επενδύσεις. Υποδεικνύει μάλιστα ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ενθαρρύνει τους Ρώσους να αθληθούν περισσότερο, οπότε θα μειωθούν οι άδειες ασθενείας.
Το Μουντιάλ «έχει σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς στην έκθεση που παρουσιάστηκε. «Το τουρνουά έχει ήδη ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών υποδοχής και θα συνεχίσει να έχει θετικό μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο».
Σύμφωνα με την έκθεση, τα συνολικά έξοδα της διοργάνωσης θα ανέλθουν σε 683 δισεκατομμύρια ρούβλια (11 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 220.000 θέσεις εργασίας, πάντοτε σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αριθμητικά στοιχεία για τα προηγούμενα τουρνουά είναι έντονα αμφισβητούμενα, δεδομένης της δυσκολίας διαχωρισμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου από άλλους οικονομικούς παράγοντες.
Επίσης, η Ρωσία ξόδεψε πολλά χρήματα για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, με 50 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανήθηκαν σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρήθηκαν ως το κλειδί για το εθνικό κύρος – όπως συμβαίνει σήμερα με το Παγκόσμιο Κύπελλο – και έγιναν οι πιο δαπανηροί χειμερινοί αγώνες στην ιστορία.
Αυτή η δαπάνη βοήθησε να μετατραπεί η πόλη υποδοχής του Σότσι σε σημαντικό τουριστικό κόμβο όλο το χρόνο για τους Ρώσους, αν και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιτρέπει την σπατάλη και τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά.
Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε αργότερα ότι το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι ήταν πολύ χαμηλότερο και επέμεινε ότι θα είχε οικοδομήσει τις σημαντικές αναβαθμίσεις των σιδηροδρόμων και των δρόμων, ακόμη και αν οι αγώνες δεν είχαν γίνει στη συγκεκριμένη πόλη.

Pentapostagma.gr